TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
A MOCSKOSPAJOR MEGKEZDTE KÁROSÍTÁSÁT AZ ŐSZI KÁPOSZTAREPCÉBEN!

A MOCSKOSPAJOR MEGKEZDTE KÁROSÍTÁSÁT AZ ŐSZI KÁPOSZTAREPCÉBEN!

Hírek - 2016.09.21

  Jelen rövid összefoglaló célja a figyelemfelhívás az őszi káposztarepce termesztőknek. Az időjárási körülmények az idei évben nagyon kedveztek a repce vetéséhez, és a cikk írásának pillanatában is még zajlik az őszi káposztarepce vetőmagok földbe helyezése.

A megelőző csapadékos időszakokat követően a talajok nedvességtartalma megfelelő így több régióban a repce növények gyorsan kikeltek. A hőmérséklet emelkedésével a kártevők is gyorsan rátalálnak a kis csíranövényekre, ezért fokozottan ajánlott a repcetáblák folyamatos figyelemmel kísérése.

A repcét károsító bolha fajokon túl az idei évben kimondottan korán tapasztaltuk a mocskospajorkárosításának megjelenését (1. ábra). A mocskospajor a fénykerülő bagolylepkék (vetési bagolylepke, vetési fésűs bagolylepke, felkiáltójeles bagolylepke, „C” betűs bagolylepke) lárvája, magyarul hernyója. A hernyó a talajfelszín közelében elrágja a repcenövényeket, így azok nagyon gyorsan elpusztulnak (1. ábra).

aa1

1.ábra.Mocskospajor kártétel miatt a földre lefeküdt fiatal repcenövény (2016. 09. 08.)

A petékből kikelt hernyók összesen ötször vedlenek, ezért a kezdeti időszakban egészen kisméretű hernyókat is találhatunk, de tudni kell, hogy a hernyók minden vedlést követően nagyon erős táplálkozást folytatnak. A fénykerülés miatt a hernyók a nappali időszakban rögök alá húzódnak és a naplementével kezdik meg táplálkozásukat. A károsított repcenövények tövében egészen biztosan megtaláljuk a hernyót (2. ábra).

A MOCSKOSPAJOR MEGKEZDTE KÁROSÍTÁSÁT AZ ŐSZI KÁPOSZTAREPCÉBEN!

2.ábra. Amocskospajor általában összegömbölyödik– a talajfelszínen elrágta a repcenövényt(2016.09.08.)

A mocskospajor kártételére főként a korábbi vetésű és forgatás nélküli technológiában termesztett repcék esetében számíthatunk.

Mivel a kártevő rejtett életmódot folytat, ezért a védekezésre a gázosodó, klórpirifosz hatóanyag tartalmú Cyren EC 1 l/ha-os dózisát tudjuk alkalmazni. A védekezés minél magasabb hatékonysága érdekében a permetezést magas lémennyiséggel, szinte áztatás-szerűen, az esti órákban végezzük el!

További információ: www.cheminova.hu

Dr.Varga Zsolt
FMC/Cheminova Magyarország Kft.
(A fotók a szerző felvételei)

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Meghosszabbították Ukrajna kereskedelmi támogatását, ...

Továbbra is jöhet ukrán gabona Magyarországra, az Európai Parlament kereskedelmi bizottsága április 9-én kedden ...