TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.180,23 Ft (tonna)
Napraforgómag: 147.249,15 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 61.347,14 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.104,94 Ft (tonna)
Repcemag: 161.436,80 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.242,86 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 622 Ft
Benzin ára: 635 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,79
USD: 362,83
CHF: 399,64
GBP: 455,71
Hirdetés
A DuPont és a Pioneer közös bemutatója Debrecen-Látóképen

A DuPont és a Pioneer közös bemutatója Debrecen-Látóképen

Hírek - 2017.06.28

A DuPont Magyarország Kft. már több mint 20 éve tart növényvédelmi szakmai bemutatókat a Debreceni Egyetem látóképi tangazdaságában, 2009-től pedig a Pioneerrel közösen szervezi a térség gazdálkodóinak a rendezvényeket.

Akárcsak a múltban, az idei bemutatón is a legkorszerűbb szántóföldi növényvédelmi technológiákat és hibridkínálatot vehették szemügyre az érdeklődők.

A problémás repcegyomok

A repce termesztésében kulcskérdés a gyomok okozta versengés minél hamarabbi kikapcsolása, amit az őszi gyomirtással érhetünk el. E feladat elvégzése közben azonban egyre inkább szembesülnünk kell olyan speciális problémákkal, mint a repcével közeli rokonságban álló, ezért nehezen irtható keresztes virágú gyomok (zsombor, vadrepce) tömeges megjelenése. Erre kínál megoldást a DuPont Salsa® gyomirtó szere,a melyet a bemutatóterületen az Ikarus* készítménnyel kombinációban használtak.

Az őszi gyomirtás meghatározó szere a repcében a Salsa®, amely tartamhatást biztosít
Az őszi gyomirtás meghatározó szere a repcében a Salsa®, amely tartamhatást biztosít

A kezeléssel kapcsolatban Hőgye Szabolcs elmondta:

• A két készítmény kiválóan kiegészíti egymást, a kombináció hatásspektruma a repce valamennyi jelentős kétszikű gyomját lefedi.
• Bármely repcefajtában és -hibridben használható.
• A kijuttatás őszi állománykezelésként javasolt, a gyomok 2–4 leveles állapotában.
• A Salsa® tartamhatást biztosít a kombinációnak, így a gyomok későbbi kelését is megakadályozza.

A tavaszi időszakra áttérve Hőgye Szabolcs elsőként az Avaunt® rovarölő szerre hívta fel a figyelmet, amely egyedülálló megoldást jelent a fénybogár elleni védekezésben. Az Avaunt® más, repcében használatos rovarölő szerekhez képest eltérő hatásmódú, megoldást nyújt a piretroid rezisztens fénybogár-populációkkal szemben is. Az Avaunt®-kezelést követően gyorsan leáll a kártevő táplálkozása, majd további 8-10 napos tartamhatást biztosít, így a zöldbimbós állapotban elvégzett kezelés hatása kitart a virágzás kezdetéig.

A repce tavaszi gombaölő szeres kezeléséhez a hosszú tartamhatású Acanto® Plus készítményt ajánlotta a repcetermesztők figyelmébe. A két hatóanyagú termék a kórokozók elleni védelmen túl regulátor és zöldítő hatással is bír. A regulátor hatás 10-15 centiméteres magszárnál, a zöldítő hatás zöldbimbós állapotban kezelve érvényesül a legjobban.

Repcehibridek minden igényhez

A Pioneer hibridrepce-kínálatát Harsányi Zoltán mutatta be a látóképi rendezvényen. Elöljáróban elmondta: a Pioneer hosszú ideje már csak a hibridrepcék nemesítésére fókuszál, aminek eredményeként ebben a szegmensben egyedülálló portfólióval tud a magyar gazdálkodók elé állni. A hagyományos növekedésű és a féltörpe Maximus® hibridek, illetve ezek Clearfield-változatai is szerepelnek a kínálatukban. A repertoárból külön kiemelte a 2006-ban bevezetett Maximus® hibrideket, amelyek vetésterülete ma már 30-35 ezer hektár. Ezek a repcék számos előnyt biztosítanak a termesztő számára:

• Vetésidő tekintetében rugalmasak, nem hajlamosak ősszel szárba indulni.
• Kisebb termetük miatt kompaktabb, megdőlésre kevésbé hajlamos állományt alkotnak.
• A talajfelszín felett már 5-10 centiméterrel elágaznak.
• A kisebb állomány a tavaszi növényvédelmi kezeléseket és a betakarítást is könnyebbé, hatékonyabbá teszi.

A féltörpe Maximus hibrideket a hagyományos gyomirtású PX113 és a Clearfield-repcék közé tartozó PX111 CL képviselte.

A bemutatón több hagyományos növekedésű repce is szerepelt:

• Az új PT271 középkései, jó szárszilárdságú repce, amely ez év őszétől kerül köztermesztésbe.
• A PT278 szintén középkésői, kimagasló olajtartalmú hibrid.
• A hagyományos növekedésű Clearfield-repcéket a középkései PT229 CL és a középérésű PT200 CL képviselte.

Gyomirtók és gombaölők gabonában

A DuPont kalászos gyomirtó és gombaölő szereiből Kürti Antal adott ízelítőt a búzaparcellák előtt. A széles gyomirtószer-választékból ezúttal két újdonság kapott figyelmet:
A Granstar® Superstar megújult összetételben, nagyobb fluroxipir hatóanyag-tartalommal, Granstar® Superstar New néven került idén forgalomba. A változás a termék kiszerelését is érintette, és nem mellesleg erőteljesebb, látványosabb gyomirtó hatásban is megmutatkozott.

Az Omnera® a DuPont új, a jövő évtől forgalomba kerülő gyomirtó szere. Hatóanyagai a már jól ismert metszulfuron-metil, tifenszulfuron-metil és fluroxipir. Formulációja (LQM®) azonban merőben új: folyékony termékben tartalmazza a három hatóanyagot, és jobb, látványosabb gyomirtó hatást tesz lehetővé.
A kórokozók elleni védelemhez a DuPont a kétkezeléses gombaölő szeres technológiáit mutatta be:

• Az első variációban jól kihasználható a lombvédelemre használt Acanto® Plus zöldítő hatása, majd ezt követi a kalászvédelemhez a Wirtuoz®.
• Az Acanto® Trio csomagot, amely Acanto®, Talius® és Wirtuoz® készítményeket tartalmaz, elsődlegesen a durumbúzát, vetőmagbúzát vagy hibridbúzát termesztők figyelmébe ajánlotta Kürti Antal. Kiemelte: „veszélyes” időjárásban is hibátlan búzát eredményez.
• A harmadik variációban a Wirtuoz® kétszeri kijuttatásának az eredményét lehetett szemügyre venni.

Express® Sun: biztosan hat

Az Express® Sun gyomirtási rendszer évről évre nagyobb népszerűségnek örvend a hazai napraforgó-termesztők körében. A technológia megvalósításához szükséges Express-toleráns hibrideket és az ezekre alapozott gyomirtási technológiát a Pioneer részéről Szatlóczky István, a DuPont részéről pedig Fazekas Károly ismertette.
Szatlóczky István elmondta: a Pioneer-napraforgók vetésterülete folyamatosan nő, és már a vetőmagpiac 30%-át lefedi a cég. Ebben a térhódításban vezető szerep jut legnépszerűbb hibridjüknek, a P64LE25 Express-toleráns napraforgónak. A P64LE25 robbanásszerű korai fejlődést és kiváló herbicidtoleranciát mutató, erős szárú napraforgó.

A P64LE25 a legnépszerűbb napraforgóhibrid, amelyben az Express® Sun technológia sikeres gyomirtást biztosít
A P64LE25 a legnépszerűbb Pioneer napraforgóhibrid, amelyben az Express® Sun technológia sikeres gyomirtást biztosít

A bemutatón látható volt még az Express-hibridek között a legrövidebb tenyészidejű, nagy olajtartalmú P63LE113, a korai vetésre ajánlott, hosszabb tenyészidejű P64LE99 és a magas olajsavas P64HE118.

Az Express gyomirtási technológiát bemutatva Fazekas Károly kiemelte: az Express® Sun technológia évről évre eredményes és a napraforgót maximálisan kímélő gyomirtást biztosít, kedvező hektárköltséggel. Az Express® 50 SX gyomirtó szer egyszeri vagy osztott kezeléssel is kijuttatható, a gyomok kelésétől függően. A kezeléseket a gyomok 2–4 leveles állapotára kell időzíteni. Alapkezelés az Express technológiában is ajánlott: ezzel mérsékelhető és egységesebbé tehető a gyomkelés, javítható az állománykezelés hatékonysága.

A napraforgó növényvédelmi technológiái között a kórokozók elleni védelem is figyelmet kapott. A DuPont ehhez az Acanto® Plus készítményét, illetve az Acanto® Sun gombaölőszer-csomagját ajánlja.

Végy egy kis Principalt!

A látóképi kísérleti terület gazdag gyomflórája kiváló lehetőséget teremt gyomirtási kísérletek végzésére. Ezt kihasználva a DuPont szakemberei bemutatóparcellák hosszú sorát állították be. A kezelések közös pontja az volt, hogy Principal® vagy Principal® Plus herbicidekre alapozott kombinációk követték egymást. Természetesen a sort a Principal® Plus Gold gyomirtószer-csomag zárta, amely a DuPont kukorica gyomirtó szereinek zászlóshajója.

A Principal-variációk mellett bemutatkozott a DuPont egyedi, OD formulájú, nikoszulfuron hatóanyagú készítménye, a Victus® is.

Kukoricamoly? Coragen®

A kukoricamoly egyre inkább a figyelem középpontjába kerülő növényvédelmi probléma. Az utóbbi években megnőtt jelentősége mögött több ok is áll, így például a klímaváltozás, a talajművelés változása, a vetésszerkezet alakulása.

A rovarölő szeres védekezés sikerét a megfelelő időzítés alapozza meg, amihez célszerű valamilyen előrejelzést alkalmazni. Mint Rácz Attila felhívta rá a figyelmet: idén a rajzás, így a védekezés optimális időpontja is kissé korábbra tolódott. A rajzáscsúcsot követő egy héten belül ajánlott a Coragen®-kezelést elvégezni, így az első nemzedék kártételét megelőzhetjük. Az első nemzedék lárváinak hatékony irtásával a nyár vége felé károsító második nemzedék egyedszámát is lényegesen csökkenteni tudjuk.

AQUAmax® kukoricahibridek

A Pioneer kukorica-bemutatóparcelláin a FAO 300–500 éréscsoportokból kilenc hibrid kapott helyet, amelyek közül nyolc Optimum® AQUAmax® minősítésű: ezek adják a Pioneer kukorica-vetőmagjai értékesítésének a gerincét. Az AQUAmax®-hibridek jóvoltából a Pioneer olyan genetikákat tud ajánlani a termelőknek, amelyekkel csökkenthető a termelés kockázata, és biztos megoldást kaphatnak aszályos és normál években is.

A fajtasorban a korábbi hibrideket képviselték a gyors kezdeti fejlődésű P9074 és P9241 hibridek. Ezek korai virágzásukkal jó eséllyel megelőzik a nyári aszály időszakát, így ezekben az években is jó termékenyülést várhatunk tőlük. A FAO 360–370-es éréscsoportba tartozik az MGSZH kísérleteiben rendre első és második helyezést elérő P9537 és P9486. A FAO 400 eleji érésidőt képviselték a P0023 és P9903 hibridek, míg a FAO 400 végi érésidőt a P0216 és a P9911. A FAO 500 éréscsoportból a portfólió legnagyobb termőképességű hibridje, a P0412 szerepelt a bemutatón.

A DuPont-készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!

® az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve
* a Dow AgroSciences márkaneve
** engedélyezés alatt

A bemutatóról készült képek megtekinthetőek itt!




Szerző: AgrárUnió

Címkék: DuPont, gyomirtó, repce, kukorica, kukoricamoly, gabona, repcehibrid, hibrid, gyomok, Pioneer®, gombaölő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Száz hektárra elegendő növényvédő szert vont ki a hatóság

Próbavásárlással „jutottak” 3,5 kg cirill betűs, valamint érvényes forgalomba hozatali és ...