TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Újabb sikertörténet készül

Újabb sikertörténet készül

Hírek - 2017.12.29

A 2017-es év nagy eseménye volt a Dow és a DuPont szeptemberben lezárult egyesülése. A fúzió azzal a feltétellel jöhetett létre, hogy a DuPont Növényvédelmi Üzletág a portfóliója egy jelentős részét, emellett a kutatás-fejlesztését, kutatóállomásokat, az adatbázisait, és dolgozóinak közel 40 százalékát átadja egy olyan cégnek, amely hosszú távon vállalja a fejlesztést. A szintén amerikai FMC nyerte el a lehetőséget, és 2017. november 1-jén kezdődhetett el a közös munka.

 

Kovács Gyula

Kovács Gyulával, az FMC-Agro Hungary Kft. ügyvezető igazgatója

 

A csereügylet révén az FMC-hez került a DuPont rovar- és gyomirtó portfóliójának jelentős része. A decemberben Visegrádon tartott kereskedői találkozón az átállás nehézségeiről beszélgettünk Kovács Gyulával, az FMC-Agro Hungary Kft. ügyvezető igazgatójával.

– Mennyire egyszerű tudatosítani a gazdálkodókban, hogy bizonyos termékeket már az FMC-nél kell keresniük?

– Kereskedelmi partnereink nyáron kapták meg azon termékek listáját, amelyek a DuPont portfóliójából átkerülnek az FMC-hez. Emellett elkezdtük az írott kommunikációt a végfelhasználók felé is, és a téma a személyes találkozókon is nagy hangsúlyt kap majd. Az év elején tartunk egy konferenciasorozatot partnereink, ügyfeleink részére, ahol első kézből tudjuk átadni az információkat. Tisztában vagyunk vele, hogy nehéz az átállás, hiszen bizonyos jól ismert termékeknek (pl. Granstar®), 95% feletti volt a segítség nélküli felidézése a gyakorló gazdálkodók körében, azonban ezeket mindenki a DuPonthoz kötötte. Megkönnyíti azonban a helyzetet, hogy a termékek a korábbival azonos formában jelennek majd meg. A szerek előállítási helye változatlan marad, az eredeti gyártási helyeken folytatódik a termékelőállítás, így a minőségben – a versenytársak „riogatása” ellenére – semmilyen változás nem lesz.

– Az FMC portfólióját mennyire érintik a DuPont-tól áthozott termékek?

– Az Európai Unió megkövetelte, hogy a Cheminovától átkerült azon kalászos gyomirtó szerektől, amelyekben a tifenszulfuron-metil, tribenuron-metil és metszulfuron-metil hatóanyagok különböző kombinációi jelentek meg, meg kell válnunk. Ezek a termékek más céghez kerülnek át az FMC termékpalettájáról.

– Önöknél lesznek technológiai gyűjtőcsomagok?

– Igen, a már meglévő FMC csomagokon felül három csomagot fogunk újonnan a piacra helyezni. Szükségessé váltak olyan kalászos gyomirtó-gombaölő technológiai csomagok, amelyek vonzók lehetnek a termelők számára, és technikailag felveszik a versenyt a meglévőkkel. Így alkottuk meg a Granstar® Super Pack és Granstar® SuperStar Pack technológiai csomagokat, amelyben a jól ismert gyomirtó szerek mellett gombaölő szerként a Rubric készítményünk szerepel. Bízunk benne, hogy ez a technológia nemcsak a kedvező árfekvése révén nyeri el a termelők tetszését, hanem megfogadják ajánlásunkat, és együtt is juttatják ki ezeket a termékeket egy korai kezeléssel. A harmadik csomag a kukoricában használható új készítményünk, a Syngentával közösen kifejlesztett Diniro gyomirtó szer alapú Diniro Gold. Mi ezt Successor T-vel kiegészítve ajánljuk majd a technológiai csomagban, mert meggyőződésünk, hogy így lesz rugalmasabban használható.

– Milyen egyéb újdonságok várhatók 2018-ban?

– Napraforgóban mindenképpen szerettük volna az Express® technológiát hatékonyabbá tenni. A kora tavasz folyamán meg is lehet az új gyomirtó szer engedélye, ami Evorelle® Express néven kerül majd forgalomba, melynek gyomirtó hatékonysága szélesebb körű lesz a jelenleg meglévőnél. A vetőmag-előállító cégek még nem készültek fel teljes egészében arra, hogy minden fajtájukat leteszteljék ezzel a termékkel, ezért 2018-ban még csak szűk körű bevezetés várható, 5-6 ezer hektáron fogjuk kipróbáltatni. Ugyanakkor nemcsak napraforgóban, de más szegmensekben is várhatók újdonságok, érvényesülhetnek a szinergiák. A repce rovarvédelem területén a céghez érkező Avaunt® rovarölő szer eddig is jól bevált készítmény volt a repcefénybogár ellen, de más kártevőket is figyelembe véve az FMC meglévő termékeivel hatékony technológiai ajánlat állítható össze, az együttműködésből pedig a termelők fognak profitálni.

– Most az FMC-Agro ügyvezetőjeként beszélgetünk Önnel, de ezer szállal kötődik a másik oldalhoz is.

– Huszonhat évet dolgoztam a DuPont-nál, az egyetem elvégzése után az volt a második munkahelyem. Végigjártam a teljes ranglétrát, rengeteget tanultam ott. Nagy szerencsém volt, mert mindig olyan vezetőkkel hozott össze a sors, akik részéről megvolt a bizalom, és hagytak dolgozni. Ehhez persze teljesíteni is kellett, de éltünk a bizalommal, nem éltünk vele vissza soha. Amikor a portfólió jó része átkerült az FMC-hez, az Európai Unió kikötötte, hogy olyan csapatot kell a termékek mellé rendelni, amely azt továbbvinni, üzemeltetni is képes. Megtisztelőnek tartom, hogy engem kértek fel vezetőnek, és megnyugtató, hogy a közvetlen felettesem is átjött, akivel már több mint egy évtizede dolgozom együtt. Jól megértjük egymást, és ez megkönnyíti az átállást. Minden erőnkkel arra törekszünk, hogy újabb sikertörténetet csináljunk.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: DuPont, növényvédelem, FMC
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Amiről a talajszelvények mesélnek

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az AKIT ...