TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
EU-tagállamok javasolják a glifozáthasználat újraértékelését

EU-tagállamok javasolják a glifozáthasználat újraértékelését

Növényvédelem - 2018.01.18

Hat EU-tagállam javaslatot nyújtott be az Európai Bizottságnak, lépjen fel annak érdekében, hogy a glifozát hatóanyagot ne lehessen a továbbiakban használni. Belgium, Franciaország, Görögország, Luxemburg, Málta és Szlovénia környezetvédelmi vagy mezőgazdasági minisztere azt kéri, hogy a bizottság készítse elő a gazdálkodók glifozáthasználatának „kivezetési tervét”.

A miniszterek rámutatnak, szerintük a glifozátok használata nincs elég feltételhez kötve, és többre van szükség a kockázatok minimalizálása érdekében.

Noha a különféle szervezetek az EU-ban és az egész világon arra a következtetésre jutottak, hogy a glifozát nem rákkeltő, a miniszterek mégis aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy az ENSZ WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) szerint mégis „lehetséges”, hogy a glifozát rákkeltő. Felszólítják a bizottságot, hogy készíttessen az IARC-vel közösen egy új tanulmányt a gyomirtó lehetséges karcinogén hatásáról.

Szeretnék, ha a bizottság egy olyan tanulmányt is készíttetne, amely „azonosítana és elérhetővé tenne” a glifozát általános mezőgazdasági használatát kiváltó kémiai, mechanikai és biológiai alternatívákat. A tanulmányban szerepelnének az ehhez szükséges feltételek, a helyettesítő módszerek és hogy milyen változtatásokra lenne szükség a glifozátmentes gyakorlat bevezetéséhez a mezőgazdasági árutermelő gazdaságok szintjén. A miniszterek más tagállamokat is várnak abba a munkacsoportba, amelyet Franciaország hoz majd létre a glifozát alternatíváinak kifejlesztése érdekében.

Ehhez kapcsolódóan a miniszterek szeretnék, ha a bizottság felgyorsítaná egyes veszélyes rovarirtók helyettesítését azzal, hogy egyszerűsíti a pótlásukra szánt termékek elbírálásának folyamatát. A helyettesítésre szánt hatóanyagokra vonatkozik ez az eljárás, amelynek során a tagállamoknak ellenőrizniük kell, hogy léteznek-e biztonságosabb alternatívák, mielőtt jóváhagyják az egyes termékeket. Nem csupán ez a hat ország szeretné megváltoztatni a glifozát engedélyének meghosszabbításáról szóló döntést. Három európai parlamenti párt próbálja más EP-tagok támogatását elnyerni, hogy pert indíthassanak a meghosszabbítás visszavonása érdekében.

Forrás:Agrow

Címkék: növényvédelem, glifozát
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

ANImashExpo a MATE szakmai partnerségében

Új kiállítással bővül a HUNGEXPO kínálata: 2024. december 5-7. között rendezik az ANImashEXPO-t, melynek célja, ...