TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Bemutatkoztak a Dow, DuPont és Pioneer közös megoldásai

Bemutatkoztak a Dow, DuPont és Pioneer közös megoldásai

Növényvédelem - 2018.06.27

A Dow és a DuPont mezőgazdasági részlegei, illetve a Pioneer alkotja az egyesült DowDupont™ vállalat mezőgazdasági divízióját, mely a Corteva Agriscience™ nevet kapta. Közös júniusi bemutatóikon a gazdálkodók megismerhették az új innovatív cég szárnyai alatt egyesült növényvédőszer- és vetőmagkínálatot.

Az aktuális paletta termékei mellett a közeljövőben piacra kerülő növényvédő szerek és genetikák is bemutatkozási lehetőséget kaptak, melyek a még hatékonyabb, környezettudatos növényvédelem szolgálatába állnak.

Előre tekintünk

A Dow és a DuPont vállalatok egyesülésével 2017-ben létrejött a DowDuPont™, mely három önálló, letisztult profillal rendelkező divíziót hozott létre. Közülük a mezőgazdasági inputokkal foglalkozó egység a Corteva Agriscience™. A Corteva Agriscience™ilyen módon egy új vállalat, mely ugyanakkor nagy hagyományokkal rendelkezik – szögezte le megnyitó előadásában Sándorfy András marketingigazgató. Az első szintetikus gyomirtószer-hatóanyag, a 2,4-D felfedezése a Dow Chemical nevéhez kötődik, a mai napig igen népszerű szulfonil-urea herbicidcsalád alapjait pedig a DuPont rakta le, míg az első kukoricahibrideket a Pioneer hozta létre.

Az alapító vállalatokra jellemző innovatív szemléletet a Corteva Agriscience™is továbbviszi, mely 14 milliárd dolláros éves árbevételéből 2 milliárdot forgat vissza fejlesztésre, aminek a megvalósításához szükséges tudásbázissal és infrastruktúrával is rendelkezik.

Sándorfy úr elmondta: a Corteva Agriscience™ előre tekint – az elkövetkező 10-15 év kihívásaira keresi a válaszokat, és fejlesztéseivel a termelők és a fogyasztók életminőségének a javítását célozza.

Pioneer-repcekínálat

A repcenemesítésnek számos, a gazdák részéről felmerülő igényre választ kell adnia. A nagy potenciális termőképesség mellett olyan fontos tulajdonságokkal kell rendelkezniük a korszerű hibrideknek, mint a télállóság, a gyökérgolyvával, fehérpenésszel, fómás szárkorhadással szembeni ellenállóság, a minimális pergési hajlam vagy éppen a Clearfield gyomirtási rendszerben való alkalmazhatóság. Világszínvonalú nemesítőhálózatának köszönhetően a Pioneer egyedi repcekínálata képes kielégíteni ezeket az igényeket, hozzájárulva a biztonságosabb és jövedelmezőbb repcetermesztéshez.

A Pioneer repcekínálatának egyik felét a MAXIMUS® féltörpe hibridek adják, melyek több, agronómiai szempontból előnyös tulajdonsággal is rendelkeznek:

• kiváló télállóság, az állomány nem hajlamos ősszel felnyurgulni,
• a talajhoz közel már elágazik, a termés 70-75 százalékát az oldalágakon hozza,
• 20-30 centiméterrel alacsonyabb állományt képez, mint a hagyományos növekedésű repcék, nem hajlamos a megdőlésre,
• érése egyöntetű, a kisebb szártömegnek köszönhetően könnyebb a betakarítása, a maradványok kezelése.

A MAXIMUS® féltörpe repcék közül a Pioneer szakemberei a régóta bizonyító PR44D06 és a kiemelkedő fómarezisztenciával rendelkező, zöld száron érő PX113 hibridekre hívták fel a termelők figyelmét.

A kínálat másik felét normál növekedésű hibridek adják, melyek közül többet szemügyre vehettek az érdeklődők:

• évek óta bizonyít a nagy olajtartalmú, magas terméspotenciálú, jó ár-érték arányú PR64W21,
• a PT248 a kínálat legnagyobb olajtartalmú, jó adaptációs képességű tagja,
• az új PT271 hibrid a normál növekedésű szegmens legnagyobb termésre képes tagja, amihez kiváló kórtani tulajdonságok és kis pergési hajlam társul.
• a Pioneer Clearfield-repcéit a már jól ismert PT200CL és az új, kiemelkedő télállóságú és termőképességű, fómarezisztens PT279CL képviselte.

A repce őszi védelme

A repce őszi kártevőkkel szembeni védelme már a vetőmagüzemben elkezdődik, a csávázással. A gombaölő szeres csávázás a modern gazdálkodásban magától értetődő, a korábban használatos rovarölő csávázószerek körüli jogi huzavona azonban sok repcetermesztőt nehéz helyzetbe hozott a kártevők elleni védekezés során. Pedig a ma már kis csíraszámmal vetett repcében nem engedhetünk meg magunknak nagyobb arányú tőszámvesztést. Erre a problémára kínál megoldást az új DuPont™ Lumiposa® rovarölő csávázószer, mely az idei évtől kapott engedélyt a repcevetőmag kezeléséhez. A Lumiposa® hiánypótló termék, mely a csírázástól 2–4 leveles állapotig védelmet nyújt a kis káposztalégy gyökeret károsító lárvája, továbbá a kelő repcét támadó bolhák és a repcedarázs ellen.

A csávázás adta védelemmel kapcsolatban a DuPont szakemberei felhívták a figyelmet arra, hogy a kártevő akkor pusztul el, ha belekóstol a növénybe, ezért extrém erős bolhafertőzésnél előfordulhat, hogy kiegészítő állománykezelésre is szükség lehet. Erre a célra továbbra is rendelkezésre áll a jól ismert Nurelle-D rovarölő szer. A termék felhasználásával kapcsolatban hozzátették: növényorvos előírására az őszi kijuttatás AKG-programokban is lehetséges.

A repce gyomirtására egy minden igényt kielégítő herbicidarzenált láthattak a gazdák a bemutatón. A valódi talajon és levélen keresztüli hatással is rendelkező Runway egyre népszerűbb a repcetermesztők körében. Az áttelelő gyomok mellett a gyakran nagy gondot okozó melegkedvelő fajokat is hatékonyan irtja. Rovarölő szerekkel és az egyszikűirtó Perenal készítménnyel is keverhető. Ez utóbbival csomagban is megvásárolható Runway Duo néven.

Az Ikarus klasszikus posztemergens gyomirtó szer, elsősorban őszi felhasználásra, a Galera időzítése pedig a kora tavaszi időszakban javasolt, amennyiben az őszi gyomirtás kiegészítésre szorul.

Egy új herbicid, az engedélyezés alatt álló Belkar hatékonyságáról is meggyőződhettek a rendezvények látogatói. Rugalmassága, széles hatásspektruma (keresztes virágú gyomok, melegkedvelő fajok is beletartoznak) várhatóan hamar a legnépszerűbb termékek közé emeli. A Belkar bármely repcében használható lesz, utóvetemény-korlátozás nélkül.

A gazdag rovarölő- és gyomirtószer-kínálat ez évtől gombaölő és regulátorkészítménnyel is kiegészült: a metkonazol hatóanyagú Metkon 60 termékkel.

Gabonagyomirtás ősszel, tavasszal

Minden gyomosodási helyzetre kínál megoldást a Dow Agrosciences herbicidpalettája, amely a kezelések időzítését illetően is rendkívül széles időszakot ölel fel.

Az őszi gyomirtási időszak fiatal és egyre népszerűbb készítménye a Bizon. Használata különösen indokolt lehet korábbi vetés, kisebb csíraszám alkalmazásánál, ha már ősszel számottevő gyomosodás alakul ki, továbbá az egyre nagyobb termőterületet elfoglaló nagy széltippan fertőzése esetén, illetve ahol kora tavaszi gyomok (például veronikák, árvácska, árvacsalán) tömeges megjelenése várható.

A Bizon őszi posztemergens felhasználású herbicid, már az őszi búza, őszi árpa és tritikálé egyleveles állapotától. Kiváló hatékonyságú a nagy széltippan és a magról kelő kétszikű gyomok széles köre ellen. Tartamhatásának köszönhetően a betakarításig tisztán tartja a területet a hatásspektrumába tartozó fajoktól, használata nem jár utóvetemény-korlátozással.

A tavaszi gyomirtások rendkívül széles spektrumú kétszikűirtó herbicidje a Mustang Forte, amelyet az őszi kalászosok 2 szárcsomós állapotáig juttathatunk ki. A mezei aszat esetében erőteljes tarackpusztító hatással rendelkezik, parlagfű, napraforgó-árvakelés esetében pedig az utókelést is akadályozza.

A késői gyomirtások készítménye a zászlós levélig kijuttatható, kiváló aszatirtó Colombus EC. Használatát követően bármilyen növény vethető a gabona után.
„Gyomirtási zseni” a Genius WG. A rendkívül széles spektrumú készítmény a gabonában előforduló kétszikű fajok mellett irtja a nagy széltippant, vadzabot, rozsnokfajokat is.

Kukoricaherbicidek minden esetre

Több széles spektrumú gyomirtószer-kombináció bemutatóparcelláit is szemügyre vehették a vendégek.

Az elsőként bemutatott gyomirtási technológia a Python és a Lontrel 72 SG készítményeket tartalmazó Python Flexi csomagra épül. A Python Flexi a kukorica 6 leveles koráig kijuttatható, magról kelő és évelő kétszikűek ellen is hatékony, tartamhatással is rendelkező kombináció. Az egyszikű gyomok elleni hatás érdekében a Victus® 40 OD gyomirtó szerrel kell kiegészíteni.

A Colombus EC a kukorica magról kelő és évelő kétszikű gyomjai ellen használható. A kultúrnövényre nagyon szelektív, használata utóvetemény-korlátozással nem jár. Fehér libatop jelenléte esetén javasolt kiegészíteni 0,1 l/ha Esteron készítménnyel, egyszikű gyomok irtására pedig lehetséges kombinációs partnere például a Victus® 40 OD.

Természetesen az ajánlat részét képezik a Principal® gyomirtószer-család tagjai is. A Principal® Plus Python csomag a Principal® Plus és a Python készítmények 5 hatóanyagát egyesíti. Rugalmas felhasználású termék, amely a kukorica magról kelő és évelő, egy- és kétszikű gyomjai ellen egyaránt hatékony. A jól ismert Principal® Plus Gold csomag szintén 5 hatóanyag tudását egyesíti a magról kelő és évelő, egy- és kétszikű fajok irtására.
A két Principal®-alapú termék közül a Principal® Plus Python csomag elsősorban a kétszikű fajok dominanciája esetén ajánlott, míg a Principal® Plus Gold az egyszikű fajok tömeges jelenléte esetén.

DuPont™ Wirtuoz® a gabona védelmében

A kalászos gabonák kórokozók elleni megfelelő védelme az idei évben különösen látványos eredménnyel járt, viszont ennek az elmulasztása igencsak megbosszulta magát. Az őszi búzát bemutató parcellák kiválóan demonstrálták ezt a helyzetet. A drasztikus lombveszteséget szenvedett kezeletlen parcellákkal összevetésben az egy-, két- és háromkezeléses technológia eredményessége is szembetűnő volt.

Az egykezeléses technológiában a felszívódó és gázosodó Wirtuoz® készítményt a kalász és a zászlós levél védelméhez igazították. Árutermő gabonában teljes biztonságot ad a kétkezeléses technológia. Ebben a lombvédelmet a széles gombaölő spektrummal és zöldítő hatással is rendelkező Delaro* látta el, a kalászvédelmet pedig a Wirtuoz®. Elsősorban vetőmag előállításában, illetve kimagasló terméscélok elérése érdekében javasolt a háromszori gombaölő szeres védelem, amelynek esetében Wirtuoz®, Delaro*, Wirtuoz® sorrendben követik egymást a kezelések.

Levéltetűirtás borsóban

A borsó növényvédelmében egy újdonság kapott figyelmet, az engedélyezés alatt álló Closer rovarölő készítmény. Új hatóanyaga (Isoclast™), egyedi hatásmódja rezisztens levéltetű-populációk ellen is hatékony megoldást nyújt. A felszívódó, szállítódó Closer borsó- és babkultúrákban áll majd a gazdák rendelkezésére. Hosszú hatástartama révén a később betelepülő levéltetvek ellen is védelmet ad.

Nitrogénmegőrzés a talajban

A nagy nitrogénadagokkal termesztett kultúrák (pl. őszi káposztarepce, őszi búza, kukorica) esetében jelentős veszteséget okoz a vízzel könnyen elmozduló nitrátion kimosódása a felső talajrétegből. E veszteség csökkentését teszi lehetővé az N-Lock nitrogénstabilizátor készítmény, mely a nitrifikáció folyamatát lassítja a talajban. Használatával a nitrogéntartalmú trágyák hosszabban fejtik ki a hatásukat, csökken a kimosódó, így a kultúrnövény számára elvesző tápanyag mennyisége. Az N-Lock hozzájárul az optimális nitrogénhasznosuláshoz, a termésszintek maximalizálásához és a környezet nitrátterhelésének csökkentéséhez.

* a Bayer CropScience AG, bejegyzett márkaneve




Szerző: AgrárUnió

Címkék: DuPont, repce, gyomirtás, gabona, Pioneer®, kukoricahibridek, DowDuPont™, Corteva Agriscience™, Dow
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Visszatekintés: A kukoricatermesztés növényvédelmi ...

A rossz emlékű 2022-es évet követően a kukoricatermesztés 2023-ban lényegesen kisebb kihívásokkal járt, ezért ...