TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
CSEBER a vederben

CSEBER a vederben

Növénytermesztés - 2018.06.27

Túl sok a lombtrágyás göngyöleg, keresik a megoldást Beszélő nevet választottak az alapítók, amikor a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek gyűjtésére és ártalmatlanítására-hasznosítására alakult nonprofit szervezetüknek a CSEBER nevet adták. A mozaikszó utal a tevékenységre, csomagolásbegyűjtési rendszerre.

Most azonban úgy tűnik, a CSEBER került „cseberből vederbe” a megnövekedett számú göngyölegek miatt. Fenyvesi Ritával, a cég ügyvezetőjével beszélgettünk.

Fenyvesi RitaFenyvesi Rita ügyvezető, CSEBER Nonprofit Kft.

 

„A CSEBER tulajdonosai mindig is szem előtt tartották, hogy megkönnyítsék a feleslegessé vált göngyölegek biztonságos leadását. Az elmúlt tizenöt évben gyűjtőhelyeink arra törekedtek, hogy maradéktalanul átvegyék azt, amit a termelők visszahoznak, azonban a közelmúlt trendjei az üres göngyölegekkel kapcsolatosan is megjelentek. Ez azt jelenti, hogy míg régebben csak kismértékben voltak jelen a lombtrágyás göngyölegek, addig mára a mennyiségük komoly mértékben megemelkedett. Ezt a dömpinget a növényvédőszer-gyártó és csávázottvetőmag-előállító cégek már nem tudják tovább finanszírozni – vázolta a kialakult problémát az ügyvezető. – 
A CSEBER egy kicsit olyan, mint egy nagy tengerjáró hajó, ami rendíthetetlenül megy előre a tengeren, ám nagyon vigyáznunk kell, hogy a hajót ne terheljük túl, ne pakoljuk meg túlságosan a fedélzetét. 
A maximális biztonságra kell törekednünk.” Kérdésünkre, hogy milyen módon kezelik a helyzetet, Fenyvesi Rita elmondta, megkérték a gyűjtőhelyeiket, hogy próbálják meg kiszűrni a visszaérkező göngyölegek közül a lombtrágyás kannákat, de sajnos tudják, hogy ez némely esetekben szinte lehetetlen vállalkozást jelent.

Rendeletmódosítás első körben

„Nem a termelőket kívánjuk kellemetlen helyzetbe hozni, csak szeretnénk »rendet tenni« a visszagyűjtés területén. Sajnos minden rendrakás egy kellemetlen állapot, de ezen túl kell esnünk ahhoz, hogy igazán fenntartható rendszert biztosíthassunk a gazdálkodók részére.” Mint az várható volt, a termelők visszajelzéseinek köszönhetően erőteljesen megmozdult a „lombtrágyás csapat”, akik komoly összefogással és nagy elszántsággal kívánnak megoldást találni a visszagyűjtés jelenlegi problémáira.

Jó hír, tudtuk meg az ügyvezető asz-szonytól, hogy június végéig hivatalosan is megalakul a Lotesz, a Lombtrágyák és Termésnövelő Anyagok Gyártóinak és Forgalmazóinak Magyarországi Szövetsége. „A szövetség megalakulása után elsődlegesen a göngyölegek átvételének, gyűjtésének és hasznosításának a feltételeit kívánják megteremteni. Első lépésként a csomagolóanyagokról szóló 442/2012. (XII.29) Korm. rendelet módosításával szeretnék kibővíteni a közvetítő szervezetre átruházható hulladékok körét oly módon, hogy a »termésnövelő anyagok« hasonló körbe kerülhessenek, mint a növényvédő szerek. Az European Crop Protection Assication (ECPA) »Container Managemenet Systems« munkacsoportja a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek visszagyűjtésével foglalkozó szervezeteket tömöríti. Áprilisban Bukarestben tartott a munkacsoport háromnapos munkaértekezletet, és ott elhangzott, hogy a folyékony lombtrágyás göngyölegeket együtt gyűjtik a növényvédő szeres göngyölegekkel. Beszéltem mind 
a német (RIGK), mind a francia (ADIVALOR) képviselőkkel, és megerősítettek abban, hogy nem lehet hatékonyan szétválogatni ezeket a göngyölegeket és nem tartják járható útnak a teljesen elkülönített gyűjtést – hiszen maguk a termelők sem elkülönítve használják ezeket a készítményeket” – foglalta össze a jelenlegi helyzetet Fenyvesi Rita.

Csak összefogással lehetséges

„Szeretnénk, ha a jövő évre sikerülne megteremteni a jogszabályi hátterét an--nak, hogy a növényvédő szerek mellett 
a lombtrágyás göngyölegeket is jogosult legyen a CSEBER a gyűjtőhelyein átvenni, gyűjteni és kezeltetni, és jogosult legyen szolgáltatási díj, illetve hasznosítási díj begyűjtésére a kibocsátóktól. Ehhez összefogásra van szükség mind a termelők, mind a gyártók, fogalmazók, gyűjtőhelyek, szakmai szervezetek, döntéshozók és a jogalkotó részéről.” Az ügyvezető asszony a beszélgetés befejezéseképpen megfogalmazta, hogy a szervezet tizenöt éves fennállásának legszebb megünneplése az lenne, ha eleget tudnánk tenni a termelők óhajának és megoldást nyújthatnának a lombtrágyás göngyölegek kibocsátóinak.

cseberhirdetes




Szerző: AgrárUnió

Címkék: CSEBER Nonprofit Kft., göngyöleg
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Miseran Flexx-hatás felpörgetve a varázsló csomagjában

A kukorica gyomirtása nem megoldhatatlan feladat, ugyanakkor mégis egyre nehezebb. Túl vagyunk az aranykoron: ...