TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés
Az EFSA számba vette a tiakloprid alternatíváit

Az EFSA számba vette a tiakloprid alternatíváit

Hírek - 2019.04.25

Jó néhány” alternatív hatóanyag létezik a tiakloprid neonikotinoid rovarölő szer helyettesítésére az Európai Unióban, és ezekkel sokféle kártevő-kultúra kombináció kezelhető, állítja az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA), amely felmérte, hogy a tiakloprid tényleg nélkülözhetetlen-e amiatt, mert nem helyettesíthető más termékkel.

Ez is része volt annak a szakmai vizsgálatnak, amelyet a hatóanyag uniós engedélyének lehetséges meghosszabbítása érdekében végeztek. A szakmai vizsgálat többszörös adathiányt állapított meg, valamint két súlyos problémát. A Bayer Crop Science divíziója annak alapján kérte az engedély megújítását, hogy a hatóanyagot előszeretettel használják olajrepce lombkezelésére és kukorica csávázására.

A tiakloprid 1B kategóriájú szaporodásgátló anyag besorolást kapott, ezért nem kaphatott engedélyt. A Bayer kivételes engedélyért folyamodott, amely azoknak a mérgező hatóanyagoknak a piacon tartására vonatkozik, amelyek nem helyettesíthetőek megfelelően. Az EFSA több mint 500 növény-kártevő kombinációt vizsgált meg, 16 tagállamban. Olyan alternatívákat talált, mint az acetamiprid és szulfoxaflór a talajlakó és a zöld növényi részeket károsító rovarok ellen a mezőgazdasági és kertészeti kultúrákban. Ráadásul az imidakloprid, a klotianidin és a tiametoxam szintén használható az üvegházakban termelt kultúrákban.

Az EFSA azonban azt is megjegyzi, hogy az alternatív hatóanyagok közül több felhasználása korlátozott, például nem alkalmazhatók virágzás idején. Úgy találta, hogy nincs megfelelő helyettesítő termék bizonyos kártevők ellen néhány kultúrában, mint a káposztafélék, burgonya, bogyósgyümölcsűek és hagymafélék, valamint levéltetvek és tripszek ellen gabonafélékben. A nem vegyszeres eljárások áttekintésében az EFSA rávilágít azok mérsékelt hatékonyságára és a gazdasági tényezőkre. Mindazonáltal úgy véli, hogy a biológiai védekezés hatásos lehet az olyan kultúrákban, mint a paradicsom, padlizsán, bors, cukkini és uborka.

A szakmai vizsgálat adathiány miatt nem tudott lezárni néhány kockázatértékelést. Mind olajrepcében, mint kukoricában kockázatosnak találták az anyagot a vadon élő nem célállat, nem gerinces talajlakó szervezetekre. A két súlyos probléma pedig: a szaporodásgátlásra vonatkozó besorolás; valamint három metabolit mennyisége a talajvízben. AZ EFSA következtetéseit figyelembe veszi az Európai Bizottság és az uniós tagállamok.

A tiakloprid érvényességi idejét nemrég hosszabbították meg 2020. április 30-ig, hogy hosszabb idő jusson a megújítási eljárás elvégzésére. Azonban az Európai Bizottságnak meg kellett védenie ezt a döntését, válaszul egy az Európai Parlamenttől érkező kifogásra. Ebben a parlamenti tagok azzal érveltek, hogy a meghosszabbítás nem volt helyes döntés a tiakloprid mérgező tulajdonságai és a méhekre potenciálisan káros hatása miatt. Azt akarják, hogy a tiaklopridot ugyanúgy kezeljék, mint a három másik neonikotinoidot, a klotianidint, az imidaklopridot és a tiametoxamot, amelyek esetében a szabadföldi használatot tavaly teljesen betiltották. Az acetamiprid, amely szintén neonikotinoid, engedélyét tavaly meghosszabbították, mivel az EFSA arra a következtetésre jutott, hogy kevéssé jelent veszélyt a méhekre.




Forrás: Agrow

Címkék: rovarölő szer, tiakloprid
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fókuszban a szántóföldi növények

Partnertalálkozóra kaptak meghívót a debreceni gazdálkodók, amelyen széles körű tájékoztatást kaphattak a ...