TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Mankoceb: szabályozási kihívások

Mankoceb: szabályozási kihívások

Hírek - 2020.09.25

A mankocebet, amely egy széles spektrumú, sokféle módon felhasználható gombaölő szer, a mezőgazdaságban már több mint fél évszázada használják, 166 000 tonna mennyiséget kijuttatva és 1,03 milliárd amerikai dollárnyi eladást produkálva évente. A kedveltsége nagyon gyorsan nőtt, és a világ második legjelentősebb gombaölő szerévé vált az azoxistrobin után.

Uniós vita a mankoceb betiltásáról

Az uniós Élelmiszerlánc- és Állat-egészségügyi Állandó Bizottság (PAFF Bizottság) 2020. március 23-án és 24-én tartott ülésén tárgyalt arról, hogy továbbra is engedélyt kapjon-e a mankoceb, mivel a hosszú távú széles körű és a termőterületeken a túlzó mértékű használat mind a mankoceb, mind az ETU (etilén-tiourea, vegyületnév: tetrahidroimidazol-2-tion) – a mankoceb metabolitja – szermaradványának mennyisége nő a termőtalajban és a mezőgazdasági termékekben, ami károsíthatja az emberi egészséget.

A mankoceb krónikus mérgező hatására vonatkozó kutatásokból kiderült, hogy a hosszú távú kitettség pajzsmirigyproblémákat vagy a Parkinson-kórhoz hasonló neurodegeneratív betegségeket okozhat, és az anyag a reprodukciós folyamatokra is mérgező hatású. Azonban a további kiértékelések, kimutatások és az elégséges mennyiségű bizonyíték hiányában 2019. december 9-én az Európai Bizottság meghosszabbította a mankoceb engedélyét 2021. január 31-ig, a bizottság 2019/2094-es végrehajtási rendeletével összhangban, ami 2019. december 29-én lépett hatályba, noha a meghosszabbítás ellen az Európai Parlament kifogást emelt.

Mivel egyre több környezetvédelmi szervezet szeretné betiltatni a mankocebet, az unió PAFF Bizottsága tárgyalást tervez arról, hogy a mankoceb használatát továbbra is engedélyezzék-e. 20 év óta először az Európai Bizottság és az uniós tagállamok a hatóanyag esetleges betiltásáról vitáznak.

ű„Az uniós mankocebpiac a teljes piac 10%-át teszi ki” – mondta Plamen Alexandrov, a bulgáriai illetőségű agrokémiai vállalat, az AGRIA S.A. felügyelőbizottságának tagja az AgroPagesnek egy nemrég készült interjúban. Alexandrov szerint a mankoceb az AGRIA számára fontos termék, de tisztában vannak a szabályozási nehézségekkel, és hozzátette, mint a mankoceb megújítási kérelmének benyújtója a vállalat továbbra is keményen dolgozik majd a megújítási folyamat elősegítésén.

„Teljes mértékben a növényvédelmi termékek (PPP) biztonságos használata mellett állunk, és tisztában vagyunk vele, mennyire fontos az emberi egészség, az emberi, állati és gazdasági környezet biztonságának fenntartása. Azonban a PPP-kkel kapcsolatos túlszabályozás jelentős gazdasági, társadalmi és gyakorlati következménnyel járhat a mezőgazdaságban. Emiatt a döntéseket a tudományos bizonyítékok alapján kell meghozni, és figyelembe kell venni a gondosan elvégzett kockázatbecslést. Jelenleg a Brexit miatt egy másik referens tagállam, Görögország foglalkozik a mankoceb kiértékelésével, és új adatokat fognak felhasználni, amelyek közül kimaradnak az egyesült királyságbeliek. A rendelkezésre álló adatok és tanulmányok alapján a jelenleg folyó kutatás eredménye lehet az is, hogy a mankocebet átértékelik, és támogatják az engedély megújítását” – hangsúlyozta Alexandrov.

„A kiértékelés eredményétől függetlenül a kérdés sokkal inkább világszintű, és így is akarjuk kezelni. Milyen hatása lesz a döntésnek a mezőgazdaságra általánosságban? Az AGRIA egy vegyipari vállalat, és a mankoceb nincs kritikus hatással a tevékenységünkre, de a szektorban súlyos kérdések vetődnek fel, hogy milyen agronómiai, gazdasági és szociális hatása lesz a mankoceb esetleges eltávolításának az uniós piacról. Az uniós termesztők ugyan majd valahogy elboldogulnak a mankoceb nélkül is, de egy ilyen döntés nem csupán a mankoceb mint PPP használatát fogja korlátozni Európában, hanem a mankoceb szermaradványértékét is korlátozza (0,01 mg/kg) minden importált termékben, ami közvetve kizárja az Európán kívüli használatát is azokon a mezőgazdasági termékeken, amelyeket Európába szánnak” – tette hozzá.

„Mi lesz például a banán és szójabab termesztésével Latin-Amerikában és néhány ázsiai országban? Helyettesíthetik a helyi termelők a mankocebet más gombaölőkkel, amelyek megfelelnek az elvárásoknak, miközben nem alakul ki rezisztencia, és a termelés is gazdaságosan végezhető? Ezeket a kérdéseket meg kell válaszolni. Amikor ebbe a játékba belekezdtünk, tisztában voltunk a kihívásokkal, és folytatjuk a mankoceb megújításának támogatását Európában. A végső döntés azonban a szakértő európai hatóságok kezében van” – mutatott rá Alexandrov.

A reakciókban, amelyeket kínai cégek a megújítás megtagadásáról szóló értesítéshez fűztek hozzá, kifejezték aggodalmukat, hogy a döntésnek súlyos hatásai lehetnek több WTO-tagállamra, főleg a fejlődő országokra, amelyek lakossága és gazdasága erősen függ a mezőgazdasági kiviteltől. Tekintettel a COVID-19 okozta jelenlegi helyzetre ez még inkább érvényes, hiszen ezeket a szektorokat gazdasági és szociális szempontból már a járvány is nagyon nehéz helyzetbe hozza.

Azt is hozzáfűzték, hogy Görögország mint az új referens tagállam még nem fejezte be a fontos adatok kiértékelését, amit az előző referens Egyesült Királyság nem tudott megtenni a Brexit miatt. Azok a szempontok, amelyekkel az Egyesült Királyság a Brexit miatt nem tudott teljes mértékben foglalkozni, a negatív eredményekre vonatkoztak az EFSA-értékelésben, és jelen vannak a bizottság végrehajtási rendeletében. Ha a kockázatbecslési értékelést nem zárják le, bizonytalanná válik, mi alapján hozza meg az Európai Unió a döntését.




Forrás: Agrow

Címkék: gombaölő szer, mankoceb
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vitatott feltételesség – Avagy minden, amit az ugaroltatásról ...

Egy 2024. február 14-én hatályba lépett uniós rendelet értelmében 2024-ben – január 1. és december 31. között ...