TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
A mezőgazdaságban már télen sincs megállás 1. rész

A mezőgazdaságban már télen sincs megállás 1. rész

Gépesítés - 2020.02.26

AGROmashEXPO–AgrárgépShow 2020Szezon előtti „bemelegítésként” az agrárvilág újdonságait, legfrissebb fejlesztéseit vehetik rendszeresen szemügyre a gazdálkodók a január végi AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon. Így volt ez az idei – immár 38. – rendezvényen is, ahol közel 350 kiállító mutatta be termékeit, szolgáltatásait a szokatlanul enyhe téli időben ezt a programot választó 
47 ezer látogatónak. Mi is felkerestük partnereinket, hogy a kínálatuk után érdeklődjünk.

Tume: a nagy visszatérés

A finn Tume mezőgazdasági vetőgépek gyártása egészen 1948-ig nyúlik vissza. A skandináv országokban népszerű és nagyra becsült márka másfél évtizede Magyarországon is megjelent, aztán kis időre eltűnt, és most újra fellelhető a nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. kínálatában. A finn gyártócég palettája nem túl széles, elsősorban a nagy kapacitású direktvető gépek specialistájának nevezhető. A januári budapesti kiállításon a Nova Combi 4000 (vagyis 4 méteres munkaszélességű) univerzális vető- és műtrágyázó gépet vehették alaposabban szemügyre az érdeklődő gazdálkodók. 
A 4500 literes tartállyal rendelkező eszköz a korábbi modellekhez képest jelentős módosuláson esett át, a vetőtárcsák csapágyait megerősítették, az első abroncsok oldalfalai sokkal vastagabb lettek, így könnyebben elkerülhetők a defektek, a zsírzópontok pedig könnyebben hozzáférhetőkké váltak. A munkagép akár kétsoros tárcsás előkészítővel is használható (azzal együtt az üres tömege 7,2 tonna), moduláris kialakításánál fogva azonban ez bármikor leszerelhető róla, sőt akár utólag is megvásárolható hozzá. A robusztus, nehéz vetőgép kizárólag forgó elemekkel rendelkezik, vagyis a talajban nem húz semmit, így megművelt területen akár egy 110 LE-s traktorral is használható. 
A csoroszlyanyomás 200 kg-ig növelhető a traktorfülkében elhelyezett vezérlőegység segítségével, az adagolóegységek forgatása pedig talajkerék által történik, és a Nova Combi akár 12 km/h munkasebességre képes. A műtrágyaszórást is végző gép a tápanyagot ideális helyre, 2 cm-rel a vetőmag alá helyezi, vagyis éppen a fejlődő növények gyökérzónájába, ahol rögtön fel tudják venni azt. 
A Nova Combi 3 méteres változatban is elérhető (ennek tartálya 3250 literes), de a Tume – Gemini néven – 6 méteres, 6500 liter összkapacitású direktvető gépet is kínál a termelőknek. A finn gyártótól idén jelenik meg egy új, elektromos adagolású vetőgép, amelyet ISOBUS-csatlakozással látnak el, és automata szakaszolásra, variábilis vetésre is képes lesz.

1 Tume Agroker min

Tume  Nova Combi 4000 vető és műtrágyázó gép


Díjazott tankolóautomatától az ütéskompenzációs berendezésig

A siófoki Farkas Szerviztechnika Kft. hetedik alkalommal szerepelt az AGROmash- EXPO–AgrárgépShow rendezvényen, minden eddiginél nagyobb (80 négyzetméteres belső és 60 négyzetméteres külső) kiállítási területen. Büszkék lehettek arra is, hogy az általuk fejlesztett Farkas Tank System (FTS) tankolóautomata Prémium Oklevélben részesült a szakmai zsűritől. Az „A” pavilonban egy 9000 literes konténert szereltek fel a tankolóautomatával, valamint egy demóállomáson mutatták be az érintőképernyős változatot, illetve az érdeklődők egy videót is megtekinthettek a legfrissebb (3-5 hónap múlva piacra kerülő) újdonságukról. Ez arról szól, hogyan tudnak a gazdák, fuvarozók mindössze egy applikáció segítségével, RFID-azonosítással – kulcsok nélkül – tankolni úgy, hogy a konténeren kívül lényegében semmi más nem látható, csak két pisztoly és pisztolytartó.

2 Farkas Szerviz min

Farkas Tank System (FTS) tankolóautomata

A siófoki cég kizárólagos magyarországi forgalmazója a TO.ME.S cég termékeinek, s tőlük származott az a – szintén FTS rendszerrel felszerelt – kútoszlop, amelyet 60-as és 90-es pisztollyal láttak el (nem párhuzamos üzemeltetésre). Az olasz partner nagy kapacitású szivattyúkat és mérőórákat is gyárt, így mostantól a Farkas Szerviztechnikánál az is megoldható, ha valaki ellenőrizni szeretné a beszállítóját a valós tankolási mennyiségekről.

A standon megjelentek a legnépszerűbb termékek közé tartozó CARRYTANK és EMILCADDY ADR-mentesen szállítható, a 450 liter alatti kategóriát képviselő gázolajtartályok is (normál és pickup változatokban), illetve a 440+440 literes tartályok, amelyek szintén mentesülnek a veszélyes anyagokra vonatkozó előírások alól. A Nitrosol (folyékony műtrágya) tároló tartályok mostantól szintén elérhetők a Farkas Szerviztechnika kínálatában, mégpedig 1500-tól 25 ezer literes kapacitásig – ami bőven egy tankerautónyi mennyiség – szimpla falú változatban (más méretekben dupla falúként is), masszív, 1–2 cm közötti falvastagságú polietilénből gyártva.

A siófoki cég kizárólagos forgalmazója a német Haweca termékeinek is, amely mezőgazdasági gépműhelyek részére készít futóműállítókat, de az ő fejlesztésük a standon bemutatott, különleges ütéskompenzációs berendezés is. Ennek haszna azon alapul, hogy a felni és az abroncs sohasem lehet tökéletesen kerek formájúak, így először azt vizsgálják meg a berendezéssel, hogy ezek külön-külön mennyire tojásdadok, illetve együttesen mennyire deformáltak. Így már egybe tudják forgatni őket, hogy a kerék össz-ütése a legminimálisabb legyen. Nagy sebességű traktoroknál például egyáltalán nem mindegy, mennyire ráznak, míg egy forgózsámolyos vontatmány üresen akár annyira elkezdhet pattogni, hogy könnyen felemelkedhet az első tengely, lehetetlenné téve a kormányzást.

Farkas Szerviz 1 min

Haweca ütéskompenzációs berendezés

Kísérletiparcella-permetező gép

Viszonylag kisméretű, ám annál meglepőbb felépítésű gép állt a debreceni Farm-gép Fejlesztő és Gépgyártó Kft. standjának közepén. A KERTITOX PreBIKE Gépesítés kategóriában Hazai Termékfejlesztési Díjban részesült a kiállítás zsűrijétől, amivel az eszköznek nemcsak 
a hasznosságát, de egyediségét is elismerték. Egy olyan kísérletiparcella-permetező gépről van szó, amely leginkább a vegyszerkísérlettel foglalkozó cégek munkáját könnyítheti meg. A kis tömegű, emberi erővel mozgatott (vagy akár elektromos motorhajtással működtetett), egy- vagy többkerekes kisparcellás gép képes a permetlé változó dózisú kijuttatására és ezáltal a kezelések és többszöri ismétlések pontos elvégzésére a kísérleti táblákon. Ehhez csupán egy fix nyomást kell precízen beállítani, és utána a gép elvégzi a kezelő helyett az elemzések alapjául szolgáló jegyzőkönyvezést. Rögzíti a pontos GPS-pozíciókat, a sebességet (3 cm-es felbontással), a nyomást, valamint a liter/perc kijuttatási értéket, s a kiexportálható adatok alapján már könnyen és gyorsan elvégezhető a terméshozamok elemzése.

A Farmgép kiállított egy drónpermetező-kiszolgáló egységet (drone base) is, amely tankolásra és vegyszerbekeverésre szolgál, s általa a drónflották minden korábbinál gyorsabban és tisztább körülmények között működtethetők. Megjelent a standon a KERTITOX Revolution 3000 vontatott szántóföldi permetező frissített változata is, ezen a kezelőfelületet alakították át ergonómiailag a még könnyebb kezelhetőség érdekében. Lejjebb vitték a súlypontot is, illetve védettebbé tették az ütközésre, sérülésre hajlamos részeket az alvázon és egyéb kényes pontokon. A gép légrugós futóművet kapott, ami nemcsak komfortos húzást tesz lehetővé, de – mivel a fékszelepje integrálva lett a légrugó szintezőjével – most már 
a pillanatnyi töltött súlyt is figyelembe véve képes önmagától állítani a fékerőt. A KERTITOX Gem-Trak 4200/28-Air vontatott szántóföldi permetező vadonatúj légzsákos rendszert kapott, amelynek lényege, hogy a légzsák alján kilépő levegőt 
a szórókerethez erősített alumínium-profilba vezetik bele, ezáltal kevésbé sérülhet a légzsák, valamint egyenletesebb 
a levegő kilépési sebessége. Valamennyi felsorolt vontatott gép ISOBUS-vezérléssel van ellátva.

3 Farmgep min

KERTITOX PreBIKE kísérletiparcella-permetező gép


Eke, hidraulikusan 
csillapított toronnyal

A német Lemken magyarországi képviselete az új Juwel 10 ekecsaládot mutatta be a hazai gazdálkodóknak. A népszerű Opal 9 örökébe lépő, függesztett, váltvaforgató ekék immár az akár 450 LE-s traktorokhoz is megfelelnek, s barázdában vagy tarlón járó üzemmódban egyaránt használhatók. A földek szabdaltsága egyre inkább afelé viszi a gazdálkodókat, hogy függesztett munkaeszközökkel szántsanak, ám ilyenek a nagy teljesítményű erőgépekhez eddig nem voltak elérhetők. A 3–7 fejes kivitelben készülő Juwel 10-es teljesen új toronyszerkezetet kapott, ami által az eke sokkal magasabbra emelhető, s így igazodhat a modern építésű traktorokhoz. Új kialakítású a transzportkerék is, egy munkahenger révén immár hidraulikusan csillapított az átfordulása. A gép legfontosabb jellemzője azonban az, hogy hidraulikusan csillapított toronnyal is rendelhető (ez unikum a függesztett ekék piacán), s az egyedi megoldás munka és vonulás közben is képes megvédeni a traktort, illetve az eke váz- és toronyszerkezetét a káros rezgésektől. 
A munkagépen elhelyezett transzportcsap előnye, hogy vonulás közben nem kell a hárompont-függesztő orsót lecsatlakoztatni az ekéről, az a helyén maradhat, és a csap kinyitásával állítható transzportpozícióba az eke. A munkaeszköz így minden korábbinál kényelmesebben és gyorsabban szállíthatóvá válik.

4 Lemken min

Lemken Juwel 10 eke hidraulikusan csilapított toronnyal

Az ekespecialista Lemken 2018 augusztusában jelentette be a holland Steketee vállalat felvásárlását, s immár az ő gépeik is egyre fontosabb szerepet töltenek be a „kék márka” kínálatában. Mivel az Európai Unióban egyre komolyabb törekvés mutatkozik a növényvédő szerek visszaszorítására, a jövőben még inkább felértékelődnek a mechanikus gyomirtás eszközei, amelyekből a Steketee meglehetősen széles termékkínálattal áll a zöldségtermesztők, biogazdálkodók és már termelők rendelkezésére – a megszokott Lemken-minőséget garantálva.

Lemken 1 min

Transzportcsap Lemken Juwel 10 ekén


Talajmaró gyümölcsösöknek, szőlészeteknek

A tavalyi AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon mutatta be saját fejlesztésű NCK–700 automata kitérésű talajmaróját a Novara Coop Kft. A 700 mm munkaszélességű gép elsősorban a gyümölcsösökben, szőlőültetvényekben tesz jó szolgálatot, és olyannyira megkedvelték a gazdálkodók, hogy a tavalyi évben 40 darabot értékesített belőle a tököli székhelyű cég. A sikeren felbuzdulva erre 
az esztendőre felfelé és lefelé is bővítették a palettát: az 1 méteres cserélhető fej sorozatgyártása már megkezdődött, míg a 40 cm-es változat egyelőre a tesztidőszakát éli, de nemsokára az is piacra kerül. Utóbbi kifejezetten a szőlészeteknek lesz ajánlott, hiszen kompakt méretei révén akár 2,5 méteres sortávolságon, illetve 80 cm-es tőtávolságon is kényelmesen lehet vele dolgozni. A Novara Coop Kft. másik fontos fejlesztése, hogy a talajmarók immár frontváltozatban, egy traktor elejére szerelve is működtethetők. A kezelő így sokkal kényelmesebben, magabiztosabban dolgozhat, hiszen a munkaterületet folyamatosan szemmel tarthatja. A gyártócég 
az új eszközök kifejlesztésénél természetesen felhasználta az elmúlt egy évben szerzett gyakorlati tapasztalatokat is, ezért például leburkolták a szögérzékelőt, hogy a lelógó ágak (például bodzásoknál) még véletlenül se tegyenek kárt benne.

5 Novara Coop min

NCK talajmaró: egyméteres cserélhető fejjel is elérhető




Szerző: AgrárUnió

Címkék: kiállítás, mezőgazdaság, AgrárgépShow, Hungexpo, AGROmashEXPO, Agroker Holding Zrt., 
Lemken Hungária Kft., Farm-gép Fejlesztő és Gépgyártó Kft, Novara Coop Kft
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Repce regulátorozás – A professzionális repcetermesztés ...

A változékony, meleg őszi-tavaszi időjárásnak köszönhetően a repceállományok többsége fejlett tőlevélrózsás ...