TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
2020-ban is hasított az AXIÁL Kft.

2020-ban is hasított az AXIÁL Kft.

Gépesítés - 2021.03.13

Sikerük titka a folyamatos fejlődés, fejlesztés és befektetés Idén is volt miről beszélni az AXIÁL Kft. évértékelőjén, hiszen a 2020-as esztendő számtalan kihívást tartogatott a mezőgazdasági, építőipari és anyagmozgató gépek értékesítésével, szervizelésével és alkatrészellátásával foglalkozó cég számára.

Az online sajtótájékoztató résztvevőit elsőként a házigazda Umenhoffer Péter marketingigazgató köszöntötte, aki a csapatával rengeteg oktató videót és más digitalizált anyagot készített az elmúlt hónapokban, hogy a járvány időszaka alatt is tartani tudják a kapcsolatot partnereikkel, és a kiszolgálásuk a megszokott színvonalon történjen.

„A tavalyi évben sok minden átértékelődött a világban, a mezőgazdasági termelés és a megfelelő élelmiszer-ellátás szerepe felértékelődött” – kezdte beszámolóját Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Kitért arra is, hogy a pandémia tavaszi felbukkanása az ázsiai ellátási láncok működésének lassulását eredményezte, ami megnehezítette az alkatrészbeszerzéseket, illetve egy időre fennakadást okozott az európai gépgyártásban. A helyzet azonban viszonylag hamar normalizálódott, és a bajai cégnél is gyorsan megszokták az új működési rendet, a raktárkapacitásuk megfelelőnek bizonyult a rendkívüli állapot kezeléséhez.

Bővülő lehetőségek, egyre nagyobb gépek

Csak részben fogadta kegyeibe a gazdákat az időjárás is, tavasszal ugyanis kevés csapadék érkezett, júniusban viszont túl sok, ami a búza esetében a vártnál alacsonyabb hozamot eredményezett, a kapás növényeknek azonban kifejezetten jót tett. 
„A 2020-as év magas értékesítési árakat alakított ki a növénytermesztésben, és az exportpiaci lehetőségek is megnőttek” – emlékeztetett Harsányi Zsolt, aki szerint ugyanakkor az euró hullámzó (tavaly 330–369 forint közt ingadozó) árfolyama megnehezítette 
a kereskedelmet. Hasznosnak értékelte viszont az agrártermelők által igényelhető, 
80 százalékos kamattámogatási konstrukciót, de „megnövelték a lelkesedést” a Ma­­­­gyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjai is.

Pintér Zsolt ügyvezető a mezőgazdasági és építőipari géppiac 2020-as fejleményeivel kezdte értékelőjét. Idehaza nominálértékben 180 milliárd forintot költöttek a gazdák gépberuházásra, ami minimális emelkedést jelent a 2019-es „békebeli” eredményekhez képest. Traktorokból szinte darabra ugyanannyit értékesítettek tavaly, mint egy esztendővel korábban, az átlagteljesítmény viszont számottevően növekedett, az AXIÁL Kft. által forgalmazott Fendt erőgépek esetében például 222-ről 235 LE-re. A 80 LE fölötti kategóriában eladott erőgépek 24,8 százalékát a bajai cég értékesítette.

Ami a magyar kombájnpiacot illeti, a 2020-ban eladott betakarító-cséplő gépek 44 százaléka CLAAS márkájú volt, vagyis a bajaiaktól vásárolták. Ezen a téren 5 év alatt szembeszökő változásokat tapasztalhattunk, hiszen a forgalomba került kombájnok vágóasztala átlagosan 1 méteres növekedést mutat, míg az átlagos motorerő elérte a 402 lóerőt. 2020-ban összesen 18 silózó kelt el hazánkban, de az ÁTK-pályázatok révén idén talán ezen a piacon is bővülést tapasztalhatunk majd. A Magyarországon gazdára talált mezőgazdasági teleszkópos rakodók közül minden második volt Manitou vagy CLAAS márkájú, vagyis az AXIÁL Kft. itt is magabiztosan teljesített.

Szárnyalnak az anyacégek

A külföldi beszállítókról szóló beszámolója elején Harsányi Zsolt megemlékezett a közelmúltban elhunyt Helmut Claasról, a CLAAS csoport egykori vezető részvényeséről. A vetési zöld gépeket gyártó német családi vállalattal 2000 novembere óta állnak üzleti kapcsolatban, és azóta a harsewinkeliek tovább erősítették globális pozícióikat. Jelenleg a világ 5. legnagyobb mezőgépgyártójának számítanak, tavaly bő 4 milliárd eurós árbevételt értek el, és 237 millió eurót költöttek kutatás-fejlesztésre. Szárnyal a másik kiemelt üzleti partnerük, az AGCO is (a Fendt anyacége), amelynek részvényárfolyama egy év alatt 
a háromszorosára emelkedett. A Horsch fennállása legerősebb évét zárta, és a tavalyi 12 százalékos bővülés után 2021-ben már 25 százalékos forgalomnövekedést terveznek. A francia Manitou szintén komoly terveket dédelget, ugyanis 2025-ig 450 millió eurós kutatás-fejlesztést kívánnak végrehajtani. Újdonságnak számítanak decembertől az AXIÁL Kft. kínálatában a német Schäffer rakodók és kiegészítők, amelyek 1,4 és 13 tonna teherbírás között érhetők el a vállalat kínálatában.

Sok lábon állnak

Ami az AXIÁL Cégcsoportot illeti, ennek zászlóshajója, az AXIÁL Kft. továbbra is piacvezetőnek számít Magyarországon. „Nincs titok, a folyamatos fejlődés, fejlesztés és befektetés a siker kulcsa” – összegezte Harsányi Zsolt, kiemelve, hogy a legnagyobb értéket a munkatársak jelentik, akiknek szakmai tudását állandó továbbképzésekkel bővítik. Nagy gondot fordítanak az utánpótlás-nevelésre is, amelynek motorja ebben az évben is a Legyél te is agrárgépész! program lesz.

Az AXIÁL Kft. 19 telephellyel rendelkezik, ezáltal természetesen teljes országos lefedettséggel, így a gazdák 75 kilométeren belül biztosan találnak egy számukra megfelelő központot. Idén Felsőzsolcán alakítanak ki új telephelyet egy 3 hektáros területen. A cég szervizesei tavaly 3,5 millió kilométert utaztak, és 14 ezer gép javítását végezték el. A bajai Alkatrész Logisztikai Központ még ebben az évben 2400 négyzetméterrel fog kibővülni 
a Pénzügyminisztérium támogatásával.

„A járványhelyzet pozitív hozadéka, hogy a digitalizációs folyamatok még inkább előtérbe kerülhettek. Két hónap leforgása alatt rengeteg partnerünk tette lehetővé a nem papíralapú számlázást, és az e-munkalapok használata is gyorsan elterjedt” – emelt ki egy érdekes trendet Pintér Zsolt. Az ügyvezető azt is hangsúlyozta, hogy a modern technológiák valamivel drágábbnak számítanak ugyan, ám hihetetlen módon képesek növelni a hatékonyságot és hozamot, ezáltal pedig a gazdálkodók bevételeit. Az AXIÁL Kft. 2020-ban a 2019-es bevételt is túlszárnyalta, üzletágai teljesítették a terveket, és 2021-re is optimista-realista célkitűzéseket állítottak fel.

A pénzügyi szolgáltatásokat közvetítő leányvállalat, az AXIÁL Financial Services továbbra is a leghatékonyabb gépfinanszírozást biztosítja a gazdáknak, akik gép- és növénybiztosítási konstrukciók közül is választhatnak. A kereken két évtizede működő MANAX Kft. gépbérlet- és bérmunka-szolgáltatásai tavaly is igen népszerűek voltak, a bő 1200 darab, mindössze két év átlagéletkorú gép sok termelőt segített át a csúcsidőszakok nehézségein. 
Az eredmények tekintetében a külföldi leányvállalatok (a szlovák Hriadel’ és a román Munax) teljesítménye is javuló tendenciát mutat.

Az évértékelő végén a bajai cég a legkiválóbb átalánydíjas partnereit mutatta be. Elismerést kapott az Öttevényi Agrár Zrt., a jászdózsai Tarnamenti-2000 Zrt., valamint a hódmezővásárhelyi Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.

axialck

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: mezőgazdasági gépek, Axiál Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megerősített uniós védelmet kapnak a minőségi mezőgazdasági ...

Az eddigieknél több hatáskört biztosít, és jobban védi a különleges, hagyományos termékeket és azok előállítóit az ...