TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Hatékony védekezés a kukoricamoly ellen a szemes kukorica betakarításakor

Hatékony védekezés a kukoricamoly ellen a szemes kukorica betakarításakor

Gépesítés - 2022.08.18

Világújdonság: bemutatkozik a CLAAS CORIO STUBBLE CRACKER, integrált tarlózúzóval.

A CLAAS bemutatja az új CORIO STUBBLE CRACKER rendszert, melynek segítségével a szemes kukorica betakarítása során a kukoricamoly elleni harc még hatékonyabb és eredményesebb, valamint a kukoricatarló lebomlása felgyorsítható. Az integrált tarlózúzónak köszönhetően egy munkamenet megtakarítható, így üzemanyagot és emberi erőforrást tudnak megtakarítani a gazdálkodók.

A kukoricamoly elleni védekezés komoly mechanikus beavatkozást igényel. A szemes kukorica betakarítását követően gyakran további szárzúzóval vagy egyéb géppel végzett műveletekre van szükség a szármaradványok hatékony megsemmisítéséhez, amivel megelőzhető a kártevő lárvájának áttelelése. A CORIO STUBBLE CRACKER opcióval a CLAAS mostantól elsőként kínál a csőtörő adapterébe integrált kompakt tarlózúzót, ezzel megtakarítva egy teljes munkamenetet. A fejlesztéssel üzemanyag-fogyasztás érhető el a hagyományosan végzett mulcsolással összehasonlítva.

Intelligens kombináció

A STUBBLE CRACKER soronként egy forgó tányérral működik, amely két speciális kialakítású és különleges bevonatú zúzóval szerelt. Ezek összezúzák és felaprítják az összes szármaradványt az első internódium alatt. A bevonatnak köszönhetően hosszú élettartam érhető el, miközben a karbantartási-költség alacsony marad.

A megoldás két rotoronként hárompont-függesztésen keresztül csatlakozik a vázhoz, ami kiváló háromdimenziós talajkövetést tesz lehetővé. A csúszótalpak állandó távolságra tartják a zúzókat a talajtól a körülményektől függetlenül, ami csökkenti a kopást és tartósan magas munkaminőséget biztosít. A rotorok percenkénti 1200 fordulattal üzemelnek és párosával vannak meghajtva egy kardántengelyen keresztül. Egy racsnis biztonsági kapcsoló hatékonyan védi a hajtásláncot a túlterheléstől és az akadályokkal való ütközés hatásaitól. A rotorok fordulatszámának mérésével a gépkezelő hibajelzést kap a CEBIS rendszeren keresztül az esetleges eltömődések során. Ezen kívül

a rendszer automatikusan kiemeli a rotorokat két hidraulikus munkahenger segítségével az érzékelt eltömődés vagy idegen tárgyal való ütközés során.

A zúzóegység szintén automatikusan kiemelkedik a fordulók során, tolatáskor vagy az adapter felemelésekor.

tarlozo2

Alacsony teljesítménykövetelmény és minimális fogyasztás

Belső összehasonlítások alapján a szükséges plusz teljesítmény mindössze 3 kW soronként, azaz összesen 25 kW a nyolcsoros CORIO 875 FC STUBBLE CRACKER adapteren, ami előszériás kivitelben lesz elérhető a 2023-as évtől. A fogyasztás várhatóan egy hektáron 2 literrel növekszik a STUBBLE CRACKER használata során. Ez azt jelenti, hogy a CORIO STUBBLE CRACKER jóval hatékonyabb, mint a külön menetben végzett aprítási folyamat, különösen azért, mert az erőgép működtetéséhez szükséges energiát ki lehet vonni a kalkulációból. A Weihenstephan-Triesdorf Alkalmazott Tudományok Egyeteme által végzett kutatások eredményei megerősítik ezeket az adatokat. Egy 2021-ben végzett felmérés során 30%-os üzemanyag-megtakarítást és 50%-os munkaerőigény-csökkenést mértek a szármaradványok külön munkamenetben végzett elmunkálásához képest. Emellett a CORIO STUBBLE CRACKER használata csökkenti a fúzárium-fertőzések kialakulásának kockázatát, hiszen a szármaradvány gyorsan és nagyobb mértékben lebomlik a betakarítást követő talajművelés során.

Közúti szállítás során a zúzóegység hidraulikusan felemelkedik és így kompakt módon helyezkedik el a fővázon, így a látótér csak kisebb mértékben csökken a közúton. A nyolcsoros CORIO 875 FC esetében a STUBBLE CRACKER opció nagyjából 400 kg plusz tömeget jelent. 

Címkék: betakarítás, CLAAS, Axiál Kft., integrált, tarlózúzó, CRACKER, STUBBLE, CORIO
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

„A TALAJ ÉLETE” – Amit egy szelvény el tud mondani magáról

Országos rendezvény, számtalan helyszínen március 20.-án