TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Teljes arzenállal támad 
a Quivogne

Teljes arzenállal támad 
a Quivogne

Egyéb - 2016.09.04

A szokatlanul csapadékos nyár szerencsésebb – esőmentes – napjainak egyikén, július 22-én tartottak gyakorlati gépbemutatót Makádon, 
a Csepel-sziget legdélebbi csücskében. 
A meghívót a francia Quivogne CEE küldte, amely strapabíró és prémiumminőségű, mégis elérhető árú munkaeszközeit vonultatta fel 
a hazai gazdálkodók előtt.


A kelet-franciaországi Polaincourt-ban 1946-ban alapított cég eleinte csak mezőgazdasági gépek javításával foglalkozott, de hamarosan áttért a saját termékek gyártására. A magyar piacért felelős bécsi leányvállalatot 2010-ben hozták létre, ez felel az értékesítés és beüzemelés mellett a gördülékeny szerviz- és alkatrészellátásért is – tudtuk meg Gazsi Zsolttól, a Quivogne hazai képviselőjétől, aki a szántóföldi bemutatón ismertette a piros-feketére festett, robusztus kialakítású gépeket.

Az APFL szupernehéz tárcsa 810 mm átmérőjű, 10 mm falvastagságú tárcsalapjai minőségben és teljesítményben is verhetetlenek. Extrém kötött talajokon is képesek nagy mennyiségű szármaradvány bekeverésére, és a hosszú évek óta érintetlen gyepek feltörésére is kiválóan alkalmasak. A 320 cm munkaszélességű, körülbelül 5 tonna súlyú eszköz tárcsaleveleinek kialakítása különleges, hiszen úgy néznek ki, mintha a csipkék közül minden második ki lenne vágva. Ezáltal az egy csipkére eső súly közel kétszer akkora, mint a hagyományos megoldásnál, így az eszköz biztosabban hatol a talajba és jobban hasítja azt. A talajszelvény nem fordul át teljesen, csak maximum 25 cm mélységig keveredik, vagyis megmarad a forgatás nélküli technológia nedvességmegőrző előnye. A tárcsalapok 26 cm-re helyezkednek el egymástól, a tárcsaszögállítás mechanikus vagy hidraulikus módon történhet. A szállítókerék hátul helyezkedik el, ezért utána még egy Crosskill nehézhenger is felszerelhető, amely akár külön is vontatható.

A Quivogne SSDR BIG mélylazítója 2,5–5 m-es munkaszélességben és 3–13 késes kivitelekben érhető el, s ezek közül a közepes teljesítményű 7/300-as változatot hozták el Makádra. Mivel a vázmagassága 115 cm, akár 65-70 cm mélységig is képes lehatolni a talajba, s 140×140 mm-es főtartóival az egyik legrobusztusabb lazítónak nevezhető a piacon. A 35 mm vastag lazítókések problémamentes működtetést garantálnak, de a nagyobb hantokat a mellső vágókések elő is aprítják, még könnyebbé téve a munkavégzést. A két sorban elhelyezett, agresszív szögállású kések mögött hidraulikusan vagy mechanikusan állítható dupla soros hengert találhatunk, ezek biztosítják az optimális porhanyítást és lezárást. Érdekesség, hogy az első soron a „karmok” 5 cm-rel hosszabbak, így hatékonyabban dolgoznak, mint a hátsók. Az állítható helyzetű oldalsó lazítószárnyak a talaj felső rétegét dolgozzák át még alaposabban. Az oldalsó terelőlemez a hantok elmunkálására, a bakhátak megszüntetésére szolgál. A megfordítható orrbetét, valamint a késeken lévő vágóél az élettartam növelését célozza.

A nagy tömegű, stabil felépítésű Rollmot szántáselmunkáló hengerek 4,3–9,3 m munkaszélességben készülnek, 3 tagból állnak, s a futómű hátul a középső taghoz kapcsolódik. 530 cm-es bemutatott változata 70 mm-es tengelyátmérőjű, és idehaza 530 mm átmérőjű Cambridge vagy 550 mm-es Crosskill hengerekkel ajánlják, hidraulikusan állítható simítóval. A 2,5 m szállítási szélességű eszköz összecsukása előre történik (hidraulikusan, a traktorfülke elhagyása nélkül).

A Quivogne forgalmazza a német Kerner gyár több termékét is, köztük a Komet K szántóföldi kultivátort, amelynek 2,5-től 
5,4 m-ig terjedő kínálatából a 3 m-es munkaszélességű, 83 cm vázmagasságú verziót mutatták be Makádon. A kapái három sorban helyezkednek el, 33 cm-es kapaosztással, valamint ívelt kialakítású szélső lándzsákkal, amelyek a földet kissé befelé dobják. Hasznos tartozék az oldalsó terelőlemez, amely passzív állapotban szállítási helyzetbe hajtható fel, munka közben pedig kiválóan küzd a bakhátak ellen. A kapaszekciót legyező alakú tárcsákból álló sor követi, a lezáróhenger ezúttal ékgyűrűs kialakítású volt (hatékony sárkaparó rendszerrel ellátva), amely Magyarországon a legkeresettebb változat.

qui2

Néhány héttel a makádi rendezvény előtt, június 14-én a hajdú böszörményi Akácos Majorban tartott gyakorlati bemutatót a Quivogne CEE, ahol a fent ismertetett munkagépeken kívül több más eszközt is felvonultattak a nagyszámú érdeklődő előtt.

A legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő, 18–28 m-es szórókerettel és 2000–3450 literes tartállyal rendelkező vontatott szántóföldi permetezők közül csaknem a legnagyobbat (24 m-es szórókeret, 3450 literes térfogat) hozták el a Hajdú-Bihar megyei helyszínre. 
A gép membránszivattyúja 260 l/perc teljesítményű. 
A nagy átmérőjű kerekek nyomtávja 1,5–2 m között fokozatmentesen állítható.

A Diskator 610 vonatott rövidtárcsa 3–6 m-es munkaszélességben kapható, 25 cm-es laposztással, valamint 610 mm-es tárcsalevelekkel (de van 510-es és 560-as is belőlük). Az univerzális munkagép 3–15 cm mélységű talajmunkákhoz ajánlott, 15–18 km/órás munkasebesség mellett. A hagyományos kompakt tárcsákhoz képest jobban el vannak húzva a sorok (1440 mm a távolság az első és második tárcsasor között), ezért a munkagép hosszabb, így nagy mennyiségű szármaradvány esetén sem tömődik el. A futómű integráltan (középen) helyezkedik el, így 
a gép nagyobb munkatempónál sem pattog el a talajon. 
A lezáróhenger többfajta lehet (csőpálcás, ékgyűrűs stb.), 
a demópéldányon egy Kerner törőhenger volt látható, amely bajor/német minőséget képvisel.

A Turbokombinator K 600 magágykészítő kompaktor 3–10 m munkaszélességben érhető el, 6 m-ig függesztett, afölött vontatott változatban. Elöl és hátul különféle kialakítású hengerek, köztük pedig 2 vagy 3 sorban elmunkálókapák találhatók. Az alapfelszereltséghez tartozik a rugózott nyomlazító, valamint a simítók.

A Quivogne kínálatában újdonság a váltvaforgató eke, amelynek az Aster 140 4+1 fejes változatát volt látható. A réselt kormánylemezes kialakítás kisebb energiafelhasználás mellett szebb felszínt hoz létre. A 100 cm-es ekefejosztás és a 80 cm-es vázmagasság megfelelő átömlési keresztmetszetet biztosít, az orrbetétes ekevas pedig hosszú élettartamot.

A feketére festett BlackBear vontatott szántóföldi kultivátor 3–8 m-es munkaszélességben kapható, a bemutatott példány 430 cm-es volt, 3 sorban 32 cm-es osztású szárnyas késekkel felszerelve. A munkamélység állítása hidraulikus. A kések mögött rugófeszítésű egyengető tárcsasor található, legvégül pedig ékgyűrűs henger sárkaparóval.




Szerző: AgrárUnió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kevesebb értékesített műtrágya, alacsonyabb árak 2023-ban

A műtrágya-forgalmazók 1,08 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére ...