TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 639 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 366,32
CHF: 401,4
GBP: 458,67
Hirdetés
Öreg traktor nem vén traktor: elektromos hajtást kapott a Holder

Öreg traktor nem vén traktor: elektromos hajtást kapott a Holder

Traktorok - 2018.01.15

A járművek gázüzeműre való átszerelése helyett létezik már „menőbb” megoldás is: az elektromos hajtásra való átállítás. Egy német cég egy ősöreg Holder traktorból varázsolt igazi szuperjárgányt ezzel a módszerrel.

Egyre jobb üzlet az elektromos hajtású járművek árusítása, amit az is mutat, hogy számos cég vág bele ebbe a tevékenységbe. Ha személyautóról van szó, egyetlen feltöltéssel már nem lehetetlen feladat akár 500 km-re eljutni, addig pedig – a világ fejlettebb részein – biztosan találunk egy újabb töltőállomást, ahol friss lendületet nyerhetnek az akkumulátorok. Németország második legnagyobb városában, a közel 1,8 milliós Hamburgban például már 600-nál is több ilyen állomás működik, és a kihasználtságuk is egyre nő, pedig a nyugodt továbbhaladáshoz szükséges 80 százalékos töltöttségi szint már egy-két óra alatt elérhető.
Ahogy szinte bármelyik jármű átalakítható gázüzeművé, ma már az elektromos hajtásra való átállítás sem lehetetlen. A német Caterpillar-kereskedő Zeppelin cég éppen ezt bizonyította be akkor, amikor egy veterán traktor „kibelezésével” konstruált a kor követelményeinek megfelelő erőgépet.

A novemberi hannoveri Agritechnica kiállításon bemutatott „öszvér” alapja 1958-as gyártású metzingeni Holder B12 traktor volt, amelynek kétütemű, 12 LE-s dízelmotorját egy 13 kW teljesítményű elektromos erőforrásra (és a hozzá illő hajtásrendszerre) cserélték. Az E-traktor elkészítésében a szintén német eCap Mobility vállalat is részt vett, amely korábban Porschék és Volkswagenek sikeres átalakításával szerzett tapasztalatot ezen a téren.

Érdekesség, hogy a dízelmotorral az öreg Holder csupán 6 km/h-s tempóra volt képes, ám az elektromos hajtással valósággal megtáltosodott, és immár 40 km/h sebességgel is tud robogni. A gázolajtank és kipufogórendszer helyére ültetett 9,2 kWh energiájú akkumulátor nagyjából 3,5 órát bír ki egyetlen feltöltéssel.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, dízel, elektromos hajtás, Holder, átalakítás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Corteva a fenntartható védelmet kereső gazdák számára ...

A növénytermesztők sikere nagyban függhet a vetőmagok megfelelő, hatékony védelmétől már a vetés pillanatában. ...