TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Miért borul fel a traktor?

Miért borul fel a traktor?

Traktorok - 2019.10.08

Legalább 18 fokos lejtőn vagy emelkedőn haladva jelentősen megnő a traktorok borulásának esélye – mutat rá egy új kutatás. Innentől a gyártók felelőssége, hogy még biztonságosabb masinákat adjanak a gazdák alá.

A mezőgazdaságban a traktorborulásokból adódnak a legsúlyosabb – gyakran halálos kimenetelű – balesetek világszerte. Úgy tűnik, japán tudósoknak sikerült magyarázatot találniuk az efféle helyzetek kialakulására. Elsőként azt kellett megérteniük, mi okozza az erőgépek átfordulását, és az egyensúlyi helyzet elvesztése után miért viselkednek úgy, mint egy kiszámíthatatlanul pattogó labda.

A borulásveszély leginkább akkor jelentkezik a traktoroknál, amikor komoly vibráció lép fel bennük, a kerekek és a talaj közötti elégtelen tapadás, rossz kapcsolat következtében. Amikor az erőgép első kerekei elhagyják a földet, a masina pattogni kezd, amitől a hátsó kerekek is elszakadnak az úttól, és rögtön bekövetkezik az átfordulás. A japán kutatók számítógépen rengeteg ilyen veszélyes helyzetet szimuláltak, nagyjából azokat a módszereket alkalmazva, amelyeket egy pattogó labda mozgásának megértésénél is használnak.

Nagy meglepetés nem érte őket a vizsgálat során, hiszen azt állapították meg, hogy a pattogás akkor eredményezhet könnyen borulást, ha a traktor meredek lejtőn vagy emelkedőn halad. Egészen pontosan 18 fokos volt az a dőlésszög, amely fölött már fokozottan megnőtt az esélye annak, hogy a kerekek elhagyják az utat, és a gép veszélyes dőlésbe, átfordulásba kezd. A kutatók abban bíznak, hogy eredményeiket a jövőben a traktorgyártók is figyelembe veszik, hiszen kizárólag rajtuk múlik, hogy még biztonságosabb masinák kerüljenek a gazdákhoz. A tervek szerint a kutatási eredmények alapján egy traktorvezetői szimulátort is készítenek, amely a vészhelyzetek élethű modellezésével segít elkerülni a halálos kimenetelű baleseteket.






Szerző: AgrárUnió, Fotó: Farm and Dairy

Címkék: traktor, baleset, kutatás, borulás, biztonság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mit figyel az új uniós megfigyelőközpont?

A belga uniós elnökség több intézkedéssel és javaslatcsomaggal reagált a gazdák Brüsszelből induló, majd Európa ...