TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés
Új CLAAS AXION: még hatékonyabb súlyemelő

Új CLAAS AXION: még hatékonyabb súlyemelő

Traktorok - 2020.12.11

Okosabbá és hatékonyabbá vált a CLAAS AXION 900 traktorsorozat, amely a 2011-es bevezetését követően most komoly átalakításon esett át. Immár megfelel a Stage V kipufogógáz-kibocsátási normáknak, valamint a CEMOS-ba – az első interaktív asszisztens rendszerbe – integrálták a gyári CTIC abroncsnyomás-szabályozó rendszert.

Az AXION 900 és AXION 900 TERRA TRAC Stage V modelljei az FPT bevált, 8,7 literes Cursor 9 hathengeres motorját használják. Az emisszió-szabályozást egy SCRoF rendszer kezeli AdBlue befecskendezéssel, megnövelt szűrő- és reakciófelületekkel. A kipufogógáz visszavezetése továbbra sem szükséges. 1800 fordulat/perc sebességnél a motor (modelltől függően) maximum 325–445 LE teljesítményt nyújt.

A bevált CLAAS alacsony fordulatszámú koncepcióval az 1600–1860 Nm csúcsnyomaték már 1400 fordulat/perc-nél elérhető. Mivel nincs boost rendszer, szükség esetén minden feladathoz teljes teljesítmény áll rendelkezésre. A megbízható és hatékony CMATIC fokozatmentes sebességváltó azt is biztosítja, hogy minden sebességnél elérhető legyen a maximális nyomaték. Az 50 vagy 40 km/h maximális sebességet 1470–1400 fordulat/perc értékkel lehet elérni, üzemanyag-takarékosan. Az alapjárati fordulatszám 650 fordulat/perc.

Uj Axion 2

Az AXION 900 sorozat tagjait 2017 óta maximum 44 colos hátsó kerekekkel szerelik. A hosszú (3,15 méteres) tengelytávval együtt ez mindig kiváló erőátvitelt eredményez. Ikerkerekek használata is lehetséges, az első és hátsó tengelyeken egyaránt. Újdonság a CTLA gumiabroncs-nyomásszabályozó rendszerek gyári szerelése. A 2800 l/perc levegőellátási sebességű CTIC egy kiegészítő kompresszor segítségével gyorsan állítja a gumiabroncs belső nyomását, hogy az maximálisan megfeleljen a traktornak, a vontatott munkagépnek és a talajviszonyoknak. A rendszer teljes mértékben ISOBUS-kompatibilis, ezért azt az AXION 900 CEBIS termináljába integrálták. Az 50/50 statikus súlyeloszlás és a 13 tonnás terheletlen öntömeg eredményeként orrsúly továbbra is csak nehéz vontatási munkákhoz szükséges. A megengedett legnagyobb tömeg 18 tonna.

Az öt, kerekes géppel ellátott modellsorozatot a 2018-ban bemutatott AXION 930 TERRA TRAC és AXION 960 TERRA TRAC teszi teljessé, amelyek szintén megfelelnek a Stage V emissziós normáknak. Az ebbe a teljesítményosztályba tartozó gumihevederes könnyű traktorok univerzális alkalmazási köre a nehéz és közepesen nehéz talajműveléstől, a vetőgéppel végzett munkákon és a rakodókocsival történő betakarításon át egészen a speciális alkalmazásokig terjed, például a hígtrágya kijuttatásig.

Kanyarodás során a hevederek hajtásába történő beavatkozásnak köszönhetően egyszerre válik lehetővé kis kanyarodási sugár, minimális talajnyírás mellett. 16,5 t önsúly mellett a legnagyobb megengedett össztömeg 22 t. Még akkor sem haladja meg a maximálisan megengedett 3 méteres szélességet, ha a legszélesebb, 890 mm-es gumihevederrel van szerelve, így a vonulás is sokkal egyszerűbb.

Az AXION 900 sorozatú traktorok opcionálisan CEMOS-szal szerelhetők, amelyet 2018-ban vezettek be. Ez az ARION 500, ARION 600 és AXION 800 sorozatok gépeibe is rendelhető. A CEMOS opcionálisan kapható minden CEBIS-szel felszerelt AXION 900 kerekes traktorhoz, és ez az első interaktív és önállóan tanuló vezetősegítő és gépoptimalizáló rendszer traktorokon, amely lehetővé teszi a hatékonyság jelentős javulását a traktor és a gép kézi beállításához képest.

Gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a dízelfogyasztás kétszámjegyű megtakarítást mutat, vagy azonos dízelfogyasztásnál hasonló nagyságrendű területnövekedés érhető el. Mindkét paraméter optimalizálása lehetséges. A CEMOS nemcsak a vontatóspecifikus paramétereket vizsgálja (például a súlyolást és a motornyomást ), hanem a vontatott munkagépet is. Lehetőség van számos eketípus optimalizálására is, az eke-asszisztensben tárolt adatoknak köszönhetően.

Uj Axion 3

A Stage V AXION 900 kerekes traktorok egyben az első traktorok, amelyek a CEMOS-t kombinálják a gyárilag felszerelt CTIC abroncsnyomás-szabályozó rendszerrel. Ez lehetővé teszi a belső gumiabroncs-nyomás intelligens és dinamikus beállítását munka közben, a már említett többi paraméter optimális összehangolásával, és a vezetővel való interakcióval egyidejűleg.

A négypontos fülkefelfüggesztésnek, az opcionálisan aktív és szellőztetett vezetőülésnek, az első tengely-felfüggesztés 90 mm-es rugóútjának, valamint az automatikus terhelés- és fékkompenzációnak köszönhetően az AXION 900 a legmagasabb szintű kényelmet kínálja. A kormánykerék, a vezető és az oktató ülésének és kartámaszának bőrkárpitozásából álló új bőrcsomag prémium hangulatot áraszt magából, és fokozott kényelmet biztosít, különösen hosszú munkanapokon. A széles, ívelt hátsó ablak kiváló kilátást nyújt a vezetőnek a munkagépekre. A hátsó ablak opcionálisan színezett vagy fűthető.

A hátul 11 tonna, elöl 5,0 vagy 6,5 tonna teherbírású AXION 900 továbbra is az egyik legerősebb súlyemelő a kategóriájában. Az opcionálisan kapható 220 l/min szállítási teljesítményű szivattyút a standard 150 l/min szállítási teljesítmény mellett most egy LS booster egészíti ki. Power Beyond üzemmódban ez biztosítja az áramlási sebesség még gyorsabb és pontosabb beállítását.




Forrás: AXIÁL Kft./CLAAS

Címkék: traktor, CLAAS, Stage V, Axiál Kft., AXION, abroncsnyomás-szabályzás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szántóföldi robot, takarónövények vetéséhez is

Az UNL (University of Nebraska – Lincoln) 5 éve kezdte el, autonóm szántóföldi robotjának gyakorlati ...