TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Nincs alkalmatlan talaj a Multiva vetőgépei számára

Nincs alkalmatlan talaj a Multiva vetőgépei számára

Vető- és talajművelő gépek - 2017.11.22

A finn Multiva új generációs vetőgépeket mutatott be a hannoveri Agritechnica szakkiállításon. A tavaly még Combi nevet viselő, mostanra továbbfejlesztett, és immár Forte néven piacra dobott termékeknek mechanikus és pneumatikus változatai egyaránt léteznek.

Egyidejűleg alkalmasak vetőmag és műtrágya kijuttatására, s az utóbbi mennyisége – például hozamtérkép alapján – akár menet közben is állítható.

Forte FX

A 6 méter munkaszélességű Multiva Forte FX6000 pneumatikus vetőgép (hasonlóan a finn cég többi eszközéhez) műtrágya szórására is alkalmas kombigép. 8000 literes osztott tartályának elválasztó fala kisebb fokozatokban állítható. A fejlesztők célja az volt, hogy a mechanikus vetőgépek vetésmélység-pontosságát immár a pneumatikus géppel is el tudják érni. Az ilyen konstrukciókkal szinte képtelenség ugyanannyi vetőmagot juttatni minden egyes sorba, az viszont elérhető, hogy a szemek egyforma mélységbe kerüljenek. Ezt segíti az egyedi hidraulikus munkahengerek által biztosított 250 kg-os csoroszlyanyomás is. A mélységállítás mechanikusan, a csoroszlyák mögötti mélységhatároló kerekekkel történik. Mivel a lezáró kerekek a teljes csoroszlyanyomást magukon viselik, így a magágy tömörítése szinte tökéletesnek mondható, nemcsak egy „lazán” futó kerék végzi azt el. A pontos vetésre, illetve a tekintélyes tartálytérfogat révén nagy napi hektárteljesítményre képes gép várhatóan tavasztól Magyarországon is elérhető lesz.

 Csoroszlya

A Multiva továbbfejlesztette mechanikus vetőgépeit is. Ezeknél kétféle csoroszlyatechnológiát alkalmaznak: az egyiknél (Forte XT) a csoroszlyák oldalán fut a mélységhatároló kerék, így ér el maximális vetési pontosságot a gép. Mögötte pedig egy lezáró kerék található, és ezt a változatot most már gondozásmentes csapágyazással látták el. A másik csoroszlyatípus (Forte S) is ilyen csapágyazást kapott, ennél viszont a csoroszlya mögött fut a mélységtartó kerék, nincs tehát oldalsó kerék. Utóbbi megoldás azoknak a gazdáknak való, akik szeretik jobban elporhanyítani a talajaikat. A konstrukciók előnye, hogy a vetéspontosság független attól, milyen talajon jár a gép. Ha az egyik oldalon hirtelen felpuhul (például egy vízfolton), a csoroszlyák önmagukat egyenként szabályozva beállítják a pontos munkamélységet. A 3 méteres gép 4,5 tonna, a 4 méteres 5,5 tonna tömegű, így üres tartállyal is rendelkezésre áll a maximális csoroszlyanyomás. Valódi direktvetőgépekről van tehát szó, ugyanakkor alkalmasak a hagyományos művelési rendszerekben való vetésre is. Felszerelhetők első tárcsasorral, simítóval stb. is, ám ezekre nincs feltétlenül szükség.

Forte XT

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: műtrágya, vetőgép, Agritechnica, vetőmag, Multiva
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Amiről a talajszelvények mesélnek

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az AKIT ...