TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Okos megoldás a ZF-től: már nem létezik túl nagy munkagép a traktorhoz

Okos megoldás a ZF-től: már nem létezik túl nagy munkagép a traktorhoz

Vető- és talajművelő gépek - 2017.12.06

Sokszor jelent gondot, ha a traktor teljesítményéhez képest túl nehéz és méretes egy munkagép, ám a ZF új megoldása révén a probléma orvosolható. Elektromos hajtás-rásegítéssel az eke, pótkocsi, tartálykocsi vagy más eszköz képes „megtolni” a vontatót, így járul hozzá a lendületesebb munkavégzéshez.

Az erőátviteli rendszereiről ismert német ZF ismét kitalált valami hasznos és forradalmian új dolgot a mezőgazdaság számára. A munkagéphez illesztett elektromos hajtás-rásegítés olyan ötlet, amely segít megnövelni a traktor nyomatékát, és ezáltal korábban nem „összepasszoló” gépkapcsolatok megvalósítására is lehetőség nyílik. A megoldás a munkagépek mellett pótkocsiknál és hígtrágya-kijuttató tartálykocsiknál is alkalmazható.

A ZF által bemutatott teszten egy 240 LE-s traktort tettek próbára egy 6 fejes Pöttinger Servo váltvaforgató ekével, majd ugyannak az eszköznek a 8 vasú változatával. Alapesetben a plusz 2 fejjel már nem bírna el az erőgép, de az újfajta műszaki megoldás révén meg sem kottyan neki a többletterhelés. Ehhez nem kell más, mint a ZF Terra+ erőgépbe integrált generátor, illetve az azzal együttműködő, az eke járókerekéhez illeszkedő ZF eTrac elektromos hajtás.

Amikor a traktor kerekének kipörgése elér egy kritikus szintet, a generátor áramot küld az ekénél lévő egységnek, amely így kisegíti a vontatót, lényegében megtolja azt, minimalizálva a szlipet. Az ügyes rendszer a traktor teljesítményéhez nagyjából 20 százalék „boost”-ot tud hozzátenni. Ezt pedig nemcsak szorult helyzetben érdemes kihasználni, hiszen az alkalmazásával sokkal lendületesebben dolgozik a gépkapcsolat. Ráadásul mindez nem a traktor erőátvitelét terheli, hanem önálló egységet képez.

https://www.youtube.com/watch?v=198_PeATO-4

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, eke, szántás, ZF, elektromos hajtás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Módosult a termésnövelő anyagokat érintő rendelet

Megszűnt az újraengedélyezési eljárás, és automatikusan határozatlan idejűvé vált az engedély minden olyan ...