TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Precíziós sorközművelés

Precíziós sorközművelés

Vető- és talajművelő gépek - 2020.02.12

Az új technológiákkal kíméletesen érhető el hatékony gyommentesítés A nagymértékű peszticidkorlátozási programok (EU) arra ösztönözik a mezőgazdasági termelőket, hogy alternatív módszereket keressenek a növényvédelmi problémák megoldására.

A tág térállású kultúrák esetében általában tömegesen jelennek meg a gyomnö­­vények, mert a kultúrnövénynek a fej­­­­­­lődés kezdeti szakaszában (akár 2-3 hónapig) nem rendelkeznek számottevő gyomelnyomó képességgel (Reisinger et al. 2006). A mechanikai módszerekkel történő gyommentesítésnek a széles sorközművelésű kultúrákban régi hagyományai vannak. A sorközművelő kultivátoroknak sokféle változatát használják a termelők, a kézi, állati vagy gépi erővel működtetett változatoktól a korszerű, számítógépek által vezérelt eszközökig.

Óriási a technológiai előrelépés

Az utóbbi évtizedekben számos térinformatikai és szenzortechnikai fejlesztés történt a világon, és ezek az eredmények a mezőgazdaságban is elterjedőben vannak. Az első komoly próbálkozásokat 
a precíziós mechanikus gyomszabályozásra a 2000-es évek elején tapasztalhattunk. A technológia fejlődésére jellemző, hogy 2003-ban az angliai Garford cég által gyártott gép már eredményes nagyüzemi munkát végzett cukorrépa-kultúrában (Wiltshire et al. 2003). Hazánkba az első optikai vezérlésű Garford sorközművelő kultivátor 2004-ben érkezett, 18×45 cm-es kivitelben.

ps2

Konvencionális termesztésű cukorrépa-állomány kultivátorozása a bicsérdi B-AranykoronaKonvencionális termesztésű cukorrépa-állomány kultivátorozása a bicsérdi B-AranykoronaKft. tábláján 2018-ban (a szerzők felvétele)

A kultúrnövények soraiban mechanikus gyommentesítésre eddig jellemzően a kézi kapálást vagy a gyomlálást alkalmazták. Kiváló eredményeket értek el az eredetileg az Egyesült Államokból importált, sorközművelő kultivátorral kombinálható ujjas gyomirtó használatával.

ps1

Sávpermetező szórásképe Magyaregresen, a Zöld Mező 2000 Kft. telephelyén (a szerzőkSávpermetező szórásképe Magyaregresen, a Zöld Mező 2000 Kft. telephelyén (a szerzőkfelvétele)

Kutatások során kíméletesebb eszköznek bizonyult a gyomfésűnél, azonban ha­­­­­­tékony használatának feltételeként a pon­­­­tos sorvezetést és a lassú munkasebességet említik meg (Van Der Weide et al., 2008). A technológiának több kritikus pontja is van: az egyik a pontos és megfelelő sortávolság, a másik pedig az, hogy a kapáló testeknek a csírázó gyomok ellen kell irányulniuk, mert megerősödött gyomnövények ellen az ujjas gyomirtóra alapozott technológia hatástalan.

ps3

Konvencionális termesztésű szójaállomány kultivátorozása és sávos gyomszabályozásaKonvencionális termesztésű szójaállomány kultivátorozása és sávos gyomszabályozásaa bicsérdi B-Aranykorona Kft. tábláján 2018-ban (a szerzők felvétele)

Fontos megemlíteni a robotpilóták széles körű elterjedésének a technológia fejlődésére vonatkozó pozitív hatását. Tapasztalataink szerint egy jó robotpilóta-rendszer használata tökéletesen kiegészíti a szenzorvezérelt kultivátorral végzett munkát. A gépkezelő számára lehetővé teszi a kultivátor munkájának folyamatos figyelését, ugyanis a robotpilóta megszünteti a soron tartás rendkívül fárasztó és nagy koncentrálást igénylő feladatát, valamint a sorok elszámolásából adódó hibákat. A sávos gyomszabályozás vagy levél alá permetezési technológia is lendületet kapott az elmúlt években. A kijuttató eszközök rendkívüli fejlődése – most már az ISOBUS rendszerű, automata szakaszolásra és változó dózis kijuttatására képes sávpermetező rendszerek is rendelkezésre állnak – lehetővé teszi a gyomtérkép-alapú védekezést is. A posztkezelések esetében elérhető 50-70%-os herbicidmegtakarítás lehetősége kiváló eszköz a gazdálkodók költségeinek jelentős lefaragására.

ps4

Tökéletesen gyommentes bioszója-állomány a Bicsérdi Bio Kft. bodai tábláján 2019-ben (a szerzők felvétele)


Felkészült szakemberekre 
van szükség

Azonban nem szabad elfeledkezni a technológiai fegyelem kérdéséről és a gépkezelő rátermettségéről, ugyanis alighanem kevés feladat van tavasszal, amely nagyobb odafigyelést és szakértelmet igényel, mint a precíziós sorközművelő kultivátorral végzett térképalapú, szakaszvezérelt sorpermetezés egy robotpilótás traktoron. Viszont azokat a szakembereket, akik a kifinomult technológiának és technikának az elkötelezettjei, ez a fajta komplex növényvédelem komoly szakmai sikerekkel tudja jutalmazni. Érdemes néhány gondolatot szentelni az ökológiai gazdálkodásnak is. A bio-élelmiszeripar egyre nagyobb mennyiségű nyersanyagot igényel, és a biotermékek ára magasabb, mint a konvencionális termesztésben előállított termékeké. 
Az ökológiai termesztés legnagyobb kihívása az eredményes gyomszabályozás, de a precíziós technológiával megtámogatott mechanikus munkaeszközök segítségével számos, korábban kivitelezhetetlen feladat megoldhatóvá vált.

ps5

Tökéletesen gyommentes bioszója-állomány a Bicsérdi Bio Kft. bodai tábláján 2019-ben (a szerzők felvétele)

Az Európai Parlament és a Tanács 2009/128/EK irányelve világos útmutatást fogalmaz meg: „A tagállamoknak támogatniuk kell az alacsony peszticidfelhasználású növényvédelmet, különösen az integrált növényvédelmet, valamint meg kell állapítaniuk az annak végrehajtásához szükséges feltételeket és intézkedéseket.”

 

Irodalomjegyzék

Reisinger P, Lehoczky É and T Kőmíves, 2006: Late emergenceofweeds in mais. Zeitschrift für Pflanzenkrankheiten und Pflanzenschutz Sonderheft XX, 401–405
Van Der Weide RY, Bleeker PO, Achten VTJM, Lotz LAP, Fogelberg F & Melander B, 2008: Innovation in mechanical weed control in croprows. Weed Research 48, 215–224.
Wiltshire JJJ, Tillett ND, Hague T, 2003: Agronomic evaluation of precise mechanical hoeing and chemical weed control in sugarbeet, Volume 43, Issue 4, August 2003 , Pp 236–244.






Szerző: Dr. Borsiczky István – Dr. Reisinger Péter

Címkék: növényvédelem, precíziós sorközművelés, gyommentesítés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Pioneer® vetőmagellátás biztosított a magyar gazdák számára

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat befejezte a 2023-as évben megtermelt ...