TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Talajművelés a Horsch gépeivel

Talajművelés a Horsch gépeivel

Vető- és talajművelő gépek - 2020.09.26

Egy menetben érhetjük el, hogy a föld optimális állapotba kerüljönA gazdálkodás igen érdekes hivatás. Majdnem mindig új helyzet áll elő, amit meg kell oldani. Ezek a helyzetek kapcsolódhatnak közvetlenül a termesztéshez, de akár a termény értékesítéséhez is.

A talajművelés tudomány, ugyanis nem (ki)végezzük, hanem műveljük a földjeinket – vagy lehet, hogy éppen fordítva igaz? A Föld művel minket? A talajművelést lehet hagyományosan végezni, úgy, ahogy 50 évvel ezelőtt tanították, vagy az idő mú­lásával bekövetkezett klimatikus változásokhoz alkalmazkodva. Egyre többen ismerik be, hogy a föld fejre állítása nem mindig 
a legjobb megoldás. Ezt bizonyította az idei tavasz is. De akkor mit csináljunk? Először is, ha letömörödött földjeink vannak, akkor mélyen lazítsunk. Azokon a parcellákon, ahol nem végzünk teljes felületen mélylazítást, legalább a művelőutakat lazítsuk meg.

A tarlóhántást minél sekélyebben végezzük, éppen annyira, hogy a kihullott magvakat bekeverjük, és a talaj párolgását megszüntessük. A talaj felszínén hagyott szármaradvány védi a földet, nem fog nagyon felmelegedni, és alóla az árvakelés is előbújik. Sok helyen egy nehéz szalmaterítő gereblye is elégséges lehet az első menethez. A következő lépés nagyon fontos: ne hagyjuk, hogy az árvakelés megerősödjön! Amikor körülbelül 10 cm magas, akkor el kell végezni a tarlóápolást. Ezt végezhetjük gyomirtókkal vagy mechanikusan.

Attól függően, hogy mi lesz a következő kultúrnövény, és milyen állapotok uralkodnak, mekkora a szárazság, a tarlóápolással egy időben az alapművelést is elvégezhetjük. Ehhez nagyon jó eszköz a Horsch Tiger AS nehéz szántóföldi kultivátor. A Tiger AS négygerendelyes felépítésű, a szűk, 23 cm-es kapahúzás-távolság mellett is nagy az átömlő keresztmetszete. Intenzíven keveri a földet, a TerraGrip rugós biztosítású kapák munkamélysége pedig 35 cm. A Tiger az egyik legnehezebben vontatható Horsch szántóföldi kultivátor, de még így is 20%-kal kisebb lesz az üzemanyag-fogyasztása és 30%-kal nagyobb a teljesítménye a szántáshoz viszonyítva.

horsch1

Őszi magágykészítés

Az alapművelésnél fontos a minél jobb szármaradvány-bekeverés, amit a fordítólemezek segítségével, ezek nagy sugarának köszönhetően kíméletesebben végez. A négy gerendelynek köszönhetően nagyobb mennyiségű földet szállít, és a talajfelszínt is nagyon jól elegyengeti. A TerraGrip kapák kioldó ereje 500 kg, a nagyon kötött földekre a két első sorba 800 kg kioldó erejű kapatartókat is kérhetünk.

A Tiger AS-ben a kapamező után következik a tárcsás egyengető, és ezt követi a lezáróhenger. Nagyon fontos a talajt újra visszatömöríteni, a légzárványokat kipréselni, hogy a kapillaritás újra létrejöjjön, és a növények gyökerei jól tudjanak fejlődni. Azáltal, hogy a Tiger intenzíven kever és nem forgat, akár a nagy mennyiségű kukoricaszalmát is egyenletesen dolgozza be a megművelt talajszelvénybe, így nem alakul ki paplanszerű záróréteg, és a bekevert növényi maradványok könnyebben, gyorsabban lebomlanak. Az is tévhit, hogy a mezei rágcsálók a mulcsos technológiában jobban felszaporodnak, mint a forgatásosban, ugyanis találkoztunk már olyan területtel, amelyet intenzíven forgattak, és mégis tele volt pocokkal. A mezei pocok kiűzésére is van technológiai megoldás.

horsch2

Őszi alapművelés Tiger AS SteelFlex hengerrel

A lezáróhenger több okból is fontos. Az egyik, hogy minden esetben használhatónak kell lennie, akár száraz, akár nedves körülményről beszélünk. A gumikerekes hengerhez különböző hengerek párosíthatók, ezenfelül megjelentek a különböző formájú vashengerek, futóművel kombinálva. A Tiger mögött a még jobb tömörítés érdekében az igen kötött talajoknál még egy Optipack henger vontatására is van lehetőség.

horsh3

Tiger AS Optipack SD

Intenzív és mélyművelés, visszatömörítés és magágykészítés, valamint műtrágyázás egy menetben – ez csakis a Horsch Tiger AS lehet!

Szász Zoltán
+ 36 30 743 0302

 

Címkék: magágykészítés, talajművelés, tarlóhántás, Horsch, alapművelés, Tiger
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Erdészeti támogatások 2024-ben

Telepítés, fásítás, ápolás, fiatalítás – pályázatok erdőgazdálkodók részére