TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés
Sávos talajművelés Horsch Focusszal

Sávos talajművelés Horsch Focusszal

Vető- és talajművelő gépek - 2021.05.17

A tavaszi hideg időjárás a téli sportoknak kedvez ugyan, de a növényeink dideregnek. Remélhetőleg így április dereka felé haladva felmelegszik az idő, a most virágzásban lévő fák nem fagynak el – jó lenne, ha az idei pálinka-alapanyag megteremne.

A sávos talajműveléssel közel tíz éve foglalkoznak Magyarországon. Eredetileg a kukorica- és napraforgó-termesztés őszi alapművelését és a műtrágya sávos kihelyezését végezték, majd tavasszal ezekbe a sávokba jött a vetés. A Horsch Pronto AS – EVO kombinációval már akkor kísérleteztünk, amikor két kézen meg lehetett számolni azokat termelőket, akik itthon RTK-rendszerrel dolgoztak. Az őszi alapművelés még elment, de tavasszal több sort találtunk volna el, ha keresztbe megyünk. A helyzet azóta megváltozott, lassan standarddá válik az RTK-rendszer.

A fejlesztések a sávos talajműveléssel elérték a sűrű soros kultúrákat is. Ez annyiban különbözik a kukorica technológiájától, hogy a kapamező után, amely lazít és műtrágyáz, két méter múlva jön a vetés is.

horsch1

Focus 3 TD, a kisebb gazdaságokban tökéletes megoldás

A Horsch Focus a megtestesítője a sűrű soros StripTill technológiának. A különböző sortávolságoknak megfelelően a kapák húzástávolsága is változik. A technológia elsősorban a karógyökeres növényekre fókuszál. A vetőgépben a kapamező lazít, és a karógyökérnek olyan feltételeket biztosít, hogy akadálymentesen (bárminemű tömörödést megszüntetve) tudjon fejlődni, ezenfelül a műtrágyát is kihelyezzük a talajba.

horsch2

25 cm-es mélylazítás és műtrágyázás

A vetőgép 5000 l-es tartálya 60:40 arányban osztott, így például repce vetésénél kétféle műtrágyát tudunk magunkkal vinni, amelyet igényre szabva adagolhatunk, így olyan keverék jut a talajba, amilyenre éppen szükség van. A műtrágyát különböző mélységekbe juttathatjuk ki: egészen a kapa művelési mélység aljára, sekélyre vagy fele-fele arányban. Az így kijuttatott tápanyag folyamatosan táplálja a növényt és „húzza” lefelé a gyökeret.

horsch3

Logisztika tökéletesítve

A 400 literes kis tartály pedig éppen elég nagy ahhoz, hogy naponta repcevetőmaggal feltöltve ezzel ne kelljen többet foglalkozni.

A kapamező mögött elrendező, aprító „mókuskerekeket” találunk, amelyek a két munkamenet között a hagyományos StripTill során eltelő hat hónapot helyettesítik, vagyis aprítják, morzsalékossá teszik a talajt. Ezek után jön a gumikerekes henger, amely a Prontóban is megszokott módon utat képez a vetőcsoroszlyák számára.

A vetőcsoroszlyák kétfélék lehetnek. 
A Prontóból ismert TurboDisc vetőcsoroszlyát „normál” körülmények között használunk. Ez azt jelenti, hogy például repcében relatív kevesebb a szármaradvány, és gabona sűrű soros vetését végezzük.

horsch4

Turbo Edge csoroszlyával a legnagyobb szármaradvány mellett is tökéletes a vetés

Ezenfelül létezik az Edge csoroszlya, amelyik annyiban különbözik a már megszokott dupla tárcsás csoroszlyától, hogy a tárcsák helyett kapás csoroszlyát találunk, de továbbra is megmarad a mélységtartó, vetőmag-tömörítő kerék. Az Edge csoroszlyát a nagy mennyiségű szármaradvánnyal borított talajokon használjuk, illetve direkvetéstnél.

horsch5

StripTill: kukorica árpatarlóba

A kapaorr eltávolítja a vetési síkból 
a szalmát, így biztosítva az aprómag számára a jó talajkontaktust. Azon a Focuson, amely hárompont-függesztéssel van ellátva, a vetősín a Maestro vetőegységgel cserélhető, így a másodvetések akár egy menetben is megoldhatók, illetve aki a gyér soros repcére esküszik, ott is a legoptimálisabb feltételekkel lehet elvégezni a vetést.

horsch6

Rozstarlóba direkt vetett kukorica

A Focus egy olyan intelligens vetőgép, amely a precízen kijuttatott műtrágyát pont oda helyezi, ahol szükség van rá, és a legnagyobb talajtakarás mellett is tökéletes kelést biztosít!


Szász Zoltán
30-743-0302



Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio




Címkék: talajművelés, Horsch, Pronto , Focus, Maestro, TurboDisc, StripTill
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Új szint felállítása az automatizált betakarításban és ...

A John Deere február végén mutatta be az új S7 kombájncsaládját az USA-ban, a texasi Houstonban megrendezett ...