TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
A tápanyaghiány tüneteinek felismerése röviden:

A tápanyaghiány tüneteinek felismerése röviden:

Hírek - 2016.06.20

A hiánytünetek felismerése komplex feladat. Kialakulásuk attól függ, hogy az adott tápelem a növény anyagcsere-folyamatában milyen funkciót tölt be.


A tünet azonosításához fontos tudnunk, hogy a vélt hiányban lévő tápelem:
- az anyagcsere folyamatában egy, vagy több funkciót befolyásol?
- befolyásolja-e az általunk látottakat?
- szerepet játszik-e olyan nem specifikus funkcióban, ahol az adott elem teljes egészében, vagy legalább részben másik elemmel pótolható?
Ilyenek pl. a Krebs-ciklus különböző reakciószakaszai, melyeket mind a magnéziumionok, mind a mangánionok katalizálhatják, így a két elem egyikének a hiányát a másik elem bizonyos mértékben pótolhatja.
A hiánytünetek azonosítását segítheti, ha ismerjük a tápelemek transzportálhatóságát, így elkülönítünk a növényen fiatalabb, középkorú vagy idősebb részeken megjelenő tüneteket. A hiány megjelenésének helye döntő jelentőségű támpont lehet annak felismerésében, ill. más kortünetektől való elhatárolásában. Amely tápelemek az idősebb részekből való lebomlásuk során jól mobilizálódnak a fiatalabb növekedésben lévő részek felé - mint pl. N, K, P, Mg – azok hiányának tünetei az idősebb részeken jelennek meg. Ha viszont gyenge az adott tápanyagok mobilitása, – pl. Fe, S, B és Ca – akkor az idősebb növényi részek tünetmentesek, míg a fiatalabb részeken az elégtelen ellátottság és a normális anyagcsere zavarai miatt valamilyen jellegzetes hiánytünet jelentkezik.
A hiánytünetek az anyagcsere egyik, vagy másik funkciójának zavarai által indukálódnak. Ezért azokat elsősorban a kezdeti szakaszban tudjuk jól meghatározni, amikor a különböző elemekre jellemző elsődleges tünetek jelenek meg. A hiány erősödésével, a másodlagos tünetek kialakulásával, az anyagcsere utánpótlási zavarai következtében, vagy a tünetek szélesebb kiterjedésével a megkülönböztetés már nehezebbé válik. Ilyenkor a hiányjelenség abból keletkezik, hogy a sejtek vagy a sejtorganellumok valamelyik létfontosságú elemmel nincsenek kellően ellátva. Ha az adott elem esszenciális sejtkomponensek építőköve, amilyen pl. a N és a S aminosavak, a P a nukleotidok, a Mg a klorofill, a Ca a pektin, a Fe, Cu és Zn az enzimek számára, akkor a hiány a szintézis gátlásához, ennek folyamataként a növekedés korlátozásához, esetleg teljes leállásához vezet. Kezdeti fejlődési szakaszban a hiány rendellenes növekedést eredményez, a növény fejletlen, satnya marad, később el is pusztulhat.
Vannak elemek, amelyek enzimaktivátor- vagy inhibítorként - pl. K, Mg, B, Cu, Mn, Mo stb. – hatnak, hiányuk az anyagcserezavar, valamelyik anyagcsere-reakció vagy pedig egy egész reakciólánc rendellenes lefolyását eredményezi. Ennek következménye lehet bizonyos anyagkomponensek képződésének gátoltsága, bizonyos előanyagok feldúsulása, vagy az anyagcsere-folyamatok normális lezajlásához szükséges energia csökkenése. Ezen zavarok bármelyikével együtt járhat a növekedésgátlás, vagy a sejtek és szövetek károsodása, aminek torzulás, nekrózis és súlyosabb esetben elhalás a következménye.
Az ásványi anyagok okozta növekedési rendellenességek a növény bármelyik szervén (leveleken, száron, virágon, gyümölcsön, magon vagy a gyökéren) megjelenhetnek. Kijelenthetjük azonban, hogy amennyiben már szemmel látható tünetek fejlődtek ki a növényen, – különösen, ha ezek már a korai fejlődési stádiumban jelentkeztek – minden esetben terméscsökkenéssel, illetve minőségromlással kell számolni.
A Fitohorm Kft. termékfejlesztésén és termesztés technológiai ajánlásain keresztül 36 éve nyújt megoldást a termelők számára, segítve eredményes gazdálkodásukat. Tapasztalataink szerint a hatékony beavatkozáshoz fontos figyelembe venni a hazai adottságokat. Különös előnyt jelent a magyar viszonyokon és viszonyokra fejlesztett termékek köre, hiszen a nyugat-európai termékek és technológiák egy jóval kiegyenlítettebb klíma mellett lettek kifejlesztve.

 




Szerző: Fitohorm Kft.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vitatott feltételesség – Avagy minden, amit az ugaroltatásról ...

Egy 2024. február 14-én hatályba lépett uniós rendelet értelmében 2024-ben – január 1. és december 31. között ...