TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés
A praktikus gabonaszellőztető a megoldás

A praktikus gabonaszellőztető a megoldás

Agrárgazdaság - 2017.06.24

A terménytárolás mindig aktuális téma. A gazdáknak időben fel kell készülniük a biztonságos terménytárolási feltételek megteremtésére.

A gabonatárolás során a silókban a legmodernebb technikák állhatnak rendelkezésünkre, azonban a síktárolókban, raktárakban nem mindenhol van kiépítve gabonaszellőztető vagy forgatórend-
szer.

Ezért a Tayfun gabonaszellőztető elengedhetetlen a minőség megőrzéséhez, ez a biztonságos terménytárolás garanciája. Az állagmegóvó Tayfun gabonaszellőztető használatával az alábbi, nehézkes átforgatással járó hátrányok mind elkerülhetőek:

• 
a törtszem-tartalom növekedése, valamint a porlási veszteség, mivel a gabona nincs mozgatva és a gabonaszellőztető perforált csöve semmilyen károsodást nem okoz a terményben;
• 
többletenergia-felhasználás, mivel össze sem hasonlítható egy átforgató vagy hűtő-szellőztető rendszer energia igényével vagy az átpakoláshoz használt munkagépek fogyasztásával. Ráadásul elegendő csak a melegedő, kritikus pontokon használni, amiket pl. egy Pfeuffer GT1-3 halomhőmérő segítségével gyorsan felderíthetünk;
• 
gabonaraktár részleges kihasználatlansága, így a raktár teljes tárolókapacitása felhasználható;

A Tayfun gabonaszellőztető használatával a befúvott levegő egyszerre szárítja és hűti is a terményünket.

A Tayfun gabonaszellőztető immár a praktikus, gazdaságos, kis volumenű szellőztetés bevált eszköze. A gabonaszellőztető megkönnyíti bármely raktár vagy tároló hűtését, szárítását. A Tayfun gabonaszellőztető egy terménybe nyomható perforált csőből és egy nagy teljesítményű ventilátorból áll, mely a fogantyúi segítségével könnyen áthelyezhető a betárolt gabonában. Bármely terményben használható két méter mélységtől. A Tayfun gabonaszellőztető segít megelőzni a túlmelegedést és a fertőzések elterjedését.

A Tayfun gabonaszellőztető működése rendkívül egyszerű és gazdaságos, költséghatékonysága kiemelkedő.

Gyors, egyszerű aflatoxin-kimutatás Monitox 1000-rel

Monitox 1000

Hazánkban a nagy sajtóvisszhangot kiváltó paprikaügy kapcsán 2004-ben találkoztunk az aflatoxin elnevezéssel, amikor magyar őrölt fűszerpaprikába magas aflatoxin-tartalmú importpaprikát kevertek. Az utóbbi időkig az aflatoxin-szenynyezettség elsősorban a fejlődő országokból importált termékeket érintette. 
A klímaváltozás hatására azonban Európa-szerte egyre nagyobb problémát jelent a kukorica aflatoxin-szennyeződése. Míg korábban úgy tudtuk, hogy hazánk éghajlatán nem képződik aflatoxin, a legutóbbi vizsgálatok alapján ez az álláspont revízióra szorul. A szennyező anyag mérését a Monitox 1000-rel egyszerűen elvégezhetjük. A Monitox 1000-rel kimutatható aflatoxinok nagyon stabil vegyületek, eltávolításuk a terményekből jelenleg nem megoldott. A legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb módja az aflatoxin-tartalom csökkentésének az Aspergillus gombák elszaporodásának megelőzése, amelyet a Monitox 1000 láthatóvá tesz. Ennek érdekében mind a kukorica termesztése, mind a betakarítása és tárolása során meg kell előznünk a penészgombák fejlődését és a mikotoxin képződését. A Monitox 1000-rel kimutatható aflatoxin-képződés megelőzhető a betakarítás és tárolás során:

• 
kíméletes betakarítással
• 
szárítással
• 
válogatással, rostálással
• 
tiszta tárolóhellyel
• 
jó szellőzéssel, alacsony páratartalommal
• 
védve a kártevőktől.

Tisztítással is hatékonyan csökkenthető az aflatoxin-szennyezettség. A szemeket a szárítás előtt és után is Monitox 1000-rel vizsgálni és tisztítani kell; a rosták nyílásainak és a ventilláció szabályozásának segítségével távolítják el a port, a tört szemeket, a fizikai szennyeződéseket. Léteznek nem túl költséges rostálási eljárások, amelyek a mikotoxinok egy részét képesek eltávolítani.

A kirostált szennyeződés magas mikotoxin-tartalmú lehet, ezért azt állatokkal tilos feletetni, égetéssel kell megsemmisíteni.

 

Agrogazda logóAgrogazda.hu Mérőműszerek Kft.
8000 Székesfehérvár, Zsombolyai utca 36.
Tel.: +36 22/322-650; Mobil: +36 70/322-6145
Web.: www.agrogazda.hu; e-mail: info@agrogazda.hu

 

 

Címkék: aflatoxin, gabona, terménytárolás, gabonaszellőztető, gabonatárolás , Monitox
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A KITE REVANS csomagja a kalászoskárosítók ellen!

A KITE Zrt. 2024-ben technológiai csomagajánlatban kínál gombaölő szert, rovarölő szert és biostimulátort a ...