TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Aktualitások a fűszerpaprikában

Aktualitások a fűszerpaprikában

Hírek - 2016.08.16

Vegyes a kép a fűszerpaprika táblákon az idei évben is. A már-már megszokott aszályos forró nyárhoz képest az idei csapadékosabb időjárás, a hűvösebb nyáresték, az időként 20 fokot is meghaladó hirtelen időjárási változások jelentősen kihatottak az állományok fejlődésére.

Talán ebből kifolyólag találunk az idén nagyobb arányban mikroelem-hiányokat, nitrogénhiányt, kalciumhiányt, és általánosan gyenge kondíciójú, növényvédelmi problémákkal küzdő lemaradt ültetvényeket is. A jó kondiban lévő egészséges állományok - mert szerencsére azért ilyen is van - viszont lassan érni, pirosodni kezdenek. Ez a folyamat a növekedési fázistól jelentősen eltérő tápanyag felvételi arányokat is indukál a növényeinkben, amelyre célszerű tekintettel lenni a siker érdekében.

A fűszerpaprika érési folyamatában a káliumnak kiemelt jelentősége van. Amíg az intenzív növekedés során a nitrogén-kálium arányt egyértelműen a nitrogén, addig az érés során ezt az arányt döntően a kálium irányába kell átfordítani. A kálium pótlása döntően a talajon keresztül történik, de ebben az időszakban már kálium dús műtrágyát a talajba nem tudunk bedolgozni, kijuttatni (nem tápoldatozott paprika esetén!!!). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szilárd nitrogén kijuttatását leállítjuk, helyette magas kálium hatóanyag-tartalmú lombtrágyát használunk 7-10 napos fordulókkal. Ennek az eszköze lehet a FITOHORM TURBO KÁLIUM 4 l/ha dózisú alkalmazása, amely magas kelatizált kálium tartalmával jelentősen elősegíti az érési folyamatot.

Az érési folyamat természetesen legalább annyira mikroelem igényes folyamat, mint az előző fenofázisok, ezért ezek pótlásáról sem szabad elfeledkeznünk. A FITOHORM MikroMax kelatizált mikroelem komplex 2 l/ha mennyiségben kellő képen fedezi a betakarítás végéig hátralévő életszakasz mikroelem igényét, továbbá elősegíti a többi tápelem felvételét, ezzel a kiegyensúlyozott kondíció fenntartását.

fitl

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Repce regulátorozás – A professzionális repcetermesztés ...

A változékony, meleg őszi-tavaszi időjárásnak köszönhetően a repceállományok többsége fejlett tőlevélrózsás ...