TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
A termőtalaj gondviselője

A termőtalaj gondviselője

Növénytermesztés - 2018.10.25

Timac AGRO tápanyag-gazdálkodási bemutatók A Timac AGRO Hungária Kft. 2017-ben hozta létre Tápanyag-gazdálkodási Tudásközpont Hálózatát, mely jelenleg öt helyszínen (Kecskemét, Szarvas, Tiszavasvári, Takácsi, Nagybajom) szolgálja az egy-egy régió adottságainak leginkább megfelelő tápanyag-gazdálkodási technológiák megismerését.

Az idén második alkalommal életre hívott szakmai bemutatók alapvető célja, hogy rávilágítson a tápanyag-utánpótlás jelentőségére és az abban rejlő lehetőségekre. A Timac AGRO termékkínálata felöleli az alaptrágyázástól és startertrágyázástól a fejtrágyázáson át a levéltrágyázásig 
a tápanyag-utánpótlás valamennyi elemét. Ezek a termékek egyedi minőséget képviselnek, mind a műtrágyák fizikai paramétereit, mind beltartalmát illetően. Minden elemükben a maximális hasznosulást szolgálják: a szinergista tápelemek gondos összeválogatásával, a hatóanyagokat védő egyedi megoldások beépítésével, a növények tápanyagfelvételét, 
a talajéletet serkentő biostimulátorok hozzáadásával.

Védett nitrogén, hosszú hatás

Nitrogén-fejtrágyázásra a Timac ajánlatából a szilárd halmazállapotú SULFAMMO termékek mellett már a folyékony EXCELIS termékek is választhatók. Ezek hatását kukoricaparcellákon mutatták be, közben a Timac szaktanácsadói néhány fontos tulajdonságukra is felhívták a figyelmet:

• 
A SULFAMMO termékek a nagy adagú nitrogén mellett szinergista tápelemeket (magnézium, kén) is tartalmaznak, melyek a nitrogén jobb hasznosulásához is hozzájárulnak.

• 
A nitrogént a veszteségek elkerülése érdekében szerves „védőhálóval” védett karbamid és ammónium formájában tartalmazzák. Ez a technológia a hatóanyag védelmén túl elnyújtott műtrágyahatást is biztosít. A Timac termékeiben kerülik a kimosódásra nagyon érzékeny nitrát használatát.

• 
A biostimulátorok két úton is segítik 
a tápanyagok minél jobb hasznosulását. Egyrészt a talajélet aktiválásával javítják a talajban lévő tápelemek feltáródását, másrészt megfelelő enzimek és életfolyamatok serkentésével fokozottabb nitrogénfelvételre sarkallják a növényeket.

• 
A SULFAMMO MESCAL-tartalma a gyökérfejlődés és tápanyagfelvétel számára kedvező kémhatást alakít ki 
a gyökérzónában.

A fenti tulajdonságoknak köszönhetően az általános nitrogénműtrágyákra jellemző 40 százalék körüli hasznosulás 
a SULFAMMO termékekben 80-90 százalékra is nőhet.

Egy másik nitrogénpótlási változatban SULFAMMO-alaptrágyázást követően 
a Timac AGRO folyékony nitrogénoldatát, az EXCELIS GREEN-t használták fejtrágyázásra. Az EXCELIS GREEN az egyik legösszetettebb biostimulátor-komplexszel rendelkező Timac AGRO-termék:

• 
A talajélet támogatásával jelentősen képes növelni a talaj természetes tápanyagtartalmának feltáródását.

• 
Fokozza a gyökér tápanyagfelvételét.

• 
A tápanyagmegőrzés szempontjából kedvező egyensúlyt tart fenn az talaj ammónium- és nitráttartalmában.

• 
Más UAN-oldatokhoz hasonlóan az ECXELIS kijuttatása is 25˚C alatt javasolt, a perzselés elkerülése végett.


PHYSIOMAX – 

több mint meszezés

A talaj savas kémhatása a kultúrnövények gyökérzete, a hasznos mikroszervezetek, illetve több tápelem felvétele szempontjából is kedvezőtlen hatású. 
E káros hatások ellensúlyozását szolgálja a granulált kalcium-karbonát-tartalmú PHYSIOMAX talajjavító trágya. Fő alkotóeleme a MESCAL, egy tengeri üledékből származó, nagy felületű mészforma, így a PHYSIOMAX a hagyományos mészkőpornál nagyságrendekkel kisebb mennyiségben képes a talaj pH-értékének gyors emelésére.

A PHYSIOMAX másik fontos összetevője a PHYSIO+ gyökérstimulátor, amely 
az erőteljesebb gyökeresedést, ezen keresztül a hatékonyabb tápanyagfelvételt segíti elő. A PHYSIOMAX jellemző dózisa 200–300 kg/ha, amit a magágy mélységében kell bekeverni, így kedvező hatását éppen a gyökérzónában fejti ki.


Növénykondicionáló biostimulátorok

kukoricaA FERTIACTYL és FERTILEADER termékek alapvető feladata – meghatározott tápelemek pótlásán túl – a különféle stresszhatások okozta terméskiesés csökkentése.

Korai fejlettségi állapotban javasolt 
a FERTIACTYL STARTER használata, melyet a bemutatóparcellákban a kukorica 4–6 leveles állapotában juttattak ki, 4 l/ha dózisban. Nitrogén-, foszfor- és káliumtartalma mellett biostimulátorokat is tartalmaz, melyek növelik a kultúrnövény stressztűrését, ezenfelül fiatalító, gyökértömeg-növelő hatása is van, ami hatékonyabb tápanyagfelvételt és -hasznosítást eredményez.

A növényspecifikus, mikroelemet tartalmazó FERTILEADER levéltrágyák közül a nagy cinktartalmú FERTILEADER AXIS kijuttatása a kukorica 8–10 leveles állapotától a virágzás kezdetéig javasolt. 
Az ilyenkor szükséges tápelemek pótlásán túl javítják a stressztűrést, a fotoszintézis hatékonyságát, a termékenyülést.

Tápanyagok azonnal a keléshez

Az alaptrágyaként kiadott tápelemek, különösen a talajban alig mozgó foszfor, a kelés és kezdeti fejlődés időszakában nem találkoznak a csíranövénnyel. Ebben az időszakban a közvetlenül a vetőmag mellé adagolt mikrogranulált startertrágyák könnyen felvehető tápanyagaival tudjuk segíteni a kezdeti fejlődést.

A Timac AGRO talajspecifikus mikro­granulált startertrágyái (PHYSIOSTART, GREENSTART, ACTISTART, DUOSTART) speciális foszforformát tartalmaznak, melyek valóban felvehetők a fiatal növény számára.

A mikrogranulált termékek biostimulá­torait már a megduzzadás fázisában felveszi a vetőmag, így az első pillanattól kifejtik jótékony hatásukat. Serkentik a csíranövény tápanyag-felvételét, fokozzák a gyökérzet és a hajtás növekedését. Az erőteljesebb gyökérzet később a hatékonyabb tápanyagfelvételen túl a növény szárazságtűréséhez is hozzájárul.

Értékes komplex műtrágyák

A talajspecifikus EUROFERTIL és DUO­FERTIL komplex trágyák több tulajdonságban is plusz értékeket tudnak felmutatni más NPK-műtrágyákhoz képest:
• 
Melegen granulált termékekről van szó, ami beltartalmában és fizikai tu­­lajdonságaiban is egységes szemcséket eredményez. Ez a kijuttatás során könnyebb használatot, egységesebb szórásképet tesz lehetővé.

• 
Az EUROFERTIL termékcsalád MESCAL-tartalma a gyökérfejlődés és a tápanyagfelvétel szempontjából kedvezőbb mikrokörnyezetet hoz létre a gyökérzónában.

• 
A két termékcsalád PHYSIO+ és MPPA DUO biostimulátor-tartalmának kö­­szönhetően erőteljesebb gyökérfejlődésre készteti a növényt.
• 
A védett TOP-PHOS foszforformulának köszönhetően kedvezőtlen talajtulajdonságok (túlzottan savas vagy lúgos talaj) esetén is könnyen hozzáférhető foszfort biztosít a növénynek.

A műtrágyázás eredményessége szempontjából fontos kérdés, hogy milyen talajra juttatjuk ki. Magyarország jelentős részén savanyú talajokkal találkozunk, ahol a kiadott, hagyományos formátumú foszfor rövid időn belül alumínium- és vas-foszfátok formájában lekötődik. Már enyhén savanyú, 5,5-ös pH-jú talajon is 40% lekötődéssel kell számolni, ami elvész a növények számára. A pH csökkenésével ez az arány tovább romlik. 
A TOP-PHOS formulának köszönhetően az EUROFERTIL termékek ilyen körülmények között is magas hatékonysággal hasznosulnak.


Mit, mikor, hogyan? – 
YIELD SERVICE

A Timac AGRO 2014-ben indította útjára YIELD SERVICE programját, mely komplett, a problémákat feltáró és arra megoldásokat kínáló tápanyag-utánpótlási tanácsadást biztosít a termelőknek. 
Az alapprogram mellett a precíziós tápanyag-gazdálkodás támogatására életre hívták a YIELD SERVICE+ szolgáltatást is. Hogyan segítik ezek a programok a gazdálkodókat? A tudásközpontok rendezvényein erre is választ kaptak az érdeklődők.

Talajvizsgálati eredményekkel ma már a legtöbb gazdaság rendelkezik, ezek azonban sokszor nem jelentenek többet hosszú számsoroknál. Ahhoz, hogy a gyakorlatban is kivitelezhető technológiai ajánlás váljék belőlük, fel kell térképezni az egyes tápelemek feltáródását, felvételét befolyásoló tényezőket, a szinergista és antagonista elemek aktuális arányait, viszonyát is. Ezen összefüggések alapján lehet képet alkotni a talaj valós tápanyag-szolgáltató képességéről, amit össze kell vetni a növények igényeivel és elkészíteni a tápanyag-gazdálkodási tervet.

A YIELD SERVICE szolgáltatás révén feltárt összefüggéseket a szaktanácsadó jól érthető formában mutatja be, majd az igé­­­­nyek és lehetőségek mérlegelésével, 
a gazdálkodó bevonásával készül el a tápanyag-gazdálkodási terv.

A YIELD SERVICE+ szolgáltatás a precíziós tápanyag-gazdálkodás megvalósításához teremt alapot. A tápanyag-gazdálkodási alapegységek, menedzsmentzónák lehatárolása és felmérése után teljes tápanyag-utánpótlási technológia készül minden menedzsmentzónára. Modern technológiai megoldásokra épülő szolgáltatás, mely a talaj és a növény állapo­tához igazítva tesz ajánlást a szükséges műveletekre. A YIELD SERVICE+ a tápanyag-gazdálkodás optimalizálásával a nö­­­­vénytermesztésből származó profit növelését teszi lehetővé.

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: műtrágya, biostimulátor, Timac AGRO, növénykondicionáló , termőtalaj, tápanyag-gazdálkodás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ismertető a támogatási programokhoz – AKG, AÖP – kapcsolódó ...

A különböző támogatási programokban tiltott, valamint az azokban felhasználható növényvédő szer ...