TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Amit tudni érdemes a cirokról

Amit tudni érdemes a cirokról

Növénytermesztés - 2019.01.31

Az ígéretes kultúra előtt nagy lehetőségek állnak Lapunk 2018. decemberi számában írtunk először arról, hogy uniós program keretében, szakmaközi szervezet koordinálásával kívánják az európai ciroktermesztést aktivizálni. A globális klímaváltozás miatt világszerte egyre nagyobb az igény az éghajlati kihívásokkal szemben toleránsabb növénykultúrákra.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Ezúttal a termesztés szempontjából vesszük górcső alá ezt a kissé elfeledett növényt.

A cirokfélék viszonylag kevéssé ismert, de nagyon jó stressztűrő és termőképességű növények. A szemes cirok egynyári, úgynevezett C4-es típus, és ez utóbbi tulajdonságának köszönhetően jó a fo­­toszintetizáló képessége, így meleg, szá­­­raz éghajlati viszonyok között jobb hozamra lehet számítani.

Vetés

A vetés a sikeres ciroktermesztés alapja. Az apró magvú cirokféléknél különösen fontos az egyenletes, sima talajfelszín, hiszen csak a sima felszínen kiegyenlítettek a fény-, hő- és levegőviszonyok, aminek egyenletes csírázás, a későbbiekben pedig egyenletes növényfejlődés lesz 
az eredménye.
Az apró méretű cirokmag hőmérsékletigénye magasabb az egyéb tavaszi vetésű gabonákénál, éppen ezért vetéskor a hőmérséklet nem lehet 10-14 Celsius-foknál alacsonyabb. A magvak vetésére gondosan elő kell készíteni a talajt annak érdekében, hogy a vetés egyenletesen, 2–4 cm mélységben történjen, és megfelelő legyen a mag–talaj kapcsolat. A vetést jól felmelegedett talajban kell elvégezni, ugyanis a cirok kezdeti fejlődése a talajhőmérséklettől függ. Tanácsos egy hét folyamatos jó időt követően legalább 12 Celsius-fokos talajba elvégezni 
a vetést. Ebben az esetben a cirok gyorsan és egyenletesen kel, ami megkönnyíti a gyomirtást. A kultúra eredményessége nagyban függ a kelés minőségétől. 
A sze­­­­mek közti távolság 30 és 80 cm között mozoghat, de a növények legjobb eloszlását 40–60 cm optimális sortávra vetve lehet elérni. Ajánlott szemenkénti vetőgépet használni. 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: betakarítás, gyomirtás, vetés, öntözés, cirok, trágyázás, tárolás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így készülj fel a mezőgazdasági pályázatokra!

Milyen agrártámogatások várhatók 2024-ben, és hogyan válassz jól pályázatíró céget?