TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Tápanyag-gazdálkodás profiktól

Tápanyag-gazdálkodás profiktól

Növénytermesztés - 2019.07.13

Sajtótájékoztatón mutatkozott be az Alba Milagro Kft. A növénytermesztés alapját adó talaj bonyolult, élő rendszer, amelynek állapota alapvetően meghatározza a rajta folyó termesztés eredményességét. Az Alba Milagro Hungary Kft. a megfelelő adatokon nyugvó, reális talajkezelés mellett kötelezte el magát, és májusi, ceglédi sajtótájékoztatóján bemutatta ehhez kapcsolódó szolgáltatásait is.

A talaj tulajdonságait, esetleges hibáit ismerve lehet a szükséges beavatkozásokat, a tápanyag-gazdálkodást úgy végezni, hogy optimális környezetet teremthessünk a haszonnövényeinknek. Megfelelő kezelésével olyan termesztési rendszert kell fenntartani, amely biztosítja az alapfeltételeket az egészséges növényállomány létrejöttéhez. Az egészséges, megfelelően ellátott növény képes a kívánt mennyiségű és minőségű termény előállítására, végső soron a profitabilitás biztosítására – mondta Major Zoltán cégvezető. Ezzel szemben a mai napig sok helyen megszokáson és költségminimalizáláson alapuló tápanyag-kijuttatás folyik, másrészt meghatározott gyártási sablonokat támogató komplex trágyák jellemzők a hazai piacon. Gyakori probléma az is, hogy gyakran elérhetők lennének a célnak megfelelő termékek, de azokat nem optimálisan használják.

Megszokás helyett tudatosság

Az Alba Milagro Kft. elkötelezett abban, hogy a gazdálkodókat segítse a tudatos döntések meghozatalában a talajok kezelésében és a tápanyag-gazdálkodásban egyaránt. Ennek megfelelően nemcsak talajjavító termékeket, műtrágyákat forgalmaz, hanem azokat egy komplett szolgáltatás részeként kínálja a termelőknek. Szakemberei sokéves tapasztalattal rendelkeznek a talajvizsgálatok, tápanyag-gazdálkodási tervek készítésében. A szolgáltatás-alapú tevékenység része a talajaktiválás, a tápanyagfeltöltés, az azonnali tápanyagpótlás és a növényaktiválás is.

A cég már átfogó termékpalettával rendelkezik, melyet az igényeknek megfelelően folyamatosan fejleszt. Részei ennek a granulált talajjavítók, talajspecifikus fel­­­­­­­­­töltőtrágyák, a mikrogranulátumok, lomb­­­­­­­­­­­­­trágyák, növényvédőszer-hatásfoko­zók, vadriasztó készítmény, és hamarosan elérhetők granulált huminsavas stratertrágyák és biostimulátorok is.

Rendszerben gondolkodnak

A produktív növényállomány alapja az egészséges talaj. Ennek biztosításához 
a ta­­­­lajvizsgálati adatokból kell kiindulni és végrehajtani az indokolt beavatkozásokat. Megfelelő eredményt rendszerszemlélettel lehet elérni, amiben a szükséges lépések egymásra épülnek. A rendszer elemeit – a talajaktiválást, a tápanyagfeltöltést, a növénytáplálást és a növényaktiválást – Raj Péter marketingvezető mutatta be röviden. A talajaktiválás célja, hogy a talaj optimális fizikai, kémiai és biológiai állapotba kerüljön. Sok esetben ehhez talajjavításra van szükség. A talajjavításról sokaknak a meszezés jut eszébe, ami a kémiai talajjavítás egyik eszköze. Ezt azonban sok esetben meg kell előznie a fizikai talajjavításnak: erős vízhatású talajokon a felfelé mozgó víz káros hatásait a többletvíz elvezetésével, drénezéssel tudjuk megelőzni. Az Alba Milagro Kft. ezen a té­­­­ren is nyújt szolgáltatást. A kémiai talajjavításhoz a kiváló minőségű, granulált meszezőanyag, a Kalk Korn szerepel a termékpalettán. A bázikus kémhatású szikes talajokon azonban a meszezés nem ad megfelelő eredményt, erre a célra hiánypótló termékként kínálják a Naturgips Korn gipszezőanyagot.

A talajvizsgálatok sok esetben arról tanúskodnak, hogy több-kevesebb tápelem szintje elmarad a kívánatostól. Ilyen esetekben fel kell tölteni a talajt, a kellő mennyiségben jelen lévő elemek szintjét pedig fenn kell tartani. Az adott területre nézve optimális tápelemarányt egyedi műtrágyakeverékben tudja a cég biztosítani a gazdálkodóknak. A talajvizsgálat alapján történő egyedi összeállítású kevert műtrágyák jelentik az alapját például az USA tápanyag-gazdálkodási gyakorlatának, és az Alba Milagro Kft. ennek a gyakorlatnak a bevezetésén dolgozik hazánkban.

A produktivitás növelésének fontos eszköze a növényaktiválás is, ami a növényekben zajló, termelékenységet fokozó biológiai folyamatok támogatásán, serken­­tésén keresztül valósítható meg. Az e célt szolgáló biostimulátorok egyre fontosabb szerepet töltenek be napjaink növénytermesztésében, és a jövőben részét képezik az Alba Milagro Kft. termékpalettájának is. Az Alba Milagro Kft. szolgáltatásairól, 
az ezekhez kapcsolódó termekről to­­váb­­­­­­­­­­bi információk megtalálhatók a
https://albamilagro.hu/ oldalon.

tapanyaggazd

Szarvas Zoltán kiemelt ügyfélkapcsolati szaktanácsadó, Major Zoltán cégvezető és Raj Péter marketingvezető




Szerző: AgrárUnió

Címkék: tápanyag-gazdálkodás, Alba Milagro Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A szabadság élménye – minden március 15-én szabadon engedik a ...

Az ünnepre való tekintettel immár közel 30 éve kokárdával látják el, és – bevonva a látogatókat is – ...