TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Kiemelkedő Huminisz-eredmények

Kiemelkedő Huminisz-eredmények

Növénytermesztés - 2019.09.11

Három év, három főnövény, független vizsgálatok Az elmúlt évtizedben egyre fokozottabb 
a termelők részéről a gazdaságosabb termelésre törekvés igénye. Ezen szemléletváltás egyik eleme a különböző növénykondicionáló, termésfokozó, termésnövelő anyagok intenzív használata.

Az elmúlt évtizedben egyre fokozottabb a termelők részéről a gazdaságosabb termelésre törekvés igénye. Ezen szemléletváltás egyik eleme a különböző növénykondicionáló, termésfokozó, termésnövelő anyagok intenzív használata.

Minden év újabb és újabb szakmai kihívásokat jelent a mezőgazdasági vállalkozások számára. A változatos, sokszor szélsőséges időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás mellett lassan nincs olyan költségelem, amely évente ne növekedne. Cégünk, a Huminisz Kft. a Kondisol növénykondicionáló és a Solvitis lombtrágyacsalád termékeivel több mint egy évtizede segíti partnereit az eredményesebb gazdálkodásban. Sikerünk titka a kiváló ár-érték arányt képviselő Kondisol és Solvitis termékek, amelyek köre a folyamatos termékfejlesztésnek köszönhetően folyamatosan bővül.

Minden évben legalább félszáz üzemi és kutatóhelyi kísérlet kerül kiértékelésre. Teszteljük meglévő és új termékeinket, technológiáinkat. Az elmúlt évben egy független, 3 éves kisparcellás demó-teljesítménykísérlet zárult le a sopronhorpácsi Beta Kutatóintézet Nonprofit Kft.-nél. Búzában, repcében és kukoricában vizsgálták, hasonlították össze a Huminisz A, B, valamint versenytárs/standard kontroll A, B, C technológiákat. A kísérletbe vont készítmények köre ennél lényegesen nagyobb volt (mintegy tucat), de a többi termék sok esetben 1, esetleg 2 évre vállalta 
a megmérettetést, illetve kapcsolódott be. (1. ábra).

huminisztabl

Őszi búzában a kontrollparcellában a három év átlagában kiemelkedő, 10,70 t/ha termésmennyiséget mértek. A leghatékonyabb a kétkezeléses Huminisz B technológia lett 11,29 t/ha eredménnyel. Ez a kezelés, hektáronkénti 590 kg átlagterméstöbblet, átlag 50 000 Ft felvásárlási árral számolva, 15 294 Ft átlagbevétel-többletet jelent (2. ábra).

huminiszdiagr

Őszi káposztarepcében a kontrollparcellában szintén jó termésátlagnak számító 4,51 t/ha eredményt mértek. A leghatékonyabb kezelésnek az évek átlagában itt is a kétkezeléses Huminisz B technológia bizonyult 4,87 t/ha átlagterméssel. 
A 360 kg átlagterméstöbblet, átlag 115 000 Ft átlag felvásárlási árral számolva, 23 557 Ft átlagbevétel-többlet jelent (2. ábra).

Kukoricában a kontrollparcellában a kísérleti adatok szerint a termésátlag 15,86 t/ha volt. A leghatékonyabb kezelésnek szintén az egykezeléses Huminisz B bizonyult 16,68 t/ha átlagos termésmennyiséggel. Az átlaghoz viszonyítva 830 kg átlagterméstöbblet, átlag 45 000 Ft felvásárlási áron, 30 680 Ft átlagbevétel-többletet jelent (2. ábra).

Összegezve kijelenthető, hogy egymástól három eltérő évben mindhárom fő szántóföldi növénykultúrában a legjobb átlageredményt a Huminisz technológiában mérték. A három kultúrában összesen 69 531 Ft, átlagosan 23 177 Ft/hektár profit volt realizálható. Az adatok egyértelműen alátámasztják, hogy a sikeres és gazdaságos termelés elérésében fontos szerepe van az összköltségek tekintetében néhány százalékot jelentő, jó ár-érték arányú Huminisz komplex növénykondicionálási és lombtrágyázási technológia és más hasonlóan hatékony technológiák használatának. Szeretnénk továbbá hangsúlyozni, hogy mindhárom kultúrában magas tápanyag-ellátottsági szint mellett igen jelentős terméseredményeket mértek. Alacsonyabb, átlagos üzemi termésszinteken a Huminisz technológiával termelő partnereink kiemelkedő, 3-4-szeres megtérülést realizálhatnak az elmúlt 10 év üzemi eredményei alapján.

 




Szerző: Pais István, Vaszily Zsolt

Címkék: káposztarepce, búza, kukorica, repe, őszi búza, Huminisz, őszi káposztarepce
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A kukoricabarkó kártétele és annak megelőzése

A felszívódó rovarölő csávázószerek megjelenéséig a monokultúrában termesztett kukorica egyik fontos kelés utáni ...