TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Kukorica, feltörekvő olajnövények

Kukorica, feltörekvő olajnövények

Növénytermesztés - 2019.10.18

Országos szakmai nap és fajtabemutató a szegedi GabonakutatónálA szegedi Gabonakutató hagyományos őszi szakmai napján – amelyet eddig röviden csak kukoricabemutatónak hívtak – az idén már előtérbe kerültek a vetésforgóba jól illeszthető, 
a piacon keresett egyéb növényfajok is, mint a szója, a cirok és a napraforgó.

Ezek az olajnövények is nagy hangsúllyal szerepeltek a kukorica mellett a rendezvényen, amelyet szeptember 3-án Szeged szomszédságában, a GK kiszombori nemesítőtelepén tartottak meg. Megnyitó-köszöntőjében Wágner József, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a megjelent termelők, partnerek, integrátorok – mintegy 200 résztvevő – előtt szólt arról, hogy egyre nyilvánvalóbb: jóval több növényfajt szükséges bevonni a köztermesztésbe. Az utóbbi években mind fontosabbá vált szója vetőmagpiacán nagy részarányt képviselnek a GK fajtái; versenyképesek a napraforgó tekintetében, és egyre ismertebb a nagy potenciállal bíró, ígéretes cirok is.

Sokszínű kukoricakínálat

Az időjárási viszontagságok ellenére jó kukoricás évnek nézhetünk elébe – mondta elöljáróban dr. Nagy Zoltán osztályvezető, majd rátért a Gabonakutató portfóliójának bemutatására. A szuperkoraitól egészen a FAO 500-as éréscsoportig minden megtalálható a kínálatban, és minden éréscsoportban szerepel két-három fajta. A jövőben a hangsúlyt a FAO 300-as csoportra helyezik, amelyben új hibridekkel jelenik meg a cég. Ezek 
az elsősorban intenzív termesztésre ajánlott hibridek – három szemes és egy silókukorica – a Nébih fajtakísérleteiben másodévesek, tehát már jövőre megkaphatják az elismerést, és a vetőmagjuk elérhető lesz.

Kukoricában a szuperkorai éréscsoport a Gabonakutató névjegye – fogalmazott az előadó –, a cég portfóliójában találhatók meg azok a hibridek, amelyek augusztus végére már betakarítható termést adnak. A legkorábbi a TK 175-ös, amelyet hamarosan felvált egy jó terméspotenciállal rendelkező kukoricahibrid, 
a GKT1216-os. Ez a FAO 100-as szuperkorai hibrid a TK 175-nél 20%-kal nagyobb termésre képes közel azonos virágzás mellett; megkésett vetésre, rövid tenyészidőt igénylő helyekre igen ajánlott. Másodvetésben silókukoricának is kiválóan alkalmas a GKT 211, a GKT3213-nak pedig kimagasló a terméseredménye. Ez a négy hibrid mind a szuperkorai éréscsoportba tartozik.

A sokszínűség a felhasználási célokban is megmutatkozik. A takarmányozásra alkalmas hibridekből a leggazdagabb a kínálat, ezek a szemes kukoricák: 
a GKT1216, a GKT 288, a Sarolta, a GKT 372, a GKT 376, a Szegedi 386 és a Kenéz DUO. A másik nagy csoportot a silóhibridek alkotják: GKT 211, Szegedi 386, GK Silostar, Szegedi 521. Élelmiszeripari felhasználásra szolgál a Sarolta, a GKT 376; fenyércirokkal vagy egyéb egyszikű gyomokkal fertőzött területek megtisztítására alkalmas a GKT 3213 DUO és a KENÉZ DUO, amelyek nem GMO-technológiára épülő fejlesztések.

Cirok, szója

Kiváló a szárazságtűrő, a megújuló- és re­­­generálódóképessége, jól alkalmazkodik, és ellenáll a betegségeknek – ezen tulajdonságai igazolják a cirok versenyképességét – sorolta dr. Palágyi Andrea, a Gabonakutató csoportvezetője, aki 
a cirokújdonságokról számolt be előadásában. Ez a növény egyre népszerűbb, az utóbbi években a cégnél megnőtt a kereslet a vetőmagja iránt. A cirok akár 10 tonna/hektáros termésre is képes, ám Magyarországon nem a precíziós gazdálkodást folytató nagyobb gazdaságok, hanem elsősorban kis családi vállalkozások termesztik. Nem a legjobb területekre vetik, és szerényebb a műszaki felszereltségük, de a legfőbb gond a kiszol­gál­­­tatottságuk a felvásárlással, a feldolgozóüzemekkel szemben. Ezért célszerű lenne felvásárlót, feldolgozót is ajánlani a vetőmaggal. A Gabonakutató forgalmazott cirokhibridjei: a korai GK Emese és a középkorai Alföldi 1 szemes cirok; a közép-korai Róna 1, a középérésű GK Áron, GK Balázs és GK Erik silócirok; az Akklimat és GK Csaba szudánifű, valamint a középkései Farmsugro 180 kettős hasznosítású cirok. Szemescirok-újdonság a tavasszal állami elismerésben részesült, korai GK Erzsébet. Az előadó elmondta, hogy 2019-től gluténmentes termékek előállításával bővül a Gabonakutató portfóliója. A szója tavalyi nagyüzemi műtrágyázási kísérletek eredményeit ismertette, és ezeken keresztül három klasszikus GK-szójafajtát – Aires, Bahia, Pannónia kincse – mutatott be a hallgatóságnak Garamszegi Tibor területi képviselő. Négy gazdaság részvételével végezték a kísérletet, amelyek azt mutatták meg, hogy megfelelő és jó tápanyagellátással, céltudatos technológiával, a talajvizsgálat – tápanyagterv – kijuttatás – levélanalízis – utókalkuláció protokollt alkalmazva a Gabonakutató szójafajtáival hektáronkénti három tonnánál magasabb terméshozam érhető el. Elhangzott, a Gabonakutató Szójakontroll néven kifejleszt egy szójatermesztés-fejlesztési rendszert a termelők számára.

Kalászosok

A Gabonakutató gazdag kalászoskínálatát, újdonságait vonultatta fel előadásában 
dr. Cseuz László osztályvezető. A 2019. évi búza- és durumbúza-portfólióban szereplő őszi kenyérbúzák: korai csoport: GK Csillag, GK Békés, GK Körös, GK Bakony, GK Bagó, GK Ígéret, GK Futár, GK Pilis, GK Berény, valamint két újdonság, a korai GK Magvető és az extra korai GK Zete – mindkettő kiváló stresszrezisztenciával. 
A középérésű csoportban a nagy termőképességű, középérésű búzák: a 8,0-10,5 t/ha hozamot elérő GK Arató és a 7,5-9,5 t/ha termésre képes GK Szilárd. Tavaszi kenyérbúza korai csoport: GK Március, őszi durumbúzák: GK Bétadur, GK Julidur és GK Selyemdur. Előadását az osztályvezető a következőkkel zárta: „A maximális termés és a kiemelkedő minőség nélkülözhetetlen feltételei: jó minőségű fémzárolt vetőmag és termőhelyre adaptált, korszerű agrotechnika.”

 

Előnyben a magyar termékek

czirjak frigyesCzirják Frigyes őstermelő a pécsi járásból, Kozármislenyből érkezett Kiszomborra. Szívesen nyilatkozott lapunknak.

„1993 óta vagyok őstermelő, százhúsz hektáron gazdálkodunk, fő tevékenységünk a növénytermesztés, amire az állattenyésztés épül. Búzát, kukoricát, napraforgót, szóját, árpát, lucernát termesztünk. Több évtizedes a kapcsolat a szegedi Gabonakutatóval, korrekt, megbízható cég. Azt mondom, magyar ember részesítse előnyben a magyar termékeket, ezért is vásárolom a GK kiváló vetőmagjait. Árpából a GK Judyt, búzából a GK Szilárdot, kukoricából a GK 386-ot, szójából a Bahiát vetettük, nem bántam meg. Nem vagyok intenzív termelő, búzából 5,5-6 tonna termett, ez jó közepes, az árpa gyengébb volt, 4,5 tonnát adott hektáronként. A kukorica, a szója még visszavan. Az eddigiekkel elégedett vagyok. Vallom, ha valaki szorgalmas és kitartó, akkor nincs leküzdhetetlen nehézség. Az állatok takarmányozásához idén másodvetésben árpa után bevetettük a területet szudánifűvel – bejött! Itt is a hazait preferálom, magyar tarkát tartunk, borjúneveléssel foglalkozunk. Nincsenek értékesítési gondjaink, az osztrák piac a felvevő, a szántóföldi termények vevői is biztosak.

Két gyermekünk van, a fiú mezőgazdasági iskolába jár, a lányt az adminisztratív munka érdekli, jövőre érettségiznek. Mindketten szeretnének továbbtanulni, mi pedig azt szeretnénk, ha utána folytatnák a gazdálkodást. Erőltetni nem fogjuk, abban van az embernek öröme, amit szeret csinálni” – összegezte Czirják Frigyes őstermelő.

Megfelelni az új kihívásoknak

wagner jWágner József, a szegedi Gabonakutató ügyvezető igazgatója az AgrárUniónak elmondta, jól halad azoknak a célkitűzéseknek a megvalósítása, amelyeket áprilisi beiktatásakor hirdetett meg.

„Előbbre jutottunk, bár az nyilvánvaló, hogy a kutatás, 
a növénynemesítés eredményei jelentős részben később, évek távlatában érnek be. Az irány jó, az új kihívásoknak megfelelni képes fajták előállítása, amelyek segítik a gazdákat 
a tervezésben, a termelésben, és biztonságot adnak számukra. Erősségeinket, mint az új fajták stresszfaktorokkal szembeni ellenálló képessége, az időjárás változásának tolerálása, a klímaváltozásra adott válaszok, még magasabb szintre szeretnénk emelni. Töretlenül folytatjuk fejlesztéseinket, az innovációt.

A mindennapi működésben is tettünk néhány lépést, elsősorban partnereink mind jobb kiszolgálásában már az őszi szezon folyamán, a legfrissebb információk eljuttatásában és a mostanihoz hasonló konferenciák, tanácskozások szervezésében. Az a tapasztalatunk, hogy a partnereink igénylik ezeket, szívesen jönnek, egymás között is sok mindent megvitatnak, munkatársaink pedig készséggel segítenek. Hamarosan új programmal bővül szolgáltatásunk, amely naprakész információkkal látja el a termelőket. Ennek kidolgozása most van folyamatban” – mondta Wágner József ügyvezető igazgató.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: napraforgó, szója, kalászosok, kukorica, fajtabemutató, Gabonakutató, szakmai nap , cirok, olajnövények
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tavaszi növényvédelem a HORSCH-sal

A permetezés és a mechanikus gyomirtás kombinálásával érhető a legnagyobb hatékonyság