TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Nem igaz, hogy drágább 
a DUO SYSTEM®-es gyomirtás!

Nem igaz, hogy drágább 
a DUO SYSTEM®-es gyomirtás!

Növénytermesztés - 2016.04.05

Gyakran felmerül a kérdés a termelők részéről, hogy mennyivel drágább a kétszeri Focus Ultra®-kezelés az erre a technológiára alkalmas hibridek esetében, mint a „normál” gyomirtás. A válasz röviden: nem drágább.


Alapesetben mindkét technológiánál ajánlatos egy tartamhatással rendelkező alapkezelés elvégzése, hiszen a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen így védekezhetünk a leghatékonyabban. Ezeknek a vegyszereknek is van hatásuk az évelő gyomnövényekre, de csak gyengítik őket, elpusztítani nem tudják, tehát mindkét esetben további beavatkozásokra lesz szükség. Eddig a két technológia költsége megegyezik.
Amennyiben a területünk évelő egyszikűekkel fertőzött, akkor az egyre gyengébb hatékonysággal bíró szulfonil-urea hatóanyagokkal (foramszulfuron, rimszulfuron, nikoszulfuron) kell dolgoznunk. Számos gyomirtó áll rendelkezésünkre változatos árakon. Mindenképpen osztott kezelésre lesz szükség, és emelt dózisban kell védekeznünk, ha jó eredményeket szeretnénk elérni, továbbá biztosak kell lennünk abban, hogy nem szulfonil-urea-toleráns, esetleg -rezisztens gyompopulációval állunk szemben. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ezeket a hatóanyagokat a kukorica legfeljebb hét-, esetleg nyolcleveles állapotáig mindenféleképpen ki kell juttatnunk. Ha a fentiek szerint kalkulálunk, akkor már nagyon közel kerül vagy meg is haladja a „normál” gyomirtás költsége a kétszeri Focus Ultra®-kezelés költségét.
Fontos érv a Duo System® mellett, hogy 
mind hatékonyságban, mind rugalmasságban felülemelkedik a hagyományos technológiákon. A terméskiesés a nem megfelelő gyomirtás miatt elérheti 30-50%-ot is, ami egyértelművé teszi a Duo System® technológia létjogosultságát. Továbbfűzve gondolatainkat az sem mindegy, hogy a következő év(ek)re mekkora mennyiségű gyommagot, évelő egyszikűek esetében rizómát és tarackot „termelünk” meg az utóveteményünk kárára.

 

duostabl

Ha ezen tények alapján még egyszer megvizsgáljuk a címet akkor a válasz egyértelmű: a Duo System® gyomirtási technológia olcsóbb, mint a hagyományos technológiák.

Az RAGT Vetőmag Kft. a teljes hazai FAO-szortimentet lefedő hét hibriddel ajánlja a termelőknek ezt a kiemelkedő hatékonysággal bíró technológiát.
A technológia és az RAGT DUO-hibrid-jeinek részletes ismertetése megtalálható a www.duokukorica.hu weboldalon.
RAGT – a másik út a sikerhez!

kuk11

kuk22

 

 

 

 

 

 

 

A Duo System® technológia hatása szulfonil-urea rezisztens fenyércirokkal fertőzött területen (Újberek, 2015)

www.ragt.hu
www.duokukorica.hu
https://www.facebook.com/ragt.vetomagkft

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Érkezik a kárenyhítési juttatás a károsult gazdák számára

A tavalyi évben keletkezett káresemények után mintegy 1.680 mezőgazdasági termelő részesül március végéig 2,85 ...