TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Ha talajbaktériumot választunk – Kötelező kérdések, hasznos tanácsok a termék vásárlásához

Ha talajbaktériumot választunk – Kötelező kérdések, hasznos tanácsok a termék vásárlásához

Növénytermesztés - 2015.05.25

A szokásos mezőgazdasági inputok 
(növényvédő szer, műtrágya, vetőmag stb.) 
megválasztásánál viszonylag könnyű helyzetben van a gazda, mert egyrészt már hatalmas 
a tapasztalat, másrészt jól felkészült szakmai szaktanácsadói hálózat áll a rendelkezésére. 
Más a helyzet a talajbaktériumok terén, ahol viszonylag új a piac, kevés még a tapasztalat, 
és – valljuk be – a mikrobiológiai ismeretek korántsem olyan mélyek még, mint a fent említett inputok esetében. 
Lássuk, melyek a legfontosabb kérdések, melyeket fel kell tennünk, mielőtt talajbaktérium-készítményt választunk, vásárolunk.


1. Fontos-e tudnom, hogy milyen baktériumtörzsek vannak a termékben?
Természetesen igen! Érdekesen mutatna, ha úgy vennénk növényvédő szert, hogy nem ismerjük a hatóanyagát, műtrágyát úgy vásárolnánk, hogy nem ismerjük a tápanyagtartalmát, vagy úgy vetnénk pl. kukoricát, hogy nem ismerjük a FAO (éréscsoport) számát. Ugye ez elképzelhetetlen? Nézzük meg a terméken található címkét, ha ott nem találjuk, akkor az engedélyokiratot, ha ott sem, akkor kérjük a forgalmazó segítségét! Semmiképpen se vásároljunk ismeretlen összetételű terméket!

2. Számít-e, hogy hány baktériumtörzset tartalmaz a termék?
Általánosságban elmondható, hogy ahány törzset tartalmaz egy termék, az annál értékesebb, annál több előnyt nyújt a felhasználónak. A termékekben lévő törzsek száma azonban nagyon szoros korrelációt mutat a gyártástechnológiával is. Csak a magas minőségű gyártástechnológia biztosítja, hogy a felhasználóhoz eljutó termékben pontosan azok a törzsek legyenek, melyeket a gyártó az engedélyokiratban garantál.

3. A törzsek száma mellett azok fajtája is érdekes?
A termékekben található törzsek száma mellett fajtájuk is fontos. Számtalan törzs „belerakható” egy termékbe, amely az engedélyokiratban és a termék címkéjén ugyan „jól mutat”, de hasznosságuk megkérdőjelezhető. Vannak azonos feladatokat ellátó törzsek (pl. nitrogénkötés), melyek egymás hatását erősítik, de vannak egyes feladatokra specializált törzsek is (pl.: káliumfeltárás a talajból stb.).

4. Mit tegyek, ha az engedélyezett dózis túllépését ajánlja, javasolja a forgalmazó?
Az engedélyokiratokat a hatóság adja ki, az azt megelőző hivatalos engedélyezési vizsgálatok, kísérletek alapján, a kérelmező egyetértésével. Az engedélyezett dózis, tehát a hatásos dózis, alkalmazásának túllépése így nem csak indokolatlan, de jogszabályba is ütközik. Amennyiben ilyen esettel találkozik, gondoljon arra, vajon miért is kell az engedélyezett dózist túllépni. Esetleg nem hat?

5. Számít-e, hogy mekkora csíraszámot juttatunk ki az engedélyezett dózissal?
A kijuttatott csíraszám egyenesen arányos lehet a biológiai hatással, de nem törvényszerűen. Téves az a felfogás, hogy minél nagyobb a csíraszám, annál biztosabb a hatás. Miért? Egyrészt a talajoknak van egy baktériumeltartó képességük. Egy határ felett már felesleges növelni a csíraszámot, mert jelentős részük elpusztul a talajban. A másik fontos dolog, hogy nem a kijuttatott csíraszám fogja nyújtani a megfelelő hatást, hanem a gyors, energikus felszaporodásuk eredménye lesz az. Ezért nagyon fontos, hogy a megvásárolt termékben egy tökéletes szelekció és steril fermentáció során már csak az életerős, aktív törzsek legyenek jelen.

6. Milyen hatással van az UV-sugárzás a kijuttatott baktériumokra?
Az UV-sugarak elpusztítják a baktériumokat. Ezért a kijuttatás után rövid időn belül vagy a talajművelő eszközre szerelt kijuttató berendezéssel (JET) egy menetben be kell dolgozni! A kétmenetes bedolgozásnál nem lehet egzakt időt mondani, hiszen az UV-sugárzás jelentősen erősödött az elmúlt 10–15 évben, más az erősség reggel, délután vagy este. Elfogadott alapelv, hogy a permetezőt 20 percen belül kövesse a bedolgozó eszköz.

7. Hogyan befolyásolja a talaj pH-ja a baktériumtrágyák hatását?
A talaj pH-ja és a hatékonyság között szoros összefüggés van. 
A talajbaktériumoktól optimális hatást a 4,5 és 8-as talaj pH között várhatjuk. Léteznek egyes törzsek, melyek alacsonyabb pH esetén is képesek a szaporodásra, de ezek száma csekély, az általuk nyújtott előny szerény.

Tisztelt Gazdálkodók! Kérjük, ne felejtsék el ezeket a kérdéseket feltenni maguknak és a gyártó cégek képviselőinek akkor, amikor úgy döntenek, hogy talajaik termőképességét növelendő talajbaktériumot vásárolnak és juttatnak ki!

 




Szerző: Tamás István AGRO.bio Hungary

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Egy hihetetlenül tragikus év a mezőgazdaságban – Interjú Raskó ...

A szakember szerint a mezőgazdasági termelésnek igenis van jövője, tisztességesen meg lehet belőle élni, de nem a ...