TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Repcekörkép 
Nyugat-Magyarországon – A Marton Genetics hibrid vetőmagjaival 
minden körülményre megoldást nyújt

Repcekörkép 
Nyugat-Magyarországon – A Marton Genetics hibrid vetőmagjaival 
minden körülményre megoldást nyújt

Növénytermesztés - 2015.08.27

Beérett a repce, és hosszú, rögös utat jártunk be, amíg idáig jutottunk. A tavalyi rekordtermésű káposztarepce után idén be kellett érnünk közepes szintű termésmennyiséggel. Már a megfelelő vetőágy elkészítése is kihívást jelentett a gazdák számára 
2014 augusztusa és szeptembere között, mindez a rengeteg, 
nem ideális eloszlásban lehulló csapadék miatt történt.


Sokak döntöttek amellett, hogy zsákban hagyják a magot, és mégsem vetik el. Akiknek azonban sikerült a vetés, azoknak szembe kellett nézniük egy következő problémával, miszerint a neonikotionid csávázószerek elengedhetetlenek a repcetechnológiában. Tapasztalhattak továbbá repcebolha-kártételt is, amely után várható volt a növény kisebb gyomelnyomó képessége, valamint a dűlőkön és helyenként nagyobb területeken a nem megfelelő tőszám beállta.
A tél újfent enyhének bizonyult, ami a tavalyi évben megalapozta a rekordtermést. A sajnálatos különbség a március–áprilisban tapasztalható csapadékhiány, valamint a kelési nehézségből eredő heterogén állomány. Összességében elmondható, hogy a repce termesztéséhez nem voltak ideálisak a körülmények a nyugati országrészben. Ilyen esetekben a gazda nem tehet mást, mint optimalizálja a technológiáját. Ennek legelső mozzanata a vetőmagválasztásban rejlik.
A Marton Genetics repcevetőmag-választéka éppen beleillik egy kiemelkedően stresszes termelési évbe. A több éve sikeresen termesztett Sitro a piacon fellelhető egyik legstabilabban termő repcehibridünk. Cégünknél ő a zászlóshajó, mivel használható intenzív üzemi körülmények között, és a gyengébb adottságú területeken is termeszthető. A 2014-es évben Vas megyében – ahol rekordtermésátlaggal büszkélkedhetünk – a Sitro több helyen maga mögé utasította az újabbnál újabb hibrideket, ráadásul nemcsak a kísérleti parcellákon, hanem üzemi méretek között is. Tapasztalat, hogy a szokásos kórokozók elleni védekezést előbb kell elvégezni, mint más hibrideken. Könnyű arathatóság jellemzi, nem szükséges deszikkálni, középéréséhez képest az elsők között leszedhető, így nincs kitéve a júliusi viharoknak.

Marton Geneteics
Centurio hibridünk is bizonyított a tavalyi évben, Zala megyében nem hivatalos kísérletben bőven hat t/ha felett termett. Az idén azért volt érdemes használni ezt a hibridet, mert robbanásszerű fejlődési erélyének köszönhetően egy késői vetés esetén is megfelelő fejlettséget ér el a tél beállta előtt. Sajátossága a hosszú virágzási periódus, amely a kimagasló termésbiztonság alapját képezi. Ajánljuk olyan helyekre, ahol kiemelkedően fontos a növény vitalitása, valamint oda, ahol ennek a hibridnek az igényeit maximálisan ki tudjuk elégíteni.

A Clearfield technológia bevezetése

Felgyorsult világunknak köszönhetően a vetésváltás besűrítése, valamint a talajművelés minimalizálásának alkalmazása során a repcében felszaporodtak azok a gyomféleségek, amelyek kultúrnövényünkkel egy családba tartoznak.
A hagyományos gyomirtási technológiának ellenálló gyomflórát mára már új hatóanyaggal szükséges kezelni, hogy teljes értékű hatást érjünk el. Az ehhez az innovatív védekezési eljáráshoz nemesített repcefajták nem transzgénikus növények, hanem hagyományos nemesítéssel előállított hibridek, amelyek a (már napraforgó-termesztésben jól ismert) imidazolinon hatóanyagcsoportba tartozó gyomirtó szerre toleránsak.
Így szélesebb hatásspektrumú szert használhatunk a sok gondot okozó keresztes virágzatú gyomok ellen is. Mindezt biztonságosan tehetjük rugalmas kijuttatási időintervallumban, a gyomnövények fonológiai állapotát alapul véve. Ez a technológia nagyobb biztonságot, kényelmet, egyben gazdaságosságot is jelent számunkra. Biztonságos, mert nincs fitotoxicitás a kultúrnövényen. Kényelmes, mert rugalmas a kijuttatási ideje. Valamint gazdaságos, mert mérlegelhetjük a használat okszerűségét a gyomborítottság mértékének megállapítása után, valamint a repcenövényünk rentábilis tőszámának beálltát követően.
Haladva a korral és a piaci igényekkel a Bázismag Kft. portfóliójában is hamarosan megtalálható lesz a CL hibridrepce, mely egy Ogura-hibrid. 2014 februárjában debütált, tehát nagyon friss fejlesztésről beszélhetünk. Kísérleti szereplése során kiváló kezdeti fejlődési erélyről, jó télállóságról, valamint nagyon jó komplex betegség-ellenálló képességről tett tanúbizonyságot. Pergésre egyáltalán nem hajlamos, magas olajtartalom (44%) és alacsony glükozinoláttartalom jellemzi. Termőképessége magas, de ami a Bázismag Kft. és Magyarország hektikus klímája szempontjából a legfontosabb, hogy stabilan termő CL hibridről beszélhetünk. Magas terméspotenciálja megmutatkozik a gyengébb adottságú területeken egyaránt. Bizton állíthatjuk, hogy méltó társa lesz a piacon jelen lévő CL repcéknek.
Az eredményes, jövedelmező repcetermesztéshez kérje szakértő kollégáink segítségét, akik sokrétű termelési tapasztalataikkal készséggel állnak a gazdák rendelkezésére.

Repcekörkép 
Nyugat-Magyarországon – A Marton Genetics hibrid vetőmagjaival 
minden körülményre megoldást nyújt A Marton Genetics Hornet hibridje egy dupla nullás Ogura-hibrid. Vas megyében kellemes pozitív csalódást okozott a 2013-as évben, ugyanis kiemelkedő aszálytűréssel rendelkezik, és ilyen esetekben nagyon jól kompenzál. Ezt a tulajdonságát várhatóan idén is kamatoztatja. A 2013-as évben több helyen ez a hibrid szerepelt a legjobban a kísérleti sorokban. A jó értékmérő tulajdonságokhoz elérhető árszínvonal párosul. Ajánlom azoknak, akik szerényebb termelési szinten foglalkoznak a repcével, de bátran beilleszthető intenzív viszonyok közé is.
Végül, de nem utolsósorban a rövid tenyészidejű Elvisünkről szólnék néhány szót, amely egy régi motoros a piacon. Jellemzően olyan helyre való, ahol a repce vetésterülete nagy és a betakarítást tervezni kell. Korán érik, így a lehető leghamarabb tudjuk biztonságban a terményünket. A piacon az egyik legelérhetőbb hibrid, fajtaáron vásárolható.
A Marton Genetics hibridpalettája idén két új anyaggal bővül, nevezetesen a Sombreróval és a Laurennel. A két hibrid jól beleillik cégünk arculatába, ugyanis rendkívül stabil és jó értékmérő tulajdonságokat hordozó növényekről beszélhetünk. Kiemelendő a Sombrero kiváló betegségtoleranciája, különös tekintettel a sclerotiniára és a fómára. A tavalyi évben még csak kísérleti parcellákon szereplő, de versenyképes eredményeket produkáló hibridek cégünk portfóliójában már megtalálhatók.

Vajkovics Balázs
kereskedelmi képviselő, 
Vas megye
www.martongenetics.hu

 

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Új, változókamrás bálázógépek piaci bevezetése a Kuhn-tól

A Kuhn Farm Machinery bemutatta az új VB 3200 változó kamrás bálázó gépcsaládot, amely 10%-kal nagyobb kapacitást és ...