TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Pokoli (j)égindulás után – Folytatjuk az erdőhátiak történetét: menteni, ami menthető

Pokoli (j)égindulás után – Folytatjuk az erdőhátiak történetét: menteni, ami menthető

Növénytermesztés - 2015.08.25

Az előzetes felmérések szerint több mint 5,6 milliárd forintos kárt okozott a május 25-i, pünkösdhétfői jégverés a huszonkét szatmári, erdőháti és tiszaháti településen. 
Ezt megerősítette dr. Tilki Attila térségi országgyűlési képviselő is a megyei önkormányzat vezetőivel együtt tartott tájékoztatón, Nyíregyházán.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!


A kormánypárti politikus tájékoztatása szerint a külterületi gyümölcsösökben, szántóföldi növénykultúrákban és takarmánynövényekben 5 milliárd, a belterületi gyümölcsösökben és veteményekben 636 millió forint a kár. Az érintett települések polgármesterei közös egyeztetésen megállapodtak arról, hogy a kárfelmérés után javaslatot dolgoznak ki a segítségnyújtás lehetőségeiről a kormánynak. Szeretnék elérni, hogy a kabinet nyilvánítsa „katasztrófa sújtotta területnek” ezeket a településeket. Igaz, ehhez módosítani kellene a jogszabályt, amely jelenleg feltételként szabja az épületekben keletkezett károkat is, ilyenek pedig nem voltak. Abban is gondolkodnak, hogy külön támogatási alapot kellene létrehozni a gazdálkodók megsegítésére, mivel a belterületi károkra nem vonatkozik a biztosítás. Sajnos nemcsak a gazdálkodók veszítették el a jövedelmüket, hanem az idénymunkában dolgozó munkavállalók is, ami komoly szociális problémát okozhat. A képviselő tájékoztatása szerint a Felső-Tisza Vidéki Többcélú Kistérségi Társulás adománygyűjtési akciót indított (ennek számlaszámát közöltük magazinunk előző számában), valamint a Start mezőgazdasági programban részt vevők – a tönkrementek pótlására – több ezer palántát juttattak el a kárt szenvedett településekre. Szűk három hónappal a jégverés után a polgármesterek és a termelők elmondása alapján ismét egy csokorra valót gyűjtöttünk össze az eseményekről, az eltelt idő történéseiből.




Szerző: NÉVA Fotók: Vajda János, MTI

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Budapest gazdatüntetés

Békésen és nagyon szolidan lezajlott a 2024-es év (első) Budapestre meghirdetett gazdatüntetés, amely célja a ...