TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Céltudatos tápanyag-gazdálkodás

Céltudatos tápanyag-gazdálkodás

Növénytermesztés - 2018.07.12

Termelői tapasztalatok a YIELD SERVICE programról A Timac AGRO 2014-ben indította útjára tápanyag-gazdálkodást segítő szolgálgatását, YIELD SERVICE néven. A program iránt már az első évben is nagy érdeklődés mutatkozott, időközben pedig a szolgáltatás is újabb elemekkel bővült: a YIELD SERVICE+ már kifejezetten a precíziós tápanyag-visszapótláshoz teremti meg az alapot.

Mód Sándor ceglédi és Schmidt Ádám öttevényi gazdálkodók az indulásától részt vesznek a YIELD SERVICE programban, tapasztalataikat most az AgrárUnió olvasóival is megosztják.

Aki nem fejlődik, az lemarad

Mód Sándor ZoltánMód Sándor Zoltán
Teforg Kft.
Cegléd

 

 – Kérem, hogy elöljáróban mondjon pár szót a gazdaságukról!

 – Földjeink a Cegléd–Ceglédbercel–Tápió-szentmárton háromszögben helyezkednek el. Alapvetően jó adottságú, 32–34 aranykoronás földeket művelünk, gondunk leginkább a csapadék hiányával szokott lenni. A Teforg Kft. 700 hektáron gazdálkodik, emellett további közel 500 hektáron teljes körű növénytermesztési szolgáltatást végzünk.

Termesztett növényeink a repce, őszi búza, tönkölybúza, durumbúza, maglucerna, mustár, cukorrépa, őszi árpa, kukorica, napraforgó, amihez az idei évtől takarmányborsó is társul.

 – Mióta vannak kapcsolatban a Timac AGRO-val, illetve mióta veszik igénybe a YIELD SERVICE szolgáltatást?

 – A kapcsolat évtizedes múltra tekint vissza: 2008-ban már állítottunk be közös kísérleteket, majd 2011-től vált intenzívebbé az együttműködés, 2014-ben pedig, amikor elindult a YIELD SERVICE program, azonnal csatlakoztunk hozzá.

 – Milyen megfontolásból döntöttek a YIELD SERVICE mellett?

 – Alapvetően az intenzívebb gazdálkodást folytatók közé tartozunk, akik keresik a korszerű technológiákat. Korábbi munkahelyemen, a Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt.-nél ragadt rám ez a szemlélet, amit áthoztam a saját vállalkozásunkba is. Meggyőződésem, hogy aki nem fejlődik folyamatosan, az lemarad. A YIELD SERVICE program indulásakor Ivók Yvette szaktanácsadónk győzött meg a csatlakozásról – ha már annyit költünk műtrágyákra, levéltrágyákra, használjuk a legjobb hatékonysággal.

 – Nagy vonalakban mit takar ez a program?

 – Az alapot a GPS-kontroll mellett végzett, precíz talajmintavétel jelenti. Már ez is rugalmasságot igényel a kivitelezőtől  – amikor szólunk, hogy nincs növényborítás, akkor jönnek, és mintákat vesznek. Ezt követi egy gyors laborvizsgálat, amelynek hamar megkapjuk az eredményét. 
Az egyedi szolgáltatás valójában ezután jön. A Timac-szaktanácsadónkkal egyeztetjük a terveinket – hová milyen növény kerül, mi a terméscél –, ez alapján elkészül egy tápanyag-gazdálkodási terv, ami költségelemzést is tartalmaz különféle trágyaválasztás esetére. Bármilyen igényünk, észrevételünk van, az alapján módosítják a tervet. Nagyon rugalmas, gazdabarát a rendszer: én döntöm el, hogy nekem mi éri meg, és nem kell talajtani szakembernek lenni hozzá, hogy megértsük az elénk letett tervet.

 – Mekkora előrelépést jelentett ez a korábbi technológiához képest?

 – Természetesen korábban sem „díványparaszt” módjára gazdálkodtunk. Voltak talajvizsgálatok, meghatároztuk a reális terméscélokat, és ezek alapján állapítottuk meg a műtrágyaadagokat. A YIELD SERVICE használatával azonban céltudatosabb, pontosabb a trágyahasználat. Némileg csökkent a műtrágya-felhasználásunk is, mivel a talajaink káliummal, foszforral jól feltöltöttek, de nem ezt tartom a legfontosabb változásnak. Megváltozott a felhasznált trágyák összetétele. Például egyszerű nitrogénpótlás helyett jellemzőbb a kénes nitrogén használata. Nagyobb szerepet kapnak a levéltrágyák, amiben vezető szerep jut a FERTIACTYL termékcsaládnak – ezekkel akkor tudunk beavatkozni, amikor tényleg szükség van rá. Az érdemi előny végső soron a termés mennyiségében és minőségében mutatkozik meg: évről évre jobb eredményeket érünk el a gyakori aszályok ellenére, és nincsenek minőségi problémáink.

ukorrépa-termesztésben például óriási előrelépést tettünk.

 – A YIELD SERVICE használatával több Timac AGRO terméket is használnak?

 – Egyértelműen. Bár a YIELD SERVICE igénybevétele semmilyen kötelezettség-gel nem jár a Timac AGRO termékek vásárlását illetően, de a minőség, az összetétel, a felvehetőség és hasznosulás miatt célszerű választást jelentenek a Timac AGRO műtrágyák. Úgy gondolom, hogy egy bizonyos termelési szint felett már nem biztos, hogy az olcsó input a legjobb megoldás.

 – A jövőre nézve milyen tervei vannak 
a tápanyag-gazdálkodásban?

 – Továbbra is a Timac AGRO-val együttműködésben, a YIELD SERVICE programra alapozva akarjuk megtervezni a műtrágyahasználatot. 2019-ben lesz esedékes a következő mintavétel – akkor meglátjuk, hogyan alakult a talajaink állapota. A technológiai fejlesztés következő lépése egy nagy teljesítményű hidas permetezőgép, amely éppen beszerzés alatt áll. Ennek segítségével növelni akarjuk a folyékony műtrágyák arányát, és még nagyobb hangsúlyt akarunk fektetni a le--véltrágyá-zásra. A kiegészítő trágyázás terén még inkább figyelembe fogjuk venni a szakta-nácsadó ajánlásait. Mindezekkel az a célunk, hogy a trágyahasználat még jobban igazodjon az adottságainkhoz, és tovább javuljon a költséghatékonyság.

Fokozottabb tudatosság

Schmidt ÁdámSchmidt Ádám
családi gazdálkodó
Öttevény

 

 – Kérem, mutassa be röviden a gazdaságukat!

 – Öttevény és Börcs határában gazdálkodunk édesapámmal, 150 hektáron. Szántóföldi növényeket termesztünk, de a tömegtermelésű növényektől elmozdultunk az egyedi igények kielégítése felé, így ma már helyet kap a vetésszerkezetben a durumbúza és az étkezési napraforgó is. Kis gazdaságként a specializálódásban, a minőségi termelésben látjuk a fejlődés útját. Földjeink közepes minőségű, könnyen művelhető, homokos vályogtalajok. A talajtípusból adódóan 
a csapadék hiánya a termelés egyik jelentős korlátozó tényezője – a termesztett nö--vényeink közül a kukorica szokta 
a leg--jobban megsínyleni az aszályos időszakokat.

 – Precíziós gazdálkodást folytatnak. Hogyan indultak el ezen az úton?

 – A fejlődés, növekedés volt a célunk  – szerettünk volna minél többet kihozni magunkból. A földterület növelésére nem nagyon van lehetőségünk, így a technológiai fejlesztéssel, a termésátlagok növelésével tudunk előrelépni. Hat-hét éve kombájn-hozamtérképezéssel indultunk, majd amikor elindult a Timac AGRO YIELD SERVICE, később a YIELD SERVICE+ programja, azonnal csatlakoztunk hozzá. Folyamatosan fejlesztjük a gépeinket, és mára eljutottunk oda, hogy minden műveletet tudunk precíziósan végezni.

 – Ez nyilván nagy váltást jelentett a korábbi gyakorlathoz képest, ami beruházással is jár…

 – Kis gazdaság vagyunk, így apránként fejlesztettünk. Céltudatosan vásároltuk a gépeinket, hogy megfeleljenek a precíziós gazdálkodásnak – minden évben vettünk valamit. A hozamtérképezéssel indultunk, majd a YIELD SERVICE indulásakor mérleges műtrágyaszórót vettünk, ezt követően automata kormányzás került 
a traktorokba, utána jöhetett a differenciált vetés, idén pedig olyan permetezőgépet vásároltunk, amellyel differenciáltan tudunk folyékony műtrágyát kijuttatni.

 – Hogyan képzeljük el a YIELD SERVICE+ szolgáltatásra alapozott precíziós tápanyag-kijuttatást?

 – A YIELD SERVICE+ alapja egy precíz talajmintavétel. A talajtulajdonságoknak, heterogenitásnak megfelelően három–öt hektáros menedzsmentzónákat alakítanak ki egy-egy táblán belül. Ezekben 
a menedzsmentzónákban felmérik a talaj tulajdonságait, feltöltöttségét makro-, mezo- és mikroelemekre nézve. Ezek 
az adatok már adnak némi támpontot a gazdának, de hogy pontosan hol és mit kell csinálni, azt szakember tudja megítélni. Itt jönnek képbe a Timac AGRO szaktanácsadói, a mi esetünkben Kertész Norbert. Miután egyeztettük a terveinket (vetésszerkezet, terméscél), a YIELD SERVICE program szakemberei rangsorolják a táblán lévő problémákat, felhívják a figyelmet olyan dolgokra, ami egy laikus-nak esetleg fel sem tűnne, elkészítik a kijuttatási tervet, amit egy fájl formájában fel tudunk tölteni a traktor fedélzeti számítógépére. Ezt követően nekem már csak annyi a dolgom, hogy kiválasztom 
a táblát, amelyet éppen műtrágyázni akarok, és a gép már tudja, hogy melyik talajfoltra miből mennyit kell szórni. Ahhoz, hogy a rendszer a gyakorlatban is működjön, természetesen az is kellett, hogy a YIELD SERVICE csapata előzetesen felmérte a gépparkunkat, a gépeken lévő monitorokat, szoftvereket, és ennek megfelelő formában készítették el a feltöltendő fájlokat.

 – Mennyire rugalmas ez a rendszer? Van lehetőség időközben változtatni, a gazdálkodó tud reagálni a váratlan eseményekre?

 – Abszolút rugalmas, minden kívánságunkat figyelembe veszik. Ahhoz pedig, hogy ilyen gördülékenyen menjenek 
a dolgok, az is kell, hogy Norbi a szükséges mértékig ismerje a gazdaságunkat, és folyamatos legyen a kommunikáció. Természetesen van változtatási lehetőség, akár szezonon belül is. Ha például egy területen belvízfolt alakul ki, ott egyszerűen le tudom tiltani a műtrágya-kijuttatást.

 – A műtrágya-felhasználásban, termésmennyiségekben már van kézzel fogható eredménye a precíziós gazdálkodásnak?

 – A YIELD SERVICE+ része egy költségkimutatás, amelyben azt is látom, hogy mibe kerülne az input hagyományos módszerrel. Mi azt az elvet követjük, hogy a precíziós gazdálkodásban is körülbelül erre a szintre állítjuk be a költséget, és a műtrágyák észszerűbb elosztásával inkább a terméshozamok növelésére megyünk rá – nekünk itt realizálódik a program előnye.

 – Milyen lehetőséget lát a további fejlődésre?

 – Úgy gondolom, nagy utat jártunk már be eddig is. Persze van még számtalan finomítási lehetőség, de a gazdának meg kell találnia azokat, amelyek valóban jövedelmezőek. Én a fejlődés következő lépését a folyékony műtrágyák menedzsmentzónákra alapozott, differenciált kijuttatásában látom – a legutóbbi gépbeszerzésünk is éppen ezt a célt szolgálja.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: Timac AGRO, gazdálkodás, program, tápanyag-gazdálkodás, tápanyag, YIELD SERVICE
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vertikális farmok® – Így érhetsz el 239-szer nagyobb hozamot

A hazai precíziós gazdálkodás pozícióinak erősödését, technológiai fejlődését és elterjedését mutatja, hogy az ...