TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
A KWS–MOMONT 
kalászosbemutatója

A KWS–MOMONT 
kalászosbemutatója

Növénytermesztés - 2019.06.28

Francia genetikák közös portfólióban, nagy terméspotenciállal A KWS és a MOMONT nemesítőházak az idei évtől közös őszibúza- és ősziárpa-kínálattal állnak a magyar gazdálkodók rendelkezésére. Az egyesített portfólió fajtasorát június 6-án a Betamag Trade Kft. csabacsűdi telephelyén mutatták be, ahol az érdeklődők szemügyre vehették a kínálatot, megismerhették az egyes genetikák fontosabb tulajdonságait, termesztéstechnológiáját.

Versenyképes kínálat

A még hatékonyabb fejlesztőmunka és piaci részvétel érdekében a KWS és a MOMONT portfólióját ezentúl egy cégben fogják össze – mondta megnyitójában Steinmacher László. Ennek a széles őszibúza- és ősziárpa-fajtaválasztéknak 
a teljes körű bemutatására ad lehetőséget a csabacsűdi bemutató. Az egyesülésnek köszönhetően kibővült választék egyben erős piaci pozíciót is jelent a KWS számára a hazai vetőmagpiacon: a másodfokú fémzárolási adatok alapján a cég már 
a második helyet foglalja el Magyarországon ebben a szegmensben, a külföldi nemesítők között pedig az első helyen áll – tette hozzá az előadó.

A KWS és a MOMONT a múltban némiképp eltérő piaci stratégiát folytatott, aminek az összefésülése folyamatosan fog megtörténni. Ennek megfelelően átmeneti időre a két szortiment még külön logóval jelenik meg a piacon.

Stabilitás, termőképesség

A Momont őszi búzáit Angyal Kornél, a Betamag Trade Kft. őszi kalászosokért felelős szakembere mutatta be az összegyűlt érdeklődőknek. Több ezek közül már hosszú évek óta bizonyít a hazai termőföldeken, ilyen az IRIDIUM, a RUSTIC vagy az EXOTIC. A nagy termőképességű fajták köre idővel bővült, például olyan fajtákkal, mint a közös portfólió legnépszerűbb tagjává vált SOLEHIO. A francia genetikán alapuló kínálat közös jellemzője az alacsony, szilárd szár, a kedvező kórtani tulajdonságok és a nagy termőképesség.

A teljesség igénye nélkül emeljünk ki néhányat a kínálatból:

• 
Az EXOTIC az első búzák között volt, amelyek termése nagy területen átlépte a 10 tonnás határt. Szálkás fajta, amely jó alkalmazkodóképes-ségnek köszönhetően minden búza-termőterületre ajánlható. Nagy termése mellett malmi minőségre képes. Megdőlésre nem hajlamos, jó bokrosodóképességének köszönhetően kisebb vetőmagnormával is vethető.

• 
A SOLEHIO jó vízgazdálkodású területre, intenzív körülmények közé ajánlott, csúcstermésre képes fajta. Nagy termőképesség mellett kedvező malomipari tulajdonságokkal rendelkezik. Szálkás búza, amely vadkárral fenyegetett termőhelyre is ajánlható.

• 
A SOLEHIO-nál hosszabb tenyész-idejű, kimagasló termőképességű szálkás búza a LAVANDOU. 2015-ben lett elismert fajta az Európai Unióban. Intenzív termesztéstechnológiával 
a nagy termés mellé magas fehérje- és sikértartalmat is tud produkálni.

kwsmom1

Egészséges lombozat

Előnyös tulajdonságaik közül a levélbetegségekkel szemben mutatott nagyfokú toleranciát emelte ki elsősorban Gonda László (Betamag Trade Kft.) a KWS őszi búzáinak ismertetése közben. A kínálatban a már bizonyított, népszerű fajták mellett újakat is megtekinthettek az érdeklődők.

• 
A KWS-fajtasor egyik legjobb kórtani tulajdonságaival rendelkező búzája 
a BASMATI. Középkorai, szálkás kalászú fajta, nagy termőképessége malmi minőséggel párosul. Kevésbé intenzív technológiába, gyengébb tápanyag-szolgáltató képességű területekre is ajánlható. Télállósága kiváló, jól bokrosodó, stabil szárú fajta.

• 
Magyarországon az idén kerül először forgalomba a STROMBOLI. Korszerű, tar kalászú fajta, alacsony, stabil szalmával, jó télálló képességgel, stressztűréssel, nagy termőképességgel. Korai kalászolás, termésérés jellemzi.

• 
Az új SILVERIO és VYCKOR fajták kimagasló termőképességükkel hívják fel magukra a figyelmet. Jó télállóságú és szárszilárdságú, intenzív technológiába való búzák.

• 
A SIRTAKI középkorai, tar kalászú fajta. Intenzív technológiában kiemelkedő termésre képes és eurominőség jellemzi. Stressztűrő búza, kedvező kórtani tulajdonságokkal.

• 
Két éve került köztermesztésbe a korai SANTORIN fajta. Intenzív technológiába ajánlott, nagyméretű, szálás kalászokat nevelő fajta, kimagasló termőképességgel. Télállósága, szárszilárdsága is kiváló, levélbetegségekkel szemben ellenálló.

• 
Szintén a korai éréscsoportba tartozik a FOXYL szálkás kalászú búza. Nagy termőképességű, fuzáriummal szemben jó toleranciát mutató fajta, így kukorica elővetemény után is optimális választás.

Takarmányárpák a KWS-től

A KWS és a MOMONT közös kínálatában több kiváló tulajdonságú, hatsoros árpa is bemutatásra került a csabacsűdi rendezvényen. Közülük a DAXOR négy éve elérhető a magyar piacon: kiváló télállósága, bokrosodóképessége, nagy termőképessége mellett magas fehérjetartalom, nagy ezermagtömeg jellemzi. Kórtani tulajdonságai kedvezőek.

Szintén több éve jó eredményeket mutat fel a BASALT. Korai érésű őszi árpa, kiváló álló- és termőképességgel. Jó általános kórtani tulajdonságokkal és alkalmazkodóképességgel rendelkezik. Télállósága nagyon jó.

Az ősziárpa-kínálat új, ígéretes tagjai a KWS KOSMOS és a KWS ASTAIRE: az előző két fajtánál kissé magasabb szalmájúak, mégis jobb állóképességűek.
A KWS KOSMOS csúcstermésre képes, középérésű árpafajta. Gyengébb területeken is termeszthető, kiváló minőség és nagy hektolitersúly jellemzi. Korai vetésre is alkalmas, télállósága, kórtani tulajdonságai jók.

kwsmom2

Európában az egyik legnagyobb terméspotenciált felmutató árpafajta a 
KWS ASTAIRE. Jó kórtani tulajdonságok jellemzik, kevésbé intenzív technológia mellett is nagy szemtermésre képes. 
A Magyarországon nagyon sikeres 
KWS MERIDIAN adja az egyik szülői vonalát, amelynek méltó utóda lehet.

 

 

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: őszi búza, őszi árpa, KWS, MOMONT
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A mikrobák szerepe a talajszerkezet és talajegészség ...

A termőtalajok romlása világviszonylatban, de Magyarországon is jelentős. Az Európai Unióban a legfrissebb ...