TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés
A Leafy silók térnyerése – Újdonsült Leafy silóhibridek a Marton Genetics portfóliójában

A Leafy silók térnyerése – Újdonsült Leafy silóhibridek a Marton Genetics portfóliójában

Növénytermesztés - 2016.01.27

A martonvásári silókukoricák már évek óta kiemelkedő helyet foglalnak el az állattartók körében. A piacra robbanásszerűen törtünk be, a hagyományos kettős hasznú kukoricákat leváltva az intenzívebb, „Leafy típusú” kukoricákkal.


Európában elsőként Magyarországon, Martonvásáron kapott állami minősítést Lfy típusú silókukorica-hibrid 2002-ben. Az újfajta silókukorica felkeltette a gazdák érdeklődését, így az igényekhez idomulva a következő években újabb és újabb Leafy típusú kukoricák kerültek a nemesítés középpontjába. Az utóbbi években nagy sikert aratott Siloking után, idén bevezetésre kerül az új genetikával rendelkező, megnövelt beltartalmi mutatókkal bíró Lactosil és Classil.

1. táblázat Silókukorica összefoglaló táblázat

táblázat1

A Leafy gén jelentősége

A siló hibridek tekintetében a legtöbb nemesítőház a jó keményítőtartalmat és a magas emészthetőséget tartja szem előtt a hagyományos nemesítési irányok mellett. A MartonGeneticsnél azonban felismertük, hogy a gazdáknak több oldalról kell megfelelniük a mai korban, mint ahogy az eddig elvárható volt. Ennek eredménye lett a Leafy silóhibridekre fókuszálás. Egy olyan hagyományos nemesítési folyamatban, amelynek nincs köze transzgénikus nemesítési eljáráshoz, a Leafy gén pozitív hatását használjuk ki az amúgy is magas potenciával rendelkező hibridekben. A Leafy egy domináns gén, amely befolyásolja a növény hormonháztartását. Ennek eredményeképp több olyan tulajdonságot is kapunk, amely a versenytárs hibridekben nincs jelen.

kukorica1

A Lactosil és Classil szemeinek felső felületi reszelése. A képen jól látható a szemek lisztessége.

A csőkötés felett minimum kilenc, de a területek átlagában tizenkét levél számolható. Az intenzív területeken ennél több levélszám is elérhető. Ezzel szemben más, hagyományos silókukoricánál csupán négy–hét levél fejlődik. A felső levelek kiemelten fontosak a növény számára, hiszen ez a rész felelős a cukortermelésért. A keletkezett cukor keményítőként raktározódik a csövekben. A cukorban gazdag levél és szár a szarvasmarhákra étvágyfokozó hatással van. A cső feletti levélzet gyakran 20-25%-kal is megnöveli az összes asszimilációs felületet, amivel a termésprodukció is megnő.

A cső feletti szár rugalmas, ami a magasabb rost- és kisebb lignintartalomnak köszönhető. A levelek nagyok, szélesek, így könnyebben történik a fotoszintetizálás, ezáltal a beltartalmi mutatók is jobban alakulnak, területtől függetlenül. A megnövekedett összes levélszám következtében lényegesen nő a zöld- és szárazanyagtömeg.
Kiváló betegségtolerancia jellemzi. Évjárattól függően nemcsak a levélrozsdára, de a szár- és csőfuzáriumra, valamint üszögre is magas toleranciát mutatnak az új hibridek.
Nagy, robusztus csövek jellemzik, kétcsövűségre hajlamosak a hibridek. A silókukoricára jellemzően a szárazanyagnak közel 50%-át, a tápértéknek 65%-át a csövek adják. A MartonGenetics Lfy hibridek jellemzően magas szemtermésűek. A vizsgált csövek átlagában a csőhossz 22,3 cm, a szemsorszám 20, míg a szemszámsor 48 darab. A szemek, bár lófogú típusúak, közel állnak a lisztes típushoz. Ez azt jelenti, hogy a kemény endospermium-tartalom kisebb, és nagyobb részarányban tartalmaz a szem puha endospermiumot (1. kép). Ennek hatására könnyebb roppantani, ami jobb emészthetőséget garantál az állat számára. Ezt segíti elő a vékony maghéj (perikarpium) is.

kukorica2

A Lactosil és a Classil csövének keresztmetszete.

 

A csöveket középmagasan hozza, deréktájt. Mivel a lignintartalom, amely rontja az emészthetőséget, a növény alsó harmadában, a cső alatti részen jelentősen magasabb, fontos szempont, hogy a csöveket ne magasan hozza. Bevett módszer, hogy a minőségjavítás érdekében magas tarlót hagynak a termelők, a MartonGenetics hibrideknél viszont ez megkerülhető. Ugyanakkor hibridjeink szárazságtűrése kiemelkedő, amire a szelekciók során nagy figyelmet fordítunk.
A MartonGenetics-silóportfólió teljesen lefedi a különböző tenyészidőcsoportokat. A Leafy típusú hibridjeinknél kiemelt figyelmet fordítottunk a hosszú betakaríthatóságra, hogy a minőségromlás ne induljon el a túlérés hatására. Hosszan kinyúló vízleadású silókukoricáink éréscsoporttól függetlenül széles betakarítási idővel rendelkeznek, a levelek sokáig zöldek maradnak („staygreen” állapot).
A beltartalmi értékek kiválóságát többévi minőségvizsgálatok alapozzák meg, tekintettel arra, hogy az Lfy hibridek (a Magyar Takarmánykódex alapján) keményítőtartalma átlag feletti (>35%) és a nettó energiatartalma optimális. A szárazanyag-tartalom az erjedés biztonsága szempontjából kiváló. A nyersrost-, NDF- és ADF-tartalma a kontrollhoz képest jobban alakult, kitűnő értékekkel rendelkezik.
A versenyhelyzet folyamatos, és manapság a versenytársak is sorra rukkolnak elő a speciális hibridválasztékukkal, az aszálytűrőtől a magas rostemészthetőségűn át a hosszan lebomló keményítőtartalmú silómixekig. Természetesen az innováció, a folyamatos fejlesztés a Marton Genetics háza táján sem marad el, ennek eredményeképp két rendkívül erős termékkel szállunk be a ringbe.

Classil, Lactosil, a Leafy silók 
 új generációja

classil

Classil aszályos körülmények között

Az egyik újdonságunk a Classil (FAO 490), amely robusztus, magas állományával az éréscsoportjában a legnagyobb terméspotenciállal rendelkező hibridünk. Kimagasló terméseredményei mellett az aszálytűrő képességével is kiemelkedik. Szárszilárdsága rendkívül jó. A minőségi paramétereit tekintve igazán hű a nevéhez. A tejtermelés szempontjából kiemelkedő értékmérő tulajdonsága a magas Nel-értéke – 6,91±0,14 MJ/kg sz.a. –, ugyanis egy 650 kg élősúlyú laktáló tehén 20 kg-os, 3,8%-os zsírtartalmú, 3,4% fehérjetartalmú tej termeléséhez a takarmánynak 6,26 MJ/kg sz.a. Nel-értékkel kell rendelkeznie. Továbbá 5,42 MJ/kg sz.a. értékkel kell rendelkeznie az életfenntartáshoz (NEm). A Classil ezt a szintet is magasan hozza a maga 7,11±0,50-es átlagértékével. Kiemelendő a magas emészthető fehérjetartalma (68±3,40 g/kg sz.a.), és a bendő egészséges működéshez is optimális keményítőtartalommal bír (343±27,20 g/kg sz.a.). A jó kultúrállapotú, közepes vagy magas tápanyag-gazdálkodási szinten termelő partnereinknek ajánljuk elsősorban.

lactosil

Lactosil aszályos területen, közepes tápanyag-ellátottság mellett, közepes minőségű talajon

Leafy termékkörünk másik új tagja, a Lactosil (FAO 460) rendkívül jól alkalmazkodik az eltérő talajadottságokhoz, és stabil, magas terméseredményeket mutatott az ország bármely pontján. Az állományt magasan kötött, hosszú, végig termékenyülő csövek jellemzik. Beltartalmi mutatóit tekintve az egyik legkiválóbb tulajdonságokkal rendelkezik a Leafy típusú hibridjeink közül. A magas keményítőtartalom (350±19,36 g/kg sz.a.) mellett az átlagos Nel-értéke is figyelemre méltó –6,88±0,15 MJ/kg –, de az NEm = 7,15±0,39 MJ/kg sz.a. sem elhanyagolandó értéket képvisel. Az átlagos silókhoz képest (MFE =73 g/kg sz.a.), jóval magasabb MFE = 83±2,95 g/kg sz.a. értékkel rendelkezik. Noha a Lactosil a gyengébb talajadottság mellett is kiválóan szerepel, mindenképpen meghálálja a jó tápanyagellátást.

A silókukorica-termesztők számára most két igen kiemelkedő hibrid bevezetésével tudjuk elősegíteni gazdaságuk számára, hogy az optimális munkaszervezés mellett a legkiválóbb minőségi paraméterekkel a legmagasabb termésszintet produkálják.

www.martongenetics.hu




Szerző: Dr. Gajdos Éva Kasza András Géza termékfejlesztés

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények – ...

Ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal ...