TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Mobil szárítót minden gazdaságba!

Mobil szárítót minden gazdaságba!

Növénytermesztés - 2021.01.02

Hogy többé ne az időjáráson múljon a termény eltarthatósága A szárítás munkafolyamata kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy az egész évben nagy odafigyeléssel gondozott, jelentős időbeli és anyagi ráfordítással előállított termés megfelelő minőségben kerüljön a raktárba, és ott minél kevesebb veszteség érje a tárolás során.

A 2020-as évben a csapadékos októberi időjárás miatt nem csupán a napraforgó és a kukorica betakarításának nehézségeivel kellett megküzdeni, de sokaknak gondot okozhat a szárítási kapacitások hiánya is, ami természetesen kihat a termés tárolhatóságára. Érdemes felkészülni az egyre szélsőségesebb időjárás következményeinek kiküszöbölésére, s ebből a szempontból a kisebb és nagyobb gazdaságok számára is ideális választás lehet egy mobil gabonaszárító. A legmegfelelőbb berendezés kiválasztásához azt kell mérlegelniük, mekkora legyen 
a szárító befogadó kapacitása, milyen napi szárítási teljesítményt várnak el a géptől, illetve gáz- vagy dízelüzemű égőfejjel szeretnének-e dolgozni. A gázos megoldás mindig helyhez kötött, és telepítési engedély szükséges hozzá, míg bizonyos dízelüzeműeknél a terményt átjárhatja 
a gázolaj szaga, íze, ami a takarmányozásnál ronthatja a jószágok étvágyát. Ezért javasolt a költségesebb indirekt változatban gondolkodni, mivel a szárítandó termény ebben az esetben nem érintkezik közvetlenül az égéstermékkel.

Típusok és lehetőségek

A meghajtás módjában a kisebb mobil szárítók lehetnek elektromosak vagy a traktor TLT-jéről működtethetők (de akár dual, vagyis egyszerre elektromos és TLT-hajtásúak), míg a nagyobb szárítók kizárólag elektromos működtetésű változatban érhetők el. Utóbbiaknál előfordulhat, hogy az áramszolgáltató segítségét kell kérnünk, és szükséges lesz a gazdaság elektromos hálózatának fejlesztése is. A hazai kereskedőknél a szárítóberendezések általában hosszabb átfutási, rendelési idővel érhetők el, és ez így van az Interat Zrt. által forgalmazott Agrimec mobil gabonaszárítók esetében is, hiszen méretben és az üzemeltetés módjában is sokféle változat létezik, ezért a gazdáknak érdemes időben felkészülniük a következő szezonra – erre szolgál a magyar forgalmazó előrendelési akciója. Az olasz Agrimec 1968 óta foglalkozik gabonafélék, hüvelyesek és magvak szárítására alkalmas, szakaszos üzemű szárítók gyártásával. Odahaza piacvezetők, de termékeiket szerte Európába, illetve a világ számos tájára exportálják. Szárítócsaládjuk tagjai időtállóak és megbízhatóak, magas szárítási sebesség, ugyanakkor alacsony fogyasztás mellett üzemeltethetők, ráadásul a karbantartásuk is egyszerű és olcsó. Képesek a termény homogén szárítására, ami a hosszú tárolhatóság egyik alapvető követelménye.

Agrimec szárítók

Az Agrimec által gyártott szakaszos üze­mű mobil szárítóknak kétféle típusa létezik. Az AS sorozatú Turbo Dry gépcsaládot a gazdálkodók igényei alapján tervezték és kivitelezték. A legkisebb – 8 köbméteres – változat 36 tonna szárítási teljesítményű, míg a legnagyobb – 71 köbméteres – szárítóhoz 293 tonna szárítási teljesítmény tartozik. (Ezek az értékek 24 órás üzemben, 25 százalékos nedvességtartalmú kukorica 14 százalékos nedvességtartalomra csökkentése alapján kerültek meghatározásra.) Az AS család típusai előmelegített levegővel közvetlen szárítást biztosítanak. A speciális, tűzálló anyagú bélésnek köszönhetően alacsony a hőveszteségük, így csökken az üzemeltetési költség és növekszik a teljesítmény. A folyamatos terménymozgatásnak köszönhetően a homogenitás garantált. Az AS típusok elektromos vagy kardánhajtású, illetve dual (egyszerre elektromos és kardánhajtású) változatban rendelhetők. Hőellátás szempontjából gázégővel, valamint dízelüzemű égővel felszerelt verziók egyaránt szerepelnek a kínálatban.

Az ES sorozatú Bio Dry gépcsalád tagjainál a szárítandó termény nem érintkezik közvetlenül a forró – esetleg toxikus – égéstermékkel, a hőenergiát a hőcserélő tiszta levegőnek adja át, és ez a közeg biztosítja a termény szárítását. Folyékony üzemanyaggal működő változatok esetén az indirekt változatú hőcserélős ES típusokat javasolja a hazai forgalmazó. Az Agrimec Bio Dry berendezések közül a legkisebb 8 köbméteres, és (kukoricában) 33 tonna a napi teljesítménye, míg a legnagyobb 71 köbméteres, 266 tonna napi kapacitással (szintén kukoricában).

interat min

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: szárító, terményszárítás, mobil szárító, Agrimec, szárítás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kalászos gabonáink rozsdabetegségei

Ha hideg van, ha meleg van, valamelyik rozsdafaj számára szinte mindig kedvezőek a körülmények