TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 639 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 366,32
CHF: 401,4
GBP: 458,67
Hirdetés
Itt megtalálja az igazit! Kalászosok a KWS-től

Itt megtalálja az igazit! Kalászosok a KWS-től

Növénytermesztés - 2021.07.23

Bőtermő, stressztűrő fajtáink 10 éve bizonyítanak itthon is A KWS széles és korszerű portfólióval van jelen Magyarországon, ami tizenhárom őszibúza-, hat ősziárpa-fajtát és egy őszirozs-hibridet tartalmaz. Célunk, hogy a magas szaporítási fokú vetőmagoktól kezdve a forgalomba kerülő másod szaporítási fokig mi magunk itthon szaporítsuk meg és dolgozzuk fel vetőmagjainkat.

kwsck

A magas szaporítási fokú, minőségi vetőmagok feldolgozására 2020-ban megépítettük korszerű vetőmagüzemünket a Szarvas melletti Csabacsűd – Nagyráta községben található telephelyünkön. A KWS SAAT SE globális szinten 
az 5. legnagyobb, nemesítéssel és vetőmagok forgalmazásával foglalkozó, mai napig az alapító családok többségi tulajdonában lévő, németországi székhelyű nemesítőház. Őszi vetéshez a következő fajtáinkat ajánljuk:

Nagy termésű, malmi minőségre képes őszibúza-fajtáink

Ebbe a kategóriába azon fajtáinkat soroltuk be, amelyek a kiemelkedően magas termés mellett malmi minőségre is képesek. Ez egy új kategória, korábban a bőtermő francia fajták takarmány-, esetleg euro minőségre voltak képesek. A KWS francia nemesítéséből mára malmi minőségre képes, nagy termőképességű fajták is rendelkezésre állnak. 

Elsőként szeretném kiemelni STROMBOLI fajtánkat, amely harmadik éve van jelen a piacon, és a gazdálkodók körében nagy népszerűségre tett szert. Tar kalászú, tetszetős fajta, amely a tavalyi rendkívül száraz tavaszon bizonyította stressztűrő képességét. Jellemző rá a korai kalászhányás és virágzás, általánosan jó betegség-ellenálló képességgel rendelkezik. A fajta 2020-ban első helyen végzett az IKR Agrár Kft. országos fajtakísérleteiben (8 kísérleti hely átlaga), szemtermése 8,84 t/ha volt! Vetőmagja elérhető szaporító és kereskedő partnereinknél.

A SILVERIO szálkás, korai fajta, vadkáros területekre is ajánljuk. Termesztése intenzív termesztési viszonyok közepette eredményes, az ilyen technológiát kiemelkedően magas terméssel és malmi minőséggel honorálja. Kórtani szempontból kiegyensúlyozott, egészséges levélzetét az érés végéig megőrzi. A VYCKOR korai típusú, kifejezetten tetszetős, korszerű, nagy termőképességű fajta, ideális kenyérbúza. Tar, jól bokrosodó fajta, kórtani szempontból kiegyensúlyozott, levélzete az érés végéig egészséges marad.A középkései éréscsoportba tartozik MODERN fajtánk. Alkalmazkodóképessége, tápanyag-reakciója kiváló, gyengébb termőhelyi adottságok mellett is képes a jó termésre.

Kínálatunkból a legnagyobb területen vetett fajtánk az EXOTIC. Korai, alkalmazkodóképessége miatt ajánljuk fagyzugos vagy vadkáros helyekre. Megbízható, stabil fajta minőségben és mennyiségben egyaránt.

Bőtermő fajtáink

Ezek a fajtáink termőképességükkel jeleskednek, szemtermésük jellemzően eurobúza-minőségű. Szeretném kiemelni a legnagyobb mennyiségben forgalmazott fajtánkat, a SOLEIHO-t! Csúcsfajta, a bőtermő kategória zászlóshajója ez az intenzív termesztési körülmények közé javasolt, korai, viszonylag magas, egyben kiváló állóképességű, tetszetős, szálkás fajta.

Extenzív termelésű fajtáink

Ebben a csoportban azon fajtáink találhatóak, amelyek gyengébb termőhelyi adottságok, alacsonyabb ráfordítás mellett is biztonságosan termeszthetők.

Termésstabilitásával, kiegyenlített kórtani tulajdonságaival emelkedik ki az extenzív fajták közül a BASMATI, vetésterülete a Dunántúlon évről évre nő. Jó stressztűrő képessége, szárszilárdsága kitettebb körülmények között is eredményessé teszi a termesztését. ZEPHYR fajtánkról sokat elárul, hogy népszerű az ökológiai (bio)gazdálkodást folytató termelők körében. Kórtani szempontból nincs gyenge pontja, kukorica utáni vetésre is ajánlható.

Extenzív viszonyok között eredményesen termeszthető RUSTIC fajtánk is, köszönhetően kiemelkedő alkalmazkodóképességének, szárazságtűrésének, kórokozókkal szembeni jó ellenálló képességének.

A KWS ősziárpa-fajtái rendkívül sikeresen szerepeltek az elmúlt években, a forgalmazott vetőmagmennyiség évről évre növekszik. A KWS ASTAIRE kimagaslóan nagy terméspotenciállal rendelkező, hatsoros árpa, erős, stabil szárral, megdőlésre nem hajlamos. Kevésbé intenzív ter­mesztési körülmények között is képes a nagy szemtermésre.

Fajtáink új generációját képviseli a KWS KOSMOS, ez a hatsoros, középérésű, csúcstermésre képes fajta, amely még gyengébb adottságú termőhelyeken is eredményesen termeszthető.

Legújabb őszi árpánk a KWS HIGGINS, amely 2019-ben került köztermesztésbe. Hatsoros, csúcstermésre képes, rendkívüli szárszilárdságának köszönhetően még intenzív termesztési viszonyok mellett sem hajlamos a megdőlésre.

A KWS Európában ma az első számú kalászosnemesítő, domináns szerepe a hibridrozs-vetőmagok piacán is kiemelkedő (közel 70%-os). Ebből a rendkívül sikeres portfólióból KWS SERAFINO és KWS PROGAS hibridjeinket ajánljuk.Kérjük, az idei őszi fajtaválasztás alkalmával keressék kiváló fajtáinkat, kérdésük esetén szívesen állunk rendelkezésükre!

 

Steinmacher László
ügyvezető igazgató
www.kws.hu, +36 66 313 226

kwslogo

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: kalászosok, vetőmag, KWS
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A mezőgépek veteránjai – A legendás Dutra méltatlan sorsa

Alig akad túlhasználtabb és elcsépeltebb szó a médiában, mint a legenda és a legendás. Kivételesen mégis illik a ...