TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.180,23 Ft (tonna)
Napraforgómag: 147.249,15 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 61.347,14 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.104,94 Ft (tonna)
Repcemag: 161.436,80 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.242,86 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 633 Ft
Benzin ára: 647 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,04
USD: 365,05
CHF: 400,10
GBP: 457,77
Hirdetés
A savanyú talajok javítása – Gazdálkodói vélemény a PHYSIOMAX talajjavító készítményről

A savanyú talajok javítása – Gazdálkodói vélemény a PHYSIOMAX talajjavító készítményről

Növényvédelem - 2016.08.17

Az ország jelentős részén többé-kevésbé 
savanyú talajok adottak a növénytermesztéshez. 
A savas kémhatás sok esetben az adott 
talajtípus egyik alapvető tulajdonsága, 
ezt azonban gyakran tovább rontotta az elmúlt évtizedek emberi hatása is. Az emberi hatások között megemlítendők például a savasító 
hatású műtrágyák vagy az öntözés következtében kimosódó kalcium, amely szintén romló talajszerkezethez, csökkenő pufferképességhez, a kémhatás csökkenéséhez vezet.


Az egyre savanyúbbá váló talajok számos problémát vetnek fel a növénytermesztésben. Egyes tápelemek hasznosíthatósága drasztikusan romlik a kémhatás csökkenésével: példaként említhető erre a foszfor, amely ilyen körülmények között gyorsan lekötődik és elvész a növények számára. A talajsavanyúsággal együtt járó kalciumhiány a romló talajszerkezeten is meglátszik, ami a víz- és levegőgazdálkodás romlását is okozza. Az elérhetetlenné váló tápelemek mellett azonban azokat is meg kell említeni, amelyekre éppen fordítva hat a talajsavanyúság: több fém mikroelem oldékonysága savasodó közegben rohamosan nő, ami savanyú, levegőtlen (vízzel telített) talajban azt eredményezheti, hogy mérgező mennyiségben jut a növénybe, és akkor a talaj élő összetevőiről még nem is beszéltünk: a semleges körüli pH-t kedvelő mikroszervezetek száma lecsökken az elsavasodott talajban, mint ahogy számos termesztett növény számára sem ez jelenti az optimális közeget.

kovjKovács József (54)
Dro-Co Kft.
Tiszaeszlár

 

A savanyúság és a vele párhuzamosan jelentkező kalciumhiány kezelésére hivatott a Timac AGRO PHYSOMAX talajjavító készítménye, amely egy egyszerű és hatékony megoldás a pH emelésére, a kalcium pótlására. A termék használatáról, az első tapasztalatokról Kovács József tiszaeszlári gazdálkodót kérdeztük.

– Kérem, elöljáróban mutassa be néhány szóban a gazdálkodásukat!

– Tiszaeszlár és Nyírtelek környékén gazdálkodunk, 800 hektár szántóföldön, emellett pedig húsmarhatartással foglalkozunk. Az állattartásnak köszönhetően lehetőségünk van szerves trágya használatára is a műtrágyák mellett. A fő növényeink a kukorica, a kalászos gabonák és a napraforgó. A talajaink általában közepes adottságúak, bár minőségüket tekintve jelentős különbségek vannak: aranykorona értékük 18–30 közé esik, jellemzően középkötöttek. A táblaméretek három és negyven hektár közé esnek. Eléggé heterogének a területek, ami a nagyobb táblákon belül is jelentős eltéréseket eredményez a talajtulajdonságokban. A tápelemek visszapótlására odafigyelünk, amit a talajvizsgálati eredmények is visszaigazolnak: alapvetően tápanyagokkal jól feltöltöttek a talajaink. A talajvizsgálati eredmények azonban arra is rávilágítottak, hogy a talajaink erősen savanyúak: a jellemző pH-érték 4,5–5,5 közé esik, illetve nagyon alacsony a kalciumtartalmuk is.

– Hogyan jutott el a talajjavítás gondolatáig?

– Mint ahogy más gazdálkodó, mi is ötévente elvégeztettük a talajvizsgálatokat. Ezek eredményei között láthatók a kémhatásértékek is, illetve tavalytól igénybe vesszük a Timac AGRO YIELD SERVICE szolgáltatását is. 2015-ben két táblát vontunk be ebbe a programba, de a jövőben mind sorra kerül. A YIELD SERVICE keretében részletes talajvizsgálatot végeznek háromhektáros felbontásban, illetve erre alapozva táblaszintű tanácsadást is kapok a tápanyag-gazdálkodáshoz. Az eredmények alapján, a Timac AGRO tanácsadójával konzultálva határoztam el magam a talajjavítás mellett. Látható volt, hogy ilyen savanyú talajokon a műtrágyaadagok emelése nem fog jobb terméseredményeket hozni, hiszen a növények nem képesek azt hasznosítani. A tápanyagfelvétel hatékonyságán, a növény fejlődésének a körülményein kell javítani, erre pedig pontosan megfelel a PHYSIOMAX.

– Miért éppen a PHYSIOMAX?

– Jól kezelhető, műtrágyaszóróval jól szórható anyag. Normál műtrágyaadagot kell kijuttatni, nem pedig öt-tíz tonnát, mint egy klasszikus meszezésnél. Másrészt az sem volt mellékes a termék kiválasztásánál, hogy a Timac AGRO-val már öt-hat éves kapcsolatom van, azóta folyamatosan használom a termékeit. Ez idő alatt mind a termékekkel, mind a hozzájuk kapcsolódó tanácsadással elégedett voltam, így értelemszerűen bizalommal fogadtam ezt a javaslatukat is.

– Milyen elvárással vágott bele a PHYSIOMAX használatába?

– Egyrészt a kijuttatott tápanyagok jobb hasznosulását várom a kezeléstől: azt, hogy ésszerű műtrágyaadagok mellett a megfelelő mennyiségben hozzájutnak a tápelemekhez a növények. 
A kezelés költségét így már részben egyéb műtrágyák adagjának az ésszerűsítésével tudom kompenzálni. A talaj jobb tápanyag-szolgáltató képessége, kedvezőbb fizikai, kémiai tulajdonságai folytán a termésstabilitásban is javulást várok.

– Hogyan használta a terméket, és mik az első tapasztalatai?

– Eddig 600 hektár kapott PHYSIOMAX-ot. A legsavanyúbb táblákat vettem előre. Ősszel juttattuk ki, hektáronként kétmázsás dózissal, majd a talajmunkával sekélyen bedolgoztuk. Van olyan tábla, ahol már a kezelés utáni talajvizsgálat is megtörtént: itt a pH-érték egy egységet emelkedett. Eddig táblaszinten egységesen adagoltuk a PHYSIOMAX-ot, de ahogy a YIELD SERVICE keretébenfolyamatosan megszületnek a talajvizsgálati eredmények, illetve azok kiértékelése, áttérünk a differenciált kijuttatásra. Van erre alkalmas műtrágyaszórónk, így az egyes talajfoltokat akkora adaggal kezelhetjük, amekkora ott éppen indokolt. Ettől azt várom, hogy a heterogén tábláink egységesebbé válnak.

– Hogyan reagálnak a növények a kezelésre?

– Ilyen rövid idő után a terméseredményeket még nem lehet egyértelműen a kezelés következményének tekinteni. Az egyes évek között jelentős különbségeket szül az évjárathatás is, így több év alapján mernék bármilyen tendenciáról beszélni. A növények fejlődésében látható kedvező változás. A PHYSIOMAX talajra gyakorolt kedvező hatása mellett biostimulátort is tartalmaz, ami megmutatkozik a gyökeresedésben. Bár nem volt erre konkrét vizsgálat, a korábbi tapasztalataimhoz képest kifejezetten erős gyökérzetű növényeket találtam a kezelt területeken. Ennek minden bizonnyal meglesz a hozadéka a szárazságtűrésben, végső soron a termésbiztonságban is. Összességében azt mondhatom, hogy elégedett vagyok azzal, amit eddig tapasztaltam.

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok ...

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre 2027-ig a borászati üzemek technológiai fejlesztésére a Közös ...