TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Haladni a változó kihívásokkal – Simon Zoltán növényvédős nehezített pályán dolgozik – és élvezi

Haladni a változó kihívásokkal – Simon Zoltán növényvédős nehezített pályán dolgozik – és élvezi

Növényvédelem - 2017.03.19

Ez év januárjától új, habár a szakmabeliek számára korántsem ismeretlen személlyel bővült a SUMI AGRO HUNGARY Kft. csapata. Simon Zoltán a cég szaktanácsadójaként sokéves tapasztalattal a háta mögött a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdák növényvédelmi tevékenységét fogja segíteni. Beszélgetésünk során aktuális feladatairól, célkitűzéseiről, 
illetve a cég újdonságairól is kérdeztük.

– Milyen szakmai múlttal érkezett a SUMI AGRO-hoz?

– 1994-ben végeztem, ahogy akkoriban hívták, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen Budapesten, okleveles növényvédelmi szakirányú kertészmérnökként, és még azon a nyáron elhelyezkedtem mint „növénykórtanos” a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Növény- és Talajvédelmi Állomásnál. Munkám során elsősorban biológiai hatékonyságvizsgálatokat végeztem különféle gombaölő szerekkel, illetőleg regulátor anyagokkal. Az ott eltöltött tizenhárom év alatt számtalan lehetőségem volt arra, hogy komoly ismeretre tegyek szert a növénybetegségekkel kapcsolatban, hiszen nagy felkészültségű kollégákkal dolgoztam együtt, a „ránk bízott” megye a növényvédelmi feladatokat tekintve már akkor is rendkívül változatos volt. Ezt követően a Bayer Hungária Kft. területi képviselőjeként próbáltam ki magam, egészen a tavalyi év végéig, amikor is a SUMI AGRO megkeresett ajánlatával, hogy legyek a mérnök-üzletkötőjük Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Kis csapat nagy ambíciókkal

– Mi miatt döntött úgy, hogy él a SUMI AGRO által felkínált lehetőséggel?

– Elsősorban az volt számomra nagyon vonzó, hogy egy kicsi, ugyanakkor magas szakmai színvonalon dolgozó családias és rendkívül ambiciózus csapatról van szó, hiszen mindössze tízen látjuk el a szaktanácsadói feladatokat. Másrészről legalább ekkora súllyal esett latba, hogy a Sumi Agro termékei magas szakmai színvonalat képviselnek és emellett nagyfokú önállóságot biztosít számomra, amivel természetesen komoly felelősség is jár. Roppant inspiráló az is, hogy közvetlenül termelőket kereshetek fel, így a segítségemmel, valamint a cég termékeinek alkalmazásával érhetnek el kiváló eredményeket.

– A cég termékeit említette, úgy tudom, a közelmúltban egy újdonsággal rukkolt elő a SUMI AGRO...

– Igen, január végén új termékkel bővült a kukoricaherbicidet tartalmazó portfóliónk, az új termék neve Click Pro. A készítmény terbutilazint és mezotriont tartalmaz, a kukorica posztemergens gyomirtására lehet használni. A Click Pro rendkívül rugalmasan használható a kukorica két–nyolc leveles állapota között, csak a célgyomnövények fenológiáját kell figyelni. A tapasztalatok szerint kiválóan alkalmazható abban az esetben is, ha az alapkezelés nem ázott meg eléggé, így a területet felül kell kezelni.

Felkészültebbek a gazdák

– Gyomnövények tekintetében hogyan jellemezné Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét?

– Nehezítettek a körülmények ebből a szempontból. Komoly gondot jelentenek a magról kelő gyomnövények, mert olyan nagy a gyommagkészlet a talajban, hogy bőven fognak az elkövetkező húsz-harminc évben is munkát adni a termelőknek. A SUMI AGRO kukoricaherbicidjei tartamhatásúak is, ami igen hasznos tulajdonság a magról kelő gyomnövények elleni küzdelemben. A gyomirtás terén a már említett Click Pro használatával vagy a Sumicorn korai posztemergens gyomirtó szerrel kiváló eredményt érhet el a gazda. Azt azonban mindig hangsúlyozom, hogy a siker csak akkor garantált, ha a termelő a saját területére adaptálja a termékeket, ehhez pedig tisztában kell lennie annak gyomviszonyaival.

– Ön mit tapasztal, a növényvédelem területén mennyire tudatosak, képzettek a gazdálkodók?

– Azt gondolom, hogy ebben a tekintetben kettévált a gazdatársadalom. A mezőgazdasági termelők egy része nagyon felkészült, főleg ott folytatnak példaértékű tevékenységet, ahol két generáció együtt dolgozik, és a sok évtizedes tapasztalathoz a fiatal gazda képzettsége is társul. Szintén kiemelkedő a növényvédelem azokban az esetekben, amikor a tulajdonos szaktanácsadót alkalmaz, vagyis növényvédelmi szakmérnöknek kéri ki a véleményét, és vele együtt tart határszemlét. Mindemellett vannak olyan termelők is, akik viszonylag kisebb befektetéssel akarnak termelni, általában egyetlen kezeléssel szeretnének megoldani olyan gyomproblémákat, amelyeket ilyen módon nagyon nehéz vagy akár lehetetlen. Azt azonban le kell szögezni, hogy évek óta javul a termelők felkészültsége. Az elmúlt két évben több mint ezer gazda szerzett alapfokú növényvédelmi képesítést a megyében. Összességében elmondható, hogy nincs könnyű helyzetben ma a gazdálkodó, hiszen a terület sajátosságai mellett az agráriumhoz kapcsolódó jogszabályi környezetet is ismernie kell, és arra is figyelemmel kell lennie, hogy egy-egy intézkedés, mint például a zöldítés, milyen hatást gyakorol a növényvédelemre. Szintén új folyamat, hogy számos gazda kezdett el úgynevezett alternatív növényeket termelni, amelyek növényvédelme nagyobb feladatot jelent. A szója gyomirtása nagy körültekintést igényel és továbbra is kihívásokkal teli, de a 2016-ban nagy felületen termesztett olajtök megvédése is küzdelmes feladat.

Méhkímélő rovarirtás

– Továbbá a gazdálkodóknak, szakembereknek egyaránt szem előtt kell tartanunk, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében talán a legnagyobb a méhcsaládoknak az egy négyzetkilométerre jutó sűrűsége. Nagyon sok méhész gazdálkodik itt a fiatalgazda-pályázat keretében. A növényvédelem és a méhészet összehangolása roppant bonyolult feladat, amely komoly együttműködést kíván meg az érintett felektől. Kiemelten fontos, hogy a gazdák, ahol csak lehet, méhekre nem veszélyes rovarölő szert alkalmazzanak, vagy méhkímélő technológiát folytassanak. A megyében több mint 20 000 hektár gyümölcsös található, és a rovarok miatt virágzásban nélkülözhetetlen egy rovarölő szeres kezelés. A Sumi Agro Mospilan 20 SG rovarölő szere a méhekre nem jelölésköteles, így akár virágzásban, nappal is permetezhetünk vele.

Új év, új kártevők

– Híradások egyre gyakrabban számolnak be özönrovarfajok megjelenéséről, mennyire tartja ezt a folyamatot valós veszélynek?

– Bizonyos rovarok eltűnnek, mások pedig előtérbe kerülnek több év távlatában. Az almailonca az elmúlt tíz évben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelentősen visszaszorult, alig találkozom a károkozásával. Ugyanakkor a levéltetvek és a vértetvek erőteljesen jelen vannak. A tavalyi év kiemelten levéltetvekkel fertőzött év volt, az almaültetvényekben például megjelent a szürke almalevéltetű, amely nagyon nehezen leküzdhető rovarkártevő. Évek óta megfigyelhető az is, hogy az almalevélszúnyog egyre nagyobb problémát okoz a gazdáknak. Az atkák megjelenése hullámzónak mondható, bizonyos években nagyon komoly atkakártétel keletkezik, aztán néhány évre eltűnnek, majd újra felbukkannak.
Az inváziós rovarkártevők, mint a harlekinkatica vagy márványpoloska esetében még mi, szakértők is tanulgatjuk, hogy pontosan mi a helyes védekezési stratégia ellenük, mi az a küszöbérték, amelynél be kell avatkozni ahhoz, hogy ne történjen gazdasági kár. Ez a folyamatosan változó rovarvilág megköveteli, hogy mi, növényvédősök állandóan képezzük magunkat. Ez az a hivatás, amelyben ha valaki néhány évig nem foglalkozik a szakmával, akkor képletesen szólva rá sem ismer az őt körülvevő környezetre.

A hideg tél nem segít

– Évek óta nem volt ilyen hideg telünk, „hátradőlhetnek” a gazdák, nem lesz gondjuk tavasszal a kártevőkkel?

– Sok helyen hallani a médiában, hogy ilyen kemény tél után nem lesznek rovarok és növényi megbetegedések, mert a kártevők, kórokozók megfagytak a nagy hidegben. Ezt a téves elképzelést még idejében szeretném eloszlatni. A természet alkalmazkodóképessége roppant nagy. A –15–20 Celsius-fok a Kárpát medencében honos áttelelő rovarok többségét nem veszélyezteti, ezt a hőmérsékletet a növénypatogén gombák is gond nélkül átvészelik. A járványok és gradációk nagyságára sokkal inkább hatnak a tenyészidőszakban uralkodó meteorológiai tényezők, például a csapadékos napok száma, átlaghőmérséklet, hirtelen lehűlések.

– Ha marad némi szabadideje, mivel tölti?

– Feleségemmel és két lányommal egy nagy kertes házban élünk, a ház körüli tevékenység, illetve a golden retriever kutyánkkal való foglalkozás a szabadidőm nagy részét kitölti. Emellett nagyon szeretünk a családdal kirándulni, gyógyfürdőket felkeresni és nyaranként egy hetet a tengerparton eltölteni. A telefonom azonban mindig be van kapcsolva, hogy a gazdák szükség esetén bármikor elérhessenek.




Szerző: AgrárUnió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Egy hihetetlenül tragikus év a mezőgazdaságban – Interjú Raskó ...

A szakember szerint a mezőgazdasági termelésnek igenis van jövője, tisztességesen meg lehet belőle élni, de nem a ...