TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
DuPont szántóföldi bemutató Jánoshalmán

DuPont szántóföldi bemutató Jánoshalmán

Növényvédelem - 2017.06.27

A DuPont és a Pioneer közös szántóföldi bemutatói immáron hagyományossá váltak, és egyben nagy népszerűségnek örvendenek a gazdálkodók közt. A legkorszerűbb növényvédelmi technológiákat és hibrideket bemutató rendezvények az idei évben is az ország több helyszínén várták az érdeklődőket.

A DuPont jánoshalmai rendezvényén mind a négy nagy kultúra növényvédelmi megoldásai helyet kaptak a bemutatóparcellákon, a Pioneer pedig az aktuális repcekínálatát, illetve az elkövetkező években köztermesztésbe kerülő, ígéretes jelöltjeit mutatta be.

Gyorsabb, erősebb

A Granstar® SuperStar gabonagyomirtó szer 2017-ben megújult formában és összetételben, Granstar® SuperStar New néven került forgalomba. Az új termék természetesen bemutatkozási lehetőséget kapott a búzaparcellákban. A Granstar® SuperStar New csomag a három hatóanyaga közül a fluroxipirt a korábbi 
250 EC formuláció helyett a töményebb, 330 EC formulációban tartalmazza, ami egyben nagyobb hektáronként kijuttatott hatóanyag-mennyiséget is jelent. A megújult termék így gyorsabb, látványosabb és erőteljesebb hatást biztosít a gabona kétszikű gyomjai ellen.

A Granstar® SuperStar New mellett egy másik új termék, a bevezetés előtt álló Omnera® gyomirtó szer hatékonyságáról is meggyőződhettek az érdeklődők. Az Omnera® speciális, olajos diszperzió formulájú, három hatóanyagú termék, amely tartamhatással is rendelkezik. Gyors, látványos gyomirtó hatása kiterjed a gabonafélék valamennyi jelentős kétszikű gyomjára, így például a ragadós galajra, ebszékfűre, veronika- és árvácskafajokra, a herbicidtoleráns napraforgók árvakelésére, mezei aszatra.

DuPont szántóföldi bemutató Jánoshalmán


A DuPont Acanto® Plus és Wirtuoz® gombaölő szerei kétkezeléses technológiákban szerepeltek az őszi búza bemutatóparcelláin. A két termék tulajdonságai közül kiemelték:

– Az Acanto® Plus, amely egyébként nemcsak kalászosokban, hanem repcében és napraforgóban is használható, kimagasló gombaölő hatása mellett markáns zöldítő hatással is rendelkezik. A termék pikoxistrobin hatóanyagának egyedi tulajdonsága a strobilurin-fungicidek között, hogy száz százalékban felszívódik és szállítódik a növényekben.

A három hatóanyagú Wirtuoz® az elmúlt években elismerésre méltó pozíciót vívott ki magának a gabonafélék gombaölő szerei között. A széles hatásspektrumú tebukonazol, a szeptória és helmintospóriumok ellen kimagasló tudású prokloráz és a gázosodó proquinazid kombinációja megbízható védelmet biztosít a betegségek ellen. Kétkezeléses technológiában első és második kezelésre is felhasználható, hiszen a lombot károsító betegségek mellett kiváló hatékonyságú a kalász fuzáriumos betegsége ellen is.

Egyedi termékek a repcében

A repce gyomirtásában új fejezett nyitott a DuPont Salsa® gyomirtó szere, amely kiváló hatékonysággal irtja az egyre nagyobb gondot okozó sebforrasztó zsombort és más keresztes virágú fajokat. A DuPont önállóan forgalmazza, emellett azonban más gyártók is felismerték értékeit, és különféle repcegyomirtó szerekkel csomagban ajánlják a gazdáknak. Ezekben a csomagokban a Salsa® elsődlegesen a hatásspektrum szélesítéséért (például a problémás keresztes virágú gyomok irányába) és a gyomirtó hatás erősítéséért felelős.

Egy ilyen Salsa® gyomirtós kombináció kiváló gyomirtó hatásáról, széles hatásspektrumáról a jánoshalmai bemutatón is meggyőződhettek az érdeklődők.
A repcetermesztés sikerének egyik alapja a rovarkártevők elleni hatékony védelem. Erre a célra azonban a gazdálkodók – a hatóanyagok hatásmódját tekintve – a rovarölő szerek szűk szegmenséből tudnak csak válogatni. Ennek egyik sajnálatos következménye a kártevőkben kialakuló inszekticid-rezisztencia, amely a fénybogár esetében már aktuális probléma.

A DuPont Avaunt® készítménye egyedi hatásmechanizmussal rendelkezik a repce rovarölő szerei között, így nem csoda, hogy szinte berobbant a repcetechnológiába. Felhasználása a tavalyiról az idei évre több mint háromszorosára nőtt. Előnyös tulajdonságai között a DuPont szakemberei kiemelték rezisztenciatörő tulajdonságát, továbbá a piretroidokét jócskán meghaladó, 8-10 napos hatástartamát. Az Avaunt® rovarölő szernek nemcsak a hatásmódja, a hatáskifejtése is eltér a repcében használatos egyéb készítményekétől: a fénybogár táplálkozása azonnal leáll a kezelés után, pusztulása azonban napokat vesz igénybe. Ez idő alatt azonban kárt már nem okoz.

A repcében az egyedi gyomirtó- és rovarölőszer-kínálat mellett a különleges tulajdonságokkal rendelkező Acanto® Plus fugicid is figyelmet kapott a bemutatón. A kifejezetten hosszú hatástartamú termék gombaölő hatásán túl zöldítő és regulátor hatással is rendelkezik. Mint a termék ismertetésekor kiemelték: regulátor hatása elsősorban kora tavaszi kezeléskor, míg zöldítő hatása zöldbimbós állapotban kijuttatva érvényesül 
a legjobban.

Éljen a Pioneer MAXIMUS® hibridrepcék adta előnyökkel!

Egy nyár eleji bemutató jó alkalom a repcenemesítők számára, hogy megmutassák genetikáik értékeit. Élve a lehetőséggel, a Pioneer fel is sorakoztatta vezető hibridjeit és ígéretes fajtajelöltjeit.

DuPont szántóföldi bemutató Jánoshalmán

A cég képviseletében Gazdag Tamás elmondta: a Pioneer innovatív nemesítő munkájának eredményeként nagy termőképességű hibrideket tud ajánlani minden repcetermesztési technológiához. Kínálatuk zászlóshajói a féltörpe Pioneer MAXIMUS® hibridrepcék, amelyek különleges tagjai a hazai repcekínálatnak. Számos előnyt biztosítanak a gazdálkodóknak vetéstől a betakarításig:

• 
Rugalmas a vetésidejük.
• 
Ősszel nem hajlamosak szárba indulni.
• 
Alacsony termetüknek köszönhetően könnyen kezelhetők a tavaszi növényvédelmi munkák során.
• 
Megdőlésre nem érzékenyek, már 20-30 centiméterrel a talaj felett oldalhajtásokat képeznek.
• 
Kis szártömegük révén hatékonyabb, gördülékenyebb betakarítást tesznek lehetővé kis pergési veszteséggel, alacsony tarlómagassággal.

A Pioneer MAXIMUS® hibridrepcék közül az előadó kettőt emelt ki:

• 
A PR44D06 kiváló termőhely- és évjárat-stabilitással rendelkező, korai betakarítású hibrid.
• 
A PX113 két évvel a köztermesztésbe kerülése után a legnagyobb területen vetett Pioneer hibrid lett, amit többek között kimagasló termőképességének és olajtartalmának köszönhet. A PX113 gyors tavaszi fejlődésű, fómarezisztens repce.

A bemutatott „hagyományos” növekedésű hibridek közül most hármat emelünk ki:

• 
A PR46W21 a termőhelyi viszonyokat, vetésidőt tekintve rendkívül rugalmas hibrid, robbanásszerű kezdeti fejlődéssel.
• 
A PT248 robusztus megjelenésű, viszonylag magas, mégis jó állóképességű repce. Kiváló a télállósága és kimagasló olajtartalmú termést produkál.
• 
A PT271 a Pioneer „hagyományos” növekedésű” repcéinek új generációját képviseli. A középkései éréscsoport igazi nagyágyúja, amely a termékfejlesztési kísérletekben a legnagyobb terméspotenciált mutatta. Késői vetésre is alkalmas, jó állóképességű, robusztus, fómarezisztens hibrid.

A bemutatón három Clearfield® repcét is a hallgatóság figyelmébe ajánlottak 
a Pioneer kínálatából, melyek mind kiváló tulajdonságú alaphibridek herbicid-ellenálló változatai. Ezek a „hagyományos” növekedésű PT200CL, PT228CL és 
a Pioneer MAXIMUS® hibrid- repcék közé tartozó PX111 CL.

Biztonság a napraforgónak

Igazán jó napraforgóterméseket egészséges állományoktól várhatunk, amit 
a súlyos károkat okozó szár- és tányérbetegségek megelőzésével érhetünk el. Éppen ezért a DuPont szakemberei a betegségek elhárításával kapcsolatban kiemelték a prevenció jelentőségét: nem várhatjuk meg a kezeléssel a tünetek megjelenését, mert akkor már nem tudunk hatékonyan beavatkozni. A legjobb eredményt kétkezeléses technológiával érhetjük el, amihez a DuPont Acanto® Plus készítménye és Acanto® Sun csomagja is a napraforgó-termesztők rendelkezésére áll. A bemutatott technológiai ajánlásban korai kijuttatásra az Acanto® Plus 0,75 
l/ha dózisa, majd csillagbimbós állapotban az Acanto® Sun csomag szerepelt.

DuPont szántóföldi bemutató Jánoshalmán

Az Acanto® Plus és a csomag részét képező Acanto® 250 EC és Tanos® 50 DF készítmények a gombaölő hatásukon túl pozitív élettani hatással is rendelkeznek. E kettős hatás hektáronként akár 500-600 kg többlettermésre teszi képessé 
a napraforgót.

A DuPont növényvédelmi technológiákat P64LE25 Express-toleráns napraforgóhibriden mutatták be, amelyet Express® 50 SX® felülkezeléssel tartottak tisztán. Az ExpressSun® technológia és vele együtt az Express®-toleráns hibridek egyre népszerűbbek a napraforgó-termesztők körében. Köszönhető ez 
a hibridek nyújtotta jó teljesítménynek, kiváló herbicid-ellenállóságuknak és az ExpressSun® technológia adta gyomszabályozási lehetőségnek.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: DuPont, napraforgó, növényvédelem, repce, gyomirtás, gabona, bemutató, szántóföldi bemutató, hibrid, hibridrepce, rovarölő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Corteva a fenntartható védelmet kereső gazdák számára ...

A növénytermesztők sikere nagyban függhet a vetőmagok megfelelő, hatékony védelmétől már a vetés pillanatában. ...