TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés
Végül nem zsombort arattunk repce helyett

Végül nem zsombort arattunk repce helyett

Növényvédelem - 2017.08.19

A DuPont™ Salsa® gyomirtó szer használatának tapasztalatairól Sümegi Zsoltot kérdeztük, aki Fejér megyében dolgozik növényvédelmi szakmérnökként, mintegy 4000 ha intenzív szántóföldi kultúrában.

 – Milyenek a repcegyomirtással kapcsolatos tapasztalataid, szokásaid?

 – Gyomirtás szempontjából az őszi kezelést részesítem előnyben, és nem a pre-emergens, hanem a posztemergens megoldások közül választok. Mindemellett fontos számomra, hogy posztemergensen legyen meg a lehető legnagyobb rugalmasságom. Természetesen előfordult már, hogy tavaszi kezelést is kellett végeznünk. A 2016–17-es növényvédelmi szezonban 298 hektáron termesztettünk repcét, aminek érdekessége, hogy négy hektáron rovarkártétel miatt a repcét újravetettük, immár tavaszi repcével. Rá kellett jönnöm, hogy nincs igazán tapasztalatunk a tavaszi repce gyomirtásával kapcsolatban.

 – Mi volt a fő gyomproblémád az idei szezonban?

 – A zsombor, a pipacs és tavasszal a kender. A területen lévő T4-eseket, T3-asokat (Datura, libatop stb.) a Salsa® önmagában is megfogta, gyérítette őket, de nem volt tömeges a kelésük. Nálam versenyképes volt az állomány, a T4-es ilyenkor nem okoz akkora gondot.

A zsombor annál inkább nehézséget jelentett, amiben nagyon jók voltak a Salsa®-ra alapozott gyomirtási tapasztalatok. Kicsit későn értünk oda, de lekezeltük a zsomboros területet ősszel, három héttel később kimentem egy utolsó szemlére, látni akartam, hogy milyen kultúrnövény- és gyomállománnyal megyünk bele a télbe. A zsomborokon látszott, hogy nem érzik jól magukat, de ott voltak még a területen. A Salsa® a kezelési állapotukban megállította a gyomokat, tavaszra pedig eltűntek. Hóolvadás után tökéletesen tiszta táblát kaptunk, pedig eléggé fertőzött volt a terület. Azt gondoltam, hogy tavasszal még küzdeni fogok vele, de nem így lett.

 – És hogyan kezeltétek azokat a területeket, ahol a zsombor mellett a pipacs és a kender is gondot okozott?

 – Oda Salsa® + Ikarus*(klopiralid + pikloram + aminopiralid) kombináció került. Volt olyan területem, ahol töméntelen mennyiségű zsombor és pipacs volt, alig lehetett látni a repce sorát. Úgy gondoltuk, hogy a már kikelt állomány ellen hatékony lesz a kezelés, az éppen kelő gyomok ellen nem, de itt sem volt gond, az utókeléseket is megfogta. Végeredményben innen is sikerült 37 mázsa repcét betakarítanunk hektáronként.

Az őszi kezelésekben abszolút pozitívan csalódtam, amikor láttam, hogy a nagy gyomok és a kissé késői kezelés ellenére tavasszal mégsem találtam a kezelt táblákon gyomot. A kombájnosaim ismervén 
a területet arra számítottak, hogy zsombort aratunk. Kellemesen csalódtunk.

 – A tavaszi repce gyomirtását végül hogyan oldottad meg?

 – Végül itt is a Salsa®+ Ikarus* kombinációt alkalmaztuk. Négyleveles repcében 4–6 leveles összefüggő kendergyomállomány kezelésével nem az volt az elsődleges cél, hogy a gyomirtás ideális legyen, hanem hogy rend legyen, ne büntessenek meg. Ennek ellenére megfogta a 4–6 leveles kendereket is. Természetesen ez a tavaszi kezelés a repcét is visszafogta körülbelül két hétre. Végeredményben patyolattiszta és egészséges a tavaszi repceállományunk még most, július elején is.

Sok cég területi képviselőjét megkérdeztem, de nem volt használható gyakorlati tapasztalat a tavaszi repce gyomirtásával kapcsolatban. Így kipróbáltam ezt a kombinációt. Tudomásul kell venni, hogy belenyúl egy kicsit a repce életébe. Ha elkezdtem volna feltölteni ezt a repcét huminsavval, biostimulátorral, tápanyagokkal, akkor gyorsabban túllendül rajta, de mint mondtam, most nem ez volt 
a cél.

 – Miért ezt a kombinációt használtad ősszel és tavasszal is?

Ennek nemcsak szakmai, de ökonómiai okai is voltak. Jelenleg nincs ennél olcsóbb és hatékonyabb kombináció, amely a feladatot nálam megoldotta volna. Abból a szempontból is helyén van ez a kombináció, hogy rugalmas, abszolút a gyomokhoz lehet igazítani, nem kell a repcével különösen törődni. Más készítmények esetében sokszor maga 
a repce fenológiája a korlátozó tényező. Ez a kombináció tökéletesen megoldja azt, amit egy preemergens kezelés megoldana, csak a csapadék esetleges elmaradásának kockázata nélkül. Én a legnagyobb szabadságfokot ebben érzem.

Címkék: gyomirtó, növényvédelem, repce, zsombor, Salsa
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Erdészeti támogatások 2024-ben

Telepítés, fásítás, ápolás, fiatalítás – pályázatok erdőgazdálkodók részére