TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Új időszámítás a kukoricatermesztésben

Új időszámítás a kukoricatermesztésben

Növényvédelem - 2019.01.02

Az őszi konferenciákon kiderült, merre vezetnek a Bayer innovációi A kukorica termesztéstechnológiájának két kritikus eleme a fajta és a növényvédelem, melyek optimalizálása akár tonnákban mérhető előnyt is jelenthet a gazdálkodónak. A Bayer őszi rendezvénysorozatának négy állomásán (Győr, Hajdúszoboszló, Pécs és Kecskemét) 
ez a két téma határozta meg az előadások fő irányvonalát.

Értéket teremtünk

A Bayer történetének újabb mérföldkövéhez érkezett, hiszen a Bayer és Monsanto cégek összeolvadását eredményező felvásárlás ez év augusztusában lezárult. Az új helyzetről, a vállalat jövőképéről Tora Péter, a Bayer Hungária Kft. Crop Science üzletágának vezetője adott összegzést.

A felvásárlással két jól összeillő termékpaletta is egyesült, amivel a szektorban piacvezetővé válik a Bayer. A Monsanto beolvadásával a mezőgazdasági inputanyagok értékesítéséből származó forgalom megközelíti az összes bevétel 50 százalékát, és az egyesülés még több innovációt, új fejlesztéseket tesz lehetővé. A hatékonyság növelése kulcskérdés a jövő mezőgazdaságában, hiszen a növekvő népesség élelmiszerigényét egyre csökkenő egy főre jutó mezőgazdasági területről kell kielégíteni. Az élelmiszer-termelés a jelenlegi módon nem fenntartható – hangsúlyozta Tora Péter. – Az erőforrásokat lényegesen hatékonyabban kell felhasználni, egészséges, megfelelő értékű táplálékot biztosítva az emberiségnek. Egészséges bolygó és egészséges emberek: ez jelenti a jövő irányvonalát.

A Bayer részéről a kémiai és biológiai növényvédelem és a Monsanto által képviselt genetikai alapok egyesülése, továbbá az ehhez társuló digitalizáció biztosít testreszabott megoldásokat a gazdák számára a hatékony termeléshez. A közeljövőt, illetve a termelőket közvetlenül érintő változásokról Tora Péter elmondta: 2019-ben a két cég még külön menedzseli a termékeit. Az egyesülés Bayer név alatt fog megtörténni, de a Dekalb márkanév megmarad.

A Dekalb Smart program

Egy kiváló genetikai alapot akkor tud igazán hatékonyan hasznosítani a felhasználó, ha megkapja a szükséges szakmai támogatást. Testreszabott megoldást kell átadni a gazdálkodónak, amivel maximalizálható az eredményesség – mondta Csengődi Péter, a Dekalb marketingvezetője. A Dekalb Smart program éppen ezt a célt szolgálja: segíti a termelőt az adottságaihoz és céljaihoz leginkább illő Dekalb kukoricahibrid kiválasztásában, továbbá a hibrid és termőterület alapvető tulajdonságainak az ismeretében ajánlást tesz a tőszám beállítására.

A különböző hibridek eltérően reagálnak a tőszám változására, aminek a hatása akár tonnákban mérhető – figyelmeztetett az előadó. A terméscél, a környezeti feltételek és a talaj feltérképezése alapján lehet meghatározni, hogy milyen típusú kukorica a legkedvezőbb az adott termőhelyen, majd a kiválasztott hibridhez meghatározható a tőszám. A Dekalb Smart megoldások különböző szinteken építhetők be a tervezésbe. A Dekalb Smart webes felületén néhány adat beírásával ajánlást kaphat a termelő, de már üzemi szinten, meggyőző eredményekkel működik a talajszkennelésen alapuló tőszámbeállítás is, illetve tesztelés alatt áll a Dekalb hibridek precíziós tőszámbeállítása.

A Dekalb kukoricahibridekhez kapcsolódik az Acceleron csávázószer-kombináció, amely négy fungicid hatóanyagot és biostimulátort tartalmaz – az idei ősztől már hat Dekalb hibrid vetőmagja ezzel a csávázószerrel kerül forgalomba. Az Acceleron teljes védelmet ad a kelő kukoricának a gombabetegségekkel szemben, serkenti a mikorrhizakapcsolatok kialakulását. Ezzel jóval nagyobb funkcionális gyökérfelületet tud kialakítani a kukorica, ami komoly előnyt jelent a növény számára.

Széfener technológia

A Bayer 18 éve fejleszt széfenertartalmú gyomirtó szereket, és jelenleg minden, 
a cég által kínált kukorica gyomirtó szer tartalmazza ezt a kultúrnövény biztonságát garantáló anyagot. A széfener technológia fejlődését, jelentőségét Nagy Lajos herbicidfejlesztési menedzser mutatta be.

A herbicidek különféle válaszreakciókat váltanak ki a növényekből, melyekkel próbálják elkerülni azok káros hatását. A széfener vegyületek az ártalmatlanítás folyamatát gyorsítják fel, így a kultúrnövényben a káros koncentráció alatt tarják a herbicidet. Nagy jelentősége van ezeknek az anyagoknak olyan széles spektrumú, kiváló hatású gyomirtó hatóanyagok esetében, melyek széfener nélkül a kukoricában is kárt tehetnének. A gyomirtó hatóanyag és a széfener vegyület megfelelő párosításával megmarad a kiváló gyomirtó hatás, miközben a kukorica minden káros hatástól mentesen fejlődhet.

A Bayer kukorica gyomirtó szerei-ben használatos széfenermolekulák az izoxadifen-etil (Monsoon, Mester, Laudis) és a ciproszulfamid (Merlin Flexx, Adengo, Monsoon active, Mester Power). A Bayer a fejlesztései során arra törekedett, hogy széfenermolekulái többféle herbicid káros hatását is kivédjék. Ennek köszönhető például, hogy a Laudis készítményben lévő izoxadifen-etil a vele tankkombinációban kiadott dikamba hatóanyag káros hatását is kiküszöböli a kukoricán, így együtt késői posztemergens kezelésben is biztonsággal kijuttathatók.


Átfogó növényvédelmi kínálat 

a kukoricában

A konferenciasorozat különböző helyszínein Ürmösi László, dr. Görcsös Gábor, Rónai Gábor és Pljesovszki Tibor területi képviselők mutatták be a Bayer kukorica növényvédelmi ajánlatát. A paletta végigkíséri a kukorica fejlődését a keléstől 
a betakarításig a kártevők, kórokozók és gyomnövények elleni védelemben egyaránt.

A kukorica már a élete első időszakában több kritikus fejlődési állapoton átesik, mint a kelés, az 1–3 leveles állapot-ban lezajló gyökérváltás vagy a 7–8 leves korban meginduló csődifferenciálódás. Ezek zavartalan lefolyása, a felesleges stressz kerülése a gazda egyértelmű érdeke. A zavartalan keléshez, az optimális tőszám kialakulásához a Bayer a csávázással a vetőmagra felvihető Sonido és Mesurol rovarölő hatású készítményekkel járul hozzá.
Időzítéstől függően a gyomirtás a fent sorolt fejlődési fázisok mindegyikét érintheti. A Bayer széfenertartalmú készítményei a kiemelkedő gyomirtó hatékonyság mellett kíméletesek a kukoricával, nem okoznak felesleges stresszt.

Az Adengo ajánlott kijuttatási ideje a kukorica 1–3 leveles állapotára esik. Széles spektrumú, a kukoricával kíméletes készítmény, mely levélen és talajon keresztül is kifejti a hatását. tartamhatása hosszú, a tenyészidőszak egészére képes biztosítani a gyommentességet.

A klasszikus gyomirtási időszak (3–6 leveles kukorica) készítménye a Capreno. Talaj- és levélherbicidként is működik, tartós, markáns hatást várhatunk tőle. 
A három éve piacon lévő Capreno a Bayer legújabb kukorica gyomirtó szere.

Szintén a klasszikus gyomirtási időszakban javasolt a Bayer legszélesebb spektrumú készítménye, a Monsoon active használata. Levélen és talajon keresztül is kifejti a hatását.

Egy évtizedes múltú a Laudis: megjelenésével új korszak kezdődött a kukorica gyomirtásában. Széles spektruma, kimagasló szelektivitása, rugalmas felhasználhatósága, gyors, látványos hatása méltán alapozta meg a népszerűségét. A készítmény bevezetése egyben egy új formuláció, az olajos diszperzió (OD) megjelenését is jelentette. Az OD formula a kiváló esőállóságon túl sokkal jobb terülést, a viaszos levélfelületen a hatóanyag gyors bejutását biztosítja.
A kukorica növényvédelmében egyre fontosabb elemmé válik a termény toxintartalmának minimális szinten tartása. Ehhez a csövön megjelenő kártevők és kórokozók elleni együttes védelem jelenti a legjobb megoldást. A Bayer kínálatában ezt a célt szolgálják a Decis Mega és Biscaya rovarölő szerek, illetve a Propulse és Prosaro gombaölő szerek.

A fenntarthatóság közös ügy

A Bayer elkötelezett a felelős növényvédőszer-használat mellett, ami a fenntartható növénytermesztés nagyon fontos eleme. A cég ezen a területen végzett munkájáról, eredményeiről számolt be Kratancsik Elvira fejlesztési és engedélyezési vezető.

A minél kedvezőbb tulajdonságú növényvédő szerek fejlesztése és megtartása a gyártók és a felhasználók közös érdeke, ami az EU szigorú engedélyeztetési rendszerében ez egyre nehezebb feladat. Megkönnyítheti ezt a peszticidek felelős használata, amivel minimálisra csökkenthető az emberi egészség és 
a környezet veszélyeztetésének kockázata.

A Bayer a növényvédő szerrel dolgozók és a környezet védelméhez tevőlegesen is hozzájárul:

• 
A deflektor a leporló csávázószer ártalmatlanítását szolgálja vetés közben. 
A Bayer aktív szerepet vállalt abban, hogy a gazdák ezekhez térítésmentesen hozzájussanak.
• 
A Phytobac a permetezőgép mosásából származó növényvédőszer-maradék zárt rendszeren való lebontását szolgálja.
• 
A cég rendelkezésre bocsátja a biztonságos növényvédőszer-adagolást szolgáló easyFlow berendezést partnerei számára.
• 
Rendszeresen felhívja a figyelmet a megfelelő védőeszközök használatára.
A hasznos élő szervetek védelme érdekében részt vállal méhhotelek, méhlegelők fejlesztésében, kialakításában.

A hatékonyság növelése kulcskérdés 
a jövő mezőgazdaságában.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: innováció, Bayer, kukorica, kukoricatermesztés, konferencia
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Idén is könnyebb lesz az öntözés

Teljes mértékben mentesíti a kormány a gazdálkodókat az állami tulajdonú vízilétesítményeken keresztül történő ...