TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés

Minden benne van – „Széles sávú” gyomirtás, kiváló lefedettség

Növényvédelem - 2015.04.27

A kukorica gyomirtásakor általában igen vegyes gyomflórát kell kezelnünk, sok esetben megtűzdelve hol több, hol kevesebb évelő fajjal is. Ráadásul nem mindig adatik meg, hogy optimális körülmények között elvégezhessük a kezeléseket. Éppen ilyen – optimálisnak nem nevezhető – helyzetben tette próbára Palcsesz Sándor a Principal® Plus Gold gyomirtó szert, és azóta is sokféle évjáratban használta.


„A cégcsoport, ahol a szaktanácsadást végzem, közel 4000 ha területet művel, amelyből meghatározó a kukorica vetésterülete – részletezte a szakember. – 
A takarmány kukorica 2000 hektárt foglal el, de emellett az utóbbi években a vetőmag-előállító terület is eléri az 500–800 hektárt. Területeink eléggé heterogének: aranykorona értékük 8-tól 40-ig változik. Talajtípust tekintve túlnyomórészt réti és öntéstalajokon gazdálkodunk, de vannak löszön kialakult talajaink is. Bár a vetőmagtermesztés a legjobb területekről kiszorította a többi növényt, de a talajmunkára odafigyelve azért ezekben is tisztességes terméseket lehet elérni. A cégcsoport területei Szolnok és Pest megyékben találhatók, melyek közül a Pánd és a Káva környéki egységeket szaktanácsolom rendszeresen, így az itteni tapasztalataimat tudom másokkal is megosztani. 
A legfőbb problémát a fenyércirok okozza nekünk, de egyéb fűfélék is jelentősek, mint a tarackbúza és a muharfajok. Emellett el vagyunk látva parlagfűvel, csattanó maszlaggal, fehér libatoppal, varjúmákkal, apró szulákkal, és a kötöttebb talajokon aszat is előfordul. Sajnos ezek a gyomok általánosan elterjedtek nálunk, ugyanis a gép-átcsoportosításokkal mindenhová eljutottak.”

Palcsesz Sándor (60) növénytermesztési tanácsadó nős, 2 gyermek édesapja hobbi: kertészkedés

Palcsesz Sándor (60) növénytermesztési tanácsadó nős, 2 gyermek édesapja hobbi: kertészkedés


Palcsesz Sándor tanácsára ezért évek óta állománykezelésekkel oldják meg a cégcsoport területein a gyomirtást, ahol, miként a szakember fogalmazott, a csapadék hektikussága nagyon bizonytalanná teszi az alapkezeléseket. Ugyanakkor 
a hatékony gyomirtás a kukorica termésbiztonsága szempontjából fontos kritérium. Palcsesz Sándor úgy véli, a jó magágy és a tiszta állomány két fontos alapfeltétele a jó termésnek.
„Húsz éve ismerem Fazekas Károlyt, a cég itteni képviselőjét. Már a „tituszos időkben” is rendszeresen látogatott, és jó kapcsolat alakult ki közöttünk – indokolja a választását a növénytermesztési tanácsadó. – A Principal® Plus Gold forgalomba kerülésekor természetesen erre a termékre is felhívta a figyelmem. Hamarosan szükség is lett rá: amikor 2011 őszén átvettem a szaktanácsolt területet, szinte sírva fakadtam: olyan gyomborítást láttam, amit 40 éves szakmai múltam alatt soha. Akkor gyakorlatilag egy szempont számított a szerválasztásnál: garantáltan működjön. Alapvetően szeretem az új termékeket kipróbálni, és ebből a csomagból kinéztem, hogy működni is fog. Ez így is történt: a Principal® Plus Gold gyönyörűen dolgozott. Akkora tömegben kelt a fenyércirok, hogy már meg kellett fogni a 2-3 leveles kukoricában. Kitisztította a kukoricát, de még sok idő volt a gyomok kelésére, így szükség volt egy második kezelésre is. A tavalyi évre sikerült olyan kultúrállapotba hozni a területeket, hogy már 1 kezelés is elég volt. A fenyércirok-fertőzést azóta negyedére-ötödére szorítottuk vissza. Ez a jó teljesítmény meg is hozta a Principal® Plus Gold csomag népszerűségét a környéken: mielőtt elkezdtem használni, nem nagyon ismerték errefelé, azóta viszont egyre többen ezzel kezelik a kukoricát.” Palcsesz Sándor szerint ennek az is magyarázata, hogy a készítmény könnyen, rugalmasan alkalmazható. „2011 óta a pándi és kávai kukoricák teljes területén ezt a csomagot használjuk – tette hozzá –, ez idő alatt sokféle helyzet előfordult. Volt már, hogy 2-3 leveles kukoricára ki kellett adni, mert a vetés az esők miatt elhúzódott, a gyomok pedig közben kikeltek. Máskor fejlett gyomokat kellett irtani vele, 7-8 leveles kukoricában. A kukoricát egyszer sem károsította, a gyomokat viszont kiválóan irtotta. A kezelése egyszerű, a 10 hektáros csomag számunkra ideális. Alapvető fontosságúnak tartom a 300 l/ha vízzel való kijuttatást, mivel véleményem szerint a tökéletes hatáshoz ez a lémennyiség célszerű. Tetszik benne, hogy nem kell agyalni, vajon az egyik vagy másik területen mit tegyünk hozzá, hogy vigye az összes gyomot – ebben minden benne van. Bizonytalan évjáratokban is biztos megoldás. Mindenképpen javaslom azoknak, akiknek széles gyompalettát kell irtaniuk. Nagyobb cégeknek kifejezetten praktikus. Nem mellékesen pedig ki kell emelni a jó ár-érték arányát: ilyen kukoricaárak mellett meg kell gondolnia az embernek, hogy mire mennyit költhet.”

A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!
®az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve






Szerző: AgrárUnió ©

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kevesebb értékesített műtrágya, alacsonyabb árak 2023-ban

A műtrágya-forgalmazók 1,08 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére ...