TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Jól bevált megoldások 
a napraforgóban

Jól bevált megoldások 
a napraforgóban

Növényvédelem - 2016.05.10

A napraforgó esetében is a növényvédelem nagymértékben meghatározza a termésátlagot, a várható jövedelmet. A gyomok mellett a növénykórtani problémák okozhatják 
a legnagyobb terméskiesést. Annak ellenére, hogy a napraforgó különféle betegségei évente változó intenzitással jelentkeznek, a kórokozók ellen mindig ajánlatos védekezni, mert egy erős fertőzés akár veszteségessé is teheti a termesztést.


Gyomirtás a gyomok 
fenológiájához igazítva

Varga László, a Gyermelyi Gabona Kft. szakirányítója ismertette az elmúlt év napraforgó-gyomirtással kapcsolatos tapasztalatait.
A Gyermelyi Gabona Kft. a Gyermelyi vállalatcsoport egyik tagjaként 3400 hektáron gazdálkodik Komárom megyében, ezen belül 800 ha volt az elmúlt évben a napraforgó. Elsődlegesen a magas olajsavas napraforgót termelik, de kisebb mértékben még a hagyományos linolsavas napraforgóval is foglalkoznak. Egy 180 hektáros napraforgó-területük sajnos nem lett az előző évet megelőzően ősszel felszántva, így tavaszi szántásba került. A tavaszi szántásból következett, hogy a műveletek számát növelni kellett, ami talajtömörödöttséget és az ezzel járó talajnedvesség-vesztést okozott. Ezeket a nem túl ideális viszonyokat a parlagfű kihasználta, és nagyon nagy tömegben fertőzött ezen a területen.
Amikor ezzel a ténnyel szembesültek, akkor döntöttek úgy, hogy osztott kezelést kell alkalmazniuk, kimondottan a parlagfű fenológiájára fókuszálva. A DuPont™ Express® gyomirtó szer tervezett mennyiségének 50%-át juttatták ki (22,5 grammot) Trend® nedvesítőszerrel kiegészítve, majd ezt követően 10-11 nap múlva az utókelt parlagfű fenológiájához igazítva végezték el a második kezelést. A kezelés eredményeképpen a tábla közepén lévő kiritkult, vadkáros részeket leszámítva szinte alig lehetett a táblán parlagfüves területet találni. A később betakarított napraforgó a nagyüzemi átlagukat hozta, amely a 2,75 tonna/ha lett.
A szakember hozzátette: ahhoz, hogy ezt végre tudják hajtani, szükség volt arra is, hogy megfelelő genetikai hátterű vetőmag álljon a rendelkezésükre, amely rezisztens az Express® gyomirtó szerrel szemben. Minden esetben ajánlott figyelembe venni a célzott gyomnövény érzékeny fenológiai stádiumát, oda kell figyelni a technológiára. Ajánlott, hogy a kellő fedettség meglegyen, ami mindenképpen szükséges ahhoz, hogy megfelelő hatékonyságot és gyomirtást tudjunk elérni.

Hatékony védekezés 
a gombabetegségek ellen

A DuPont szakemberei szerint a napraforgó kórtani problémái minden évben az adott időjárási viszonyokat kedvelő több betegségből tevődnek össze. Ahogy változnak az egyes évek csapadék- és hőmérsékleti viszonyai, úgy változik a napraforgóban fellépő növénypatogén gombák jelentősége is. A napraforgó-betegségek komplexitása miatt minden évben számítani lehet és kell a kórtani problémákra. Mivel az időjárás alakulását nagyon nehéz előre megjósolni, így szinte lehetetlen egy-egy adott kórokozó ellen célirányosan védekezni.
Mindebből az következik, hogy a védekezés szempontjából az egyik legfontosabb tényező, hogy a felhasznált gombaölő szer hatásspektruma minél szélesebb legyen, ezáltal minél biztosabb védelmet nyújtson bármilyen időjárási körülmény esetén.
A DuPont termékpalettáján két ilyen, napraforgóban engedélyezett gombaölő szer is található. Az egyik a DuPont™ Acanto® Plus gombaölő szer, amely két ténylegesen felszívódó hatóanyagot tartalmaz: pikoxistrobint és ciprokonazolt. Mindkét hatóanyag felszívódik és ténylegesen mozog a növényben, ezáltal komplex védelmet biztosít még a napraforgó intenzív növekedési szakaszában is. A hatóanyagok hatásmódja és a hatás ideje eltérő a fertőzés időszakában, ami hosszú tartamhatást és széles hatásspektrumot eredményez. A fent említett kórokozók ellen kiváló hatékonysággal rendelkezik, a napraforgó minden lényeges gombabetegsége ellen védelmet nyújt. Ki kell emelni a minden évben komoly problémákat okozó Sclerotinia elleni hatékonyságát. Az Acanto® Plus kiváló gombaölő tulajdonsága mellett pozitív élettani, úgynevezett zöldítő hatással is rendelkezik. Kijuttatását elsősorban a korai lomb- és szárbetegségek ellen, a napraforgó intenzív vegetatív fejlődési szakaszában, csillagbimbós állapotig javasoljuk.
A DuPont másik gombaölőszer-ajánlata az Acanto® Sun gombaölő szer kereskedelmi csomag. Az Acanto® és Tanos® gombaölő szerekből álló, kedvező árú csomaggal tankkeverékben végzett permetezés kiváló hatékonyságot eredményez a napraforgó kórokozói ellen. A csomagban található három hatóanyag révén széles hatásspektrummal – a tányérbetegségek ellen kiváló hatékonysággal –, hosszú tartamhatással és rugalmas felhasználhatósággal rendelkezik. A csomag akkor a leghatékonyabb, ha a generatív fázisban (csillagbimbós állapot és virágzás között) juttatják ki.
A jól bevált DuPont-megoldások napraforgóban az Express® Plus kereskedelmi csomagban (Acanto® Plus gombaölő szer és az Express® 50 SX gyomirtó szer) jó ár-érték aránnyal bizonyíthatják hatékonyságukat a gazdálkodóknak.

A DuPont-készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

„A TALAJ ÉLETE” – Amit egy szelvény el tud mondani magáról

Országos rendezvény, számtalan helyszínen március 20.-án