TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Mi kell a repcének?

Mi kell a repcének?

Növényvédelem - 2019.03.18

Már tavaly ősszel, a szezon kezdetén kiderült: a nyereséges termesztéshez a repcének egyre intenzívebb védelem kell. Ennek soron következő lépése a kora tavaszi kezelések tervezése.

Ha csak 2018 tavaszára visszagondolunk: az időjárás, a repce fejlődése és a kártevők megjelenése olyan helyzetet hozott, amelyben csak akkor volt esély a hatékony védelemre, ha a védekezés eszközeit idejében és megfelelően előkészítették. A környezeti tényezők mellett rovarkártevők esetén az előző évi szerhasználat is befolyásolhatja, hogy tavasszal mely készítmények alkalmazhatók. A feladat tehát nem egyszerű, de tervezéssel és felkészültséggel el lehet érni azt a termésmennyiséget és -minőséget, ami a termesztés jövedelmezőségének alapja.

Az országos vetésterület 2018 őszén meghaladta a 300 000 hektárt. Az, hogy ebből mennyi telelt át megfelelően, hamarosan kiderül. A statisztikára még várni kell kicsit, a repce védelmére azonban időben fel kell készülni: érdemes mielőbb felmérni az állományt, és a tavaszi kezeléseket megtervezni. Tavasztól fehérpenész, fóma, alternária és cilindrospórium okozhat változó mértékű, de akár 70%-os kárt is az állományban. Ezek a betegségek a szárat, a leveleket és a becőket rongálva a ermés mennyiségét és olajtartalmát is csökkentik, így duplán okoznak kárt. A kórokozók elleni preventív védelemmel lehet a korai fertőzéseket és azok terméskárosító hatását elkerülni. Repcében felhasználható, gomba- és rovarölő szert tartalmazó technológiai csomagunkat ajánljuk a kora tavaszi kezelésekhez.

Bayer Repce Pro csomag

Bayer Repce Pro csomag áron oldhatja meg a kora tavaszi repcenövényvédelmi feladatokat. A csomag – dózistól függően – 10–20 ha repce gombabetegségek és rovarkártevők elleni védelmére, valamint növekedésszabályozására használható készítményeket tartalmaz. A csomagban lévő Folicur Solo és Proteus felhasználása nem csupán az őszi káposztarepce védelmére engedélyezett, így a szezon kezdetén beszerzett Bayer Repce Pro csomag több kultúra védelmére is szolgálhat – tervezzen vele bátran!

repce

Folicur Solo

Régóta bevált készítmény a repce védelmében. Tavasszal a repce szárba indulásától a virágzás kezdetéig alkalmazható 0,75–1,0 l/ha dózisban. A tebukonazol
hatóanyag kedvezően hat a repce növekedésére: növénymagasság-csökkentő, szárszilárdító és oldalhajtás-serkentő hatása, valamint betegségek elleni hatékonysága a magyar termesztők körében közismert.

Proteus

A tiakloprid és a deltamentrin gyári kombinációja. Ebből adódó kettős hatásmódja (kontakt és szisztémikus) gyors taglózó hatás mellett hosszú hatástartamot, valamint a jelentős kártevők lárvái és kifejlett egyedei ellen erőteljes hatást jelent. A Proteus rendelkezik „anti-feeding”, azaz táplálkozást akadályozó hatással is: a rovarok a kezelés után már nem táplálkoznak, így akkor sem okoznak már kárt, ha a kezelés hatására csak lassabban pusztulnak el.

A Proteus felhasználása 0,5–0,75 l/ha dózisban, a vetéstől a betakarításig 2 alkalommal engedélyezett. Így megfelelő választás azoknak, akik ősszel is használták, és azoknak is, akik ősszel más rovarölő szer egyszeri alkalmazási lehetőségét már kihasználták. 

A növényvédelmi teendők mellett az eredményt nagyban befolyásoló egyéb tényezőkre – időjárás, terményárak, szállítási lehetőségek – termelői szinten nincs sok ráhatás. Ezért érdemes azokra a területekre koncentrálni, ahol a termelői döntés hat a későbbi eredményre. A Bayer Repce Pro csomag ideális választás a repce kora tavaszi védelmére.

Címkék: Bayer, repce, Bayer Repce Pro csomag, Proteus, Folicur Solo
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Visszatekintés – A kalászos gabonák termesztésének ...

Az őszi kalászosok termesztése igen vegyes eredményeket hozott tavaly, abban azonban valószínűleg minden ...