TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Corteva Agriscience™-portfóliófarmok

Corteva Agriscience™-portfóliófarmok

Növényvédelem - 2019.10.25

Ízelítő a holnap technológiáiból és hibridjeiből A Corteva Agriscience™ négy portfóliófarmján – Dombóváron, Szarvason, Hegyfalun és Debrecenben – tartott bemutatókat augusztus 28. és szeptember 10. között. A bemutatókon több új kukorica- és napraforgóhibriddel is megismerkedhettek az érdeklődők, emellett e kultúrák növényvédelmi kínálata is terítékre került. Aktualitása miatt a repce növényvédelme szintén 
a rendezvény fontos témáját adta, kiemelten a cég új, egyedi gyomirtó szere, a Belkar™.

Hatékonyság és fenntarthatóság

A Corteva Agriscience™ cégcsoport jelenleg négy vállalatot fog össze:

– 
a Pioneer Hi-Bred Zrt.-t, amelyhez a magyarországi kukoricavetőmag-előállítás több mint fele köthető, és magába foglalja a Pioneer szarvasi vetőmagüzemét,
– 
a Pioneer hibridek forgalmazását végző Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft.-t,
– 
továbbá a DuPont Magyarország Kft.-t és a Dow AgroSciences Kft.-t.

A Corteva Agriscience™ innovatív cég, mely technológiai fejlesztéseivel a nemesítés és a növényvédelem égető kérdéseire keresi és adja meg a választ – mondta megnyitójában Borsos László ügyvezető igazgató. A fejlesztések terén egyre nagyobb figyelmet kapnak a biológiai megoldások. Ennek kézzelfogható eredménye például a LumiGEN™ csávázási technológia, amely a repce után a Pioneer kukorica- és napraforgó-vetőmagkezelésének is része lesz. Borsos László hangsúlyozta: a gazdaságosság és a környezet megóvása nem összeférhetetlenek a mezőgazdaságban. A Corteva Agriscience™ egy speciális terméke, az N-Lock™ a nitrogénmenedzsment elemeként a hatékonyabb gazdálkodást és a környezet megóvását egyszerre szolgálja azáltal, hogy a kimosódásra kevésbé érzékeny nitrogénformák megőrzésével a nitrogént a gyökérzónában tartja.

corteva1


Még erősebb AQUAmax® -portfólió

A Pioneer a kukorica-vetőmagpiac meghatározó szereplője, és kínálatát újabb kiváló Optimum® AQUAmax® hibridekkel erősítette, melyeket Tímár Béla vetőmag-értékesítési igazgató mutatott be. 
Az Optimum® AQUAmax® program, amely 2013-ban két hibriddel indult, a termésbiztonság magasabb szintjét hozta el 
a kukoricatermesztésbe. Ma a Pioneer portfóliója 25 hibridből áll, amiből 9 Optimum® AQUAmax® minősítésű. Teljesítményüket, megbízhatóságukat jól jellemzi, hogy a Pioneer teljes kukoricavetőmag-értékesítésének több mint 50 százalékát ez a 9 hibrid adja.

A kínálatból Tímár Béla öt hibridet emelt ki, melyek a jelen és a közeljövő hazai kukoricatermesztésében fontos szerepet játszanak és fognak játszani:

– 
A P9415 (FAO350) 2018-ban került köztermesztésbe, és korábbi eredményeinek köszönhetően már ebben az évben jelentős mennyiségben értékesítette a Pioneer. Optimum® AQUAmax® minősítésű kukorica, amely a gazdák bizalmát a hőstressz és szárazságstressz kiváló tűrésével, látványos, hengeres csövekkel hálálta meg. Kimagasló eredményeinek köszönhetően 2019-ben megduplázta vetésterületét. Csőfuzáriumra mérsékelten érzékeny hibrid.
– 
A P9903 (FAO 390) a mai Pioneer-portfólió legkeresettebb és legnagyobb volumenben értékesített tagja. 2015-ös bevezetése óta minden évben nőtt a vetőmagforgalma. Optimum® AQUAmax® minősítésű kukorica, amelynek meghatározó tulajdonságai a stabilitás, a stressztűrés, az évjárati hatások tolerálása. Kiváló csőegészség jellemzi, amit provokációs kísérletekben is rendre bizonyít. Bármilyen, kukorica termesztésére alkalmas vidékre javasolható.
– 
A jövő egyik nagy ígérete a FAO 300-as éréscsoport végére sorolható P9978. Vastag, jól berakódott csövek biztosítják kimagasló terméseredményeit, melyekkel az utóbbi 3 év összehasonlító vizsgálataiban 6-800 kg-mal előzte meg rangos versenytársait. 
A nagy terméspotenciál mellett kiváló csőegészség jellemzi.
– 
A 400-as éréscsoport elejét képviseli az Optimum® AQUAmax® minősítésű P0023, amely 2015 óta van köztermesztésben, és a Pioneer második legkeresettebb hibridje. A posztregisztrációs kísérletekben rendre kimagasló teljesítményt nyújt, csőegészsége kiváló.
– 
A 400-as éréscsoport végének új hibridje a P0217 (FAO 490). A késői kukoricák, mint a P9911, P0216, P0412, hagyományosan a Pioneer erősségei. Hozzájuk képest is jelentős terméselőnyt tud felmutatni a P0217.

A kiváló genetikák mellé a legmagasabb szintű csávázási technológiát biztosítják a Pioneer vetőmagüzemében – mondta Tímár Béla. Ennek újabb lépéseként a kukorica esetében is bevezetik a LumiGEN™ technológiát, így a már évek óta bevált gombaölő szeres megoldást kiegészítik a Lumibio Kelta biostimulátorral a dinamikusabb kelés, kezdeti fejlődés érdekében.

A repce őszi védelme

A Corteva Agriscience™ egyedülálló és egyre bővülő növényvédőszer-kínálat-tal áll a repcetermesztők rendelkezésére. A LumiGEN™ csávázási technológia fungicides, inszekticides védelmet is biztosít a kelő és fiatal repcének, emellett pedig a korai fejlődést segítő biostimulátort is tartalmaz. A jól ismert Nurelle-D™ hatékony megoldást nyújt állományban a rovarkártevők elleni védelemhez. A metkonazol hatóanyagot nagy koncentrációban tartalmazó Metkon™ 60 gombaölő szer pedig, jelentős regulátor hatással is rendelkezik. Ugyanakkor a gyomirtás területén, a gazdálkodók va--lamennyi, a repcében jelentős egy- és kétszikű gyom ellen hatékony védelmet adó gyomirtószer-palettáról (Runway™, Ikarus™, Galera™, Perenal™) választhatnak, amely ez év őszétől a Belkar™ néven forgalomba kerülő új termékkel bővült. Ráadásul a herbicidpaletta őszi és szükség esetén tavaszi gyomirtáshoz is kínál megoldásokat.


Belkar™ – a repcegyomirtás 
új generációja

Az Arylex™ az aril-pikolinátok csoportjába tartozó, új hatásmechanizmust képviselő herbicid hatóanyag, amelynek első, Magyarországon engedéllyel rendelkező készítménye a Belkar gyomirtó szer. 
(A szintén Arylex™ hatóanyagot tartalma-zó Viballa™ napraforgó gyomirtó szer, 
az idei évben szükséghelyzeti engedéllyel volt hozzáférhető.) A két hatóanyagú Belkar™ másik hatóanyaga a pikloram.

A Belkar™ legfontosabb tulajdonságait, a felhasználás lehetőségeit Papp Zoltán herbicid-termékmenedzser foglalta össze:

– 
A Belkar™ mindkét hatóanyaga felszívódó, szisztémikus hatású, a készítmény a gyomnövényeken gyorsan megjelenő, hormonszerű tüneteket idéz elő.
– 
Hatásspektruma az olyan, sokszor 
problémás repce gyomokra terjed ki, mint a keresztes virágú fajok (sebforrasztó zsombor, tarsóka, pásztortáska), 
a hosszú, meleg őszökön nagy problémát okozó melegkedvelő gyomok (libatopfélék, csattanó maszlag). Ezek mellett természetesen nagyon hatékony a repcegyomirtását hagyomá-nyosan meghatározó fajok ellen is, mint az ebszékfű, ragadós galaj, pipacs.
– 
A Belkar™ dózisa 0,5 l/ha, a javasolt kijuttatási ideje a repce 6–8 leveles és a gyomok 2–8 leveles állapotára esik. Osztott kezeléssel is kijuttatható kétszer 0,25 l/ha dózisban. Ilyenkor az első kezelés 2 leveles stádiumtól, majd a második kezelés 6 leveles stádiumtól végezhető el, a két kezelés között 14 napnak kell eltelnie.
– 
Bemosó csapadékra nincs szükség 
a hatáskifejtéshez.
– 
A Belkar™-ral gyomirtott repce betakarítása utáni őszön és az azt követő tavaszon is bármi vethető.
– 
Amennyiben a kétszikű gyomok mellett egyszikűek ellen is védekezni kell, akkor a Belkar™ keverhető 
a Perenal speciális egyszikűirtóval vagy rovarkártevők elleni védekezéshez Nurelle-D inszekticiddel. Egyszerre csak egy készítménnyel kombináljuk!
– 
A Belkar™ a II. forgalmi kategóriába tartozik, és bármely repcében használható.

Megújuló napraforgóhibridek

A fajtaváltás általában lassúbb folyamat a napraforgó esetében, mint kukoricánál, de a genetikai előrehaladás itt is újabb és újabb hibridek megjelenését és elter-jedését eredményezi.

Fontos mérföldkövet jelentett ebben a folyamatban a 2012-es esztendő, amikor P64LE25 néven új Express* hibridet vezetett be a Pioneer. Ma már kijelenthető, hogy az LE25, amelyet azóta összesen 770 ezer hektáron vetettek el, korszakos hibridje lett a hazai napraforgó-termesztésnek, és ma is meghatározó a vetőmagpiacon. A Pioneer 
a P64LE136 hibridben megtalálta méltó utódját a linolsavas Express* napraforgók szegmensében. A P64LE136 hasonló kórtani tulajdonságai és termőhelyi alkalmazkodóképessége mellett nagyobb termőképességgel és körülbelül 20 cm-rel alacsonyabb szárral rendelkezik.

A magas olajsavas Express* napraforgók új generációjának képviselője a P64HE133 és a várhatóan 2020-ban bevezetésre kerülő P64HE144. Termőképességben mindkét hibrid jelentős előrelépés a HO napraforgók között.

A Pioneer a Clearfield** Plus gyomirtási rendszerben is letette a névjegyét a P64LP140 linolsavas hibriddel. Nagy termőképességéhez kiemelkedő olajtartalom és nagy hektolitersúly tartozik.

A kiváló Pioneer-genetikákhoz a jövő évtől a napraforgóban is LumiGEN™ csávázási technológia biztosítja a kezdeti fejlődés biztonságát.

corteva2 

™, ® : A Corteva bejegyzett márkaneve.
*Az FMC-Agro bejegyzett márkaneve.
** A BASF bejegyzett márkaneve.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: repce, gyomirtás, kukorica, vetőmag, napaforgó, hibrid, portfóliófarm, Corteva Agriscience™
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Extrém rendfelszedési kapacitás a John Deere V451R-től

A John Deere a szálastakarmány-betakarítás területén is mindig arra törekedett a fejlesztései során, hogy minden ...