TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Iránytű a tápanyag-gazdálkodásban

Iránytű a tápanyag-gazdálkodásban

Növényvédelem - 2020.06.06

A YIELD SERVICE-ről Chikán Tamás gazdálkodóval beszélgettünk A tudatos tápanyag-gazdálkodás az eredményes növénytermesztés egyik kulcsa. A növények tényleges igényeit kielégítő trágyázás – azon túl, hogy biztosítja az optimális fejlődéshez szükséges tápanyagokat – segít elkerülni a túlzott mennyiségben és nem megfelelő arányban történő kijuttatásból vagy a tápelemek gyenge hasznosulásából adódó pazarlást, illetve veszteségeket.

A gyakorlatban akkor tudjuk megvalósítani a legjobb hatékonyságot biztosító tápanyag-utánpótlást, ha ismerjük talajaink feltöltöttségét az egyes tápelemekből és a talaj azon tulajdonságait, melyek a hasznosulásukat befolyásolják. Ezek is­­me­­­­­­­­­­­­­­­­retében ellensúlyozhatjuk az esetleges talajhibákat, és az adott növény igényeinek, a terméscéloknak megfelelően összeállíthatjuk a tápanyag-gazdálkodási tervet.

A nyers talajvizsgálati eredményektől az adott táblára és növénykultúrára szabott kijuttatási tervig eljutni alapos és a gazdálkodók számára is érthető szakmai iránymutatásra van szükség. Ezt felismerve a Timac AGRO 2014-ben megalkotta a YIELD SERVICE programját, mely már a kezdetektől nagy népszerűségnek örvend, és az évek során egyre többen csatlakoztak a szolgáltatáshoz, mostanra több mint 400 000 hektáron. A YIELD SERVICE sikerének az alapja, hogy a Timac AGRO szakemberei a talajmintavételtől az adatok értékelésén, a tervezésen át a megvalósításig kézzelfogható segítséget nyújtanak partnereiknek, és az eredményeket is nyomon követik.

ctamasChikán Tamás családi gazdálkodó,
mezőgazdasági 
technikus, Iliny

 

A YIELD SERVICE programban 2015-től vesz részt Chikán Tamás ilinyi gazdálkodó, aki az Agrárunió olvasóival is megosztja az elmúlt években szerzett tapasztalatait.

 – Kérem, röviden mutassa be a gazdaságukat!

 – A Balassagyarmat közelében található Iliny községben gazdálkodom, 100 hektár szántóföldön és 100 hektár legelőn, kaszálón. A növénytermesztés mellett egy 300 anyás juhászat is a családi gazdaság része. A vetésszerkezetben jelenleg kukorica, napraforgó, őszi búza és lucerna kap helyet.

 – Milyen adottságok mellett végzik a nö­vénytermesztési tevékenységet?

 – A talajaink és a domborzat is eléggé változatos. Vannak laza, homokos talajaink és kötöttebbek is: a kötöttségek így 28 és 45 között változnak. A jellemző talajtípus a barna erdőtalaj, de valamennyi csernozjom is van. Az aranykorona-értékek 17 és 33 közé esnek. A mélyebb fekvésű táblákon korábban volt gondunk a belvízzel, de ezt mélylazítással elég jól tudjuk orvosolni. Amit általános problémaként meg lehet említeni, az a mészhiány és a talajok túlzottan alacsony kémhatása. Ennek javításán már évek óta dolgozunk, amiben 
a Timac AGRO YIELD SERVICE szolgáltatása hathatós segítséget nyújt.

 – Milyen terméseredményeket érnek el ezeken a területeken?

 – Nógrád megyének olyan vidékén gazdálkodom, amely nem igazán alkalmas országos rekordok döntögetésére, de oda­­­­­­­­­figyeléssel azért eredményesen lehet gazdálkodni. A térségben jellemző terméseredmények búzában 4,5-6,5 t/ha, ku­­koricában 8,5-13 t/ha, napraforgóban 2,5-3,5 t/ha. A mi tavalyi termésátlagaink búzában 5,5 tonna, kukoricában 10 tonna, napraforgóban 3,2 tonna voltak hektáronként.

 – Mennyire stabilan tudja hozni ezeket a ter­­méseket? Látszik ebben javulás a YIELD SERVICE használata óta?

 – Azt egyértelműen kijelenthetem, hogy a YIELD SERVICE bevezetése, illetve a Ti­­­mac AGRO-val való együttműködés óta javultak az eredményeink.

 – Mikorra nyúlik vissza ez a kapcsolat, és hogyan indult?

 – Azt hiszem, hogy a kapcsolatfelvétel nem egy szokványos történet. Őrhalom­ban fociztam, és a csapattársam a Timac AGRO munkatársa volt. Láttam az öl­­tö­zékén a cég nevét, és érdeklődtem felőle. Tőle tudtam meg, hogy mivel foglalkoznak, milyen fejlesztések folynak a Timac AGRO-nál. Akkoriban errefelé a Timac AGRO szolgáltatásait és termékeit még nem igazán használták. Felkeltette az ér­deklődésem, felvettem a kapcsolatot a he­­­­­­­lyi szaktanácsadóval, Nagy Mártonnal, és 2015 őszén a talajmintavételekkel elindult az együttműködés.

 – Mit várt ettől az együttműködéstől? Milyen céllal vágott bele?

 – Okszerűbb, tudatosabb gazdálkodásra törekedtünk. Nem vagyunk nagy gazdaság, viszont szeretnénk minél precízebben termelni és a területeinkből kihozni a legtöbbet. Korábban is voltak talajvizsgálati eredményeink, de nem tudtuk ezeket az ismereteket megfelelően kamatoztatni. A tápanyag-gazdálkodásban nem vettük figyelembe a táblák közötti különbségeket, illetve a savanyú kémhatás miatti hasznosulási problémákat, így nem jöttek azok az eredmények, amit a kiadott műtrágyamennyiségek alapján vártunk. Láttuk, hogy van valami probléma, javíta­ni kell a hatékonyságon, és a Timac AGRO szolgáltatásában találtuk meg a meg­­­­felelő utat.

 – Nagy vonalakban hogyan néz ki a YIELD SERVICE, mit takar ez az együttműködés?

 – Talajmintavételekkel indul, majd ezek feldolgozása, kiértékelése következik. Mivel táblán belül differenciált tápanyag-kijuttatásra nincs lehetőségünk, táblaszinten gondolkodunk: az egyes paraméterek táblánkénti átlagát vesszük figyelembe. A YIELD SERVICE keretében kapunk egy értékelést a különféle jellemzőkről, mint az egyes tápelemekkel való ellátottság, kémhatás stb. A felmerülő problémákat rangsorolják: nálunk az első számú problémának szinte minden táblán a mészhiány és az ebből adódó savanyúság bizonyult. Ezeket átbeszéljük a Timac AGRO szaktanácsadójával, aki javaslatot tesz 
a megoldásra is. Segít a megfelelő műtrágya megválasztásában, az adagok meghatározásában. Szimpatikusnak találom ebben a szolgáltatásban, hogy nem mindenáron a saját termékeik használatára akarnak rábeszélni. Többféle változatot átbeszélünk, kiszámolják ezek költségvonzatát, és ezek ismeretében tudok dönteni.
 – Ez egy évről évre szoros szakmai kapcsolatot feltételez a szaktanácsadójával.

 – Igen, havi szinten többször is beszélünk. Számos problémában segített már, többször megnézi az állományt, nyomon követi a kezelések eredményét. Sok tanácsa, amelyet megfogadtam, igen jónak bizonyult.

 – Milyen változásokat eredménye­zett a tápanyag-gazdálkodásukban a YIELD SERVICE igénybevétele?

 – Alapvetően a szemléletünket, a talajhoz való hozzáállásunkat is megváltoztatta, hogy megismertük, megértettük 
a problémákat. Szembesülnünk kellett vele, hogy a korábbi években a kijuttatott műtrágyák az alacsony pH miatt hasznosultak rosszul, így elsősorban ezt az alapproblémát kell megoldanunk. Magában a technológiában az egyik lényeges változás, hogy elkezdtük a PHYSIOMAX talajkondicionáló használatát mészpótlásra, a kémhatás javítására. Ezzel az a cé­­lunk, hogy a gyökérzet számára kedve­zőbb környezetet teremtsünk, és javítsuk a különféle tápelemek hasznosulását. Emellett a talaj tulajdonságait figyelembe vevő, okszerű tápanyag-visszapótlást végzünk.

 – Vannak már szemmel látható, mérhető eredményei a talajjavításnak, a tudatosabb tápanyag-gazdálkodásnak?

 – Kezdetben a terület egy részén kísérleteztünk. Itt már meglátszott a hatás 
a növények növekedésében, élénkebb zöld színében és a termés mennyiségé­ben. Több évre visszatekintve azt is kijelenthetem, hogy a termésstabilitás is ja­vult. A talaj kémhatásának a javulását is nyomon akartam követni, ezért vásároltam egy pH-mérőt. Ezen a téren is javuló tendenciát látok. A tábláink egy jelentős részén 4,8-5,5 közötti pH-érték volt 
a jellemző. Természetesen ebből nem lett egyik évről a másikra semleges kémhatás, de néhány tizedes lépésekben afelé közelítünk. A klasszikus nagy adagú mésztrágyázás helyett a PHYSIOMAX használatával inkább a könnyen feltáródó kalciumforrás folyamatos biztosítására helyezzük a hangsúlyt.

 – Mik a jövőbeni tervei a tápanyag-gazdálkodás terén?

 – A PHYSIOMAX mellett a Timac AGRO több biostimulátor-tartalmú levéltrágyáját is kipróbáltuk, amelyekkel szintén pozitív tapasztalataink vannak, így bővíteni akarjuk a felhasznált Timac termékek körét. A jövőbeni terveink között szerepel a cég mikrogranulált startereinek a használata, ennek azonban előfeltétele, hogy a kijuttatásra alkalmas vetőgépet szerezzünk be. Továbbá látok fantáziát a TOP-PHOS tartalmú komplex trágyákban is.

 – A tapasztalatai alapján kiknek ajánlja figyelmébe a Timac AGRO YIELD SERVICE szolgáltatását?

 – Feltételezem, hogy hozzám hasonlóan sok gazdálkodó van az országban, akik nem talajtani és tápanyag-gazdálkodási szakemberek. Nekik a YIELD SERVICE hathatós segítséget jelentene, hogy átlássák a problémákat, az arra adható válaszokat, és a talajvizsgálati eredmények alapján szakmailag megalapozott döntéseket tud­­­janak hozni. Én úgy vélem, hogy ez a prog­­­­­­­ram megfelelő irányt mutat, hogy mit is kezdjük a talajainkkal.

A YIELD SERVICE szolgáltatás részeként 2014-ban elindították a YIELD SERVICE + programjukat, mely már kimondottan a precíziós gazdálkodási gyakorlatra specializálódott. A talajvizsgálatok és a légi felvételek egyidejű használatával 
a tápanyag-gazdálkodási és kijuttatási tervek nem csupán táblaszinten, hanem a táblákon belül lehatárolt homogén egységek szintjén, úgynevezett menedzsmentzónánként készülnek el. A precíziós gazdálkodási rendszerek működtetéséhez természetesen speciális eszközök (GPS-szel ellátott erőgépek, szórók stb.) is kellenek, viszont a differenciált tápanyag-utánpótlásnak köszönhetően csökkenthető 
a kijuttatott műtrágya mennyisége, a hasznosulás, hatékonyság, a tábla tápanyag-ellátottságának homogenitása pedig jelentős mértékben javul




Szerző: AgrárUnió

Címkék: Timac AGRO, tápanyag-gazdálkodás, YIELD SERVICE
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vitatott feltételesség – Avagy minden, amit az ugaroltatásról ...

Egy 2024. február 14-én hatályba lépett uniós rendelet értelmében 2024-ben – január 1. és december 31. között ...