TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Életre kelt(ő) védelem – Az FMC-Agro ajánlata zöldség- és gyümölcskultúrákban

Életre kelt(ő) védelem – Az FMC-Agro ajánlata zöldség- és gyümölcskultúrákban

Növényvédelem - 2021.04.06

Az FMC-Agro a korábbi, a szántóföldi kultúrák növényvédelmével foglalkozó webkonferenciájának mintájára ezúttal 
a zöldség- és gyümölcskultúrákkal foglalkozó online rendezvényen mutatta be az fejlesztéseit, újdonságait.

Harc a rezisztencia ellen

A szabadföldi- és hajtatottzöldség-előállításban, valamint a gyümölcs- és szőlőtermesztésben alkalmazott intenzív vagy szuperintenzív körülmények komoly kihívást jelentenek a növényvédelem számára, így azon gyártók számára is, amelyek innovatív megoldásokat keresnek ezen a területen. Az egyes kártevőknél tapasztalható nagy generációszám kiváló lehetőséget teremt arra, hogy tolerancia, sőt, akár rezisztencia alakulhasson ki az alkalmazott hatóanyagokkal szemben. A felhasznált készítmények romló hatékonyságának megakadályozása, azok hosszú távon technológiában tartása az FMC számára elsődleges fontosságú. Fejlesztéseikkel, készítményeikkel, technológiai ajánlásaikkal egyaránt arra törekednek, hogy eszközöket adjanak a gazdálkodók kezébe ezeknek a káros folyamatoknak az elkerüléséhez.

„Az utolsó pillanatban érkezett”

A címben olvasható mondat a Benevia® rovarölő szerrel kapcsolatban hangzott el, amelynek hatóanyaga az FMC által kifejlesztett, egyedülálló tulajdonsággal rendelkező Cyazypyr®. A hatóanyag-hangsúlyos eleme lehet a rezisztenciamenedzsmentnek, 
a gyakorlat számára rendkívül fontos tulajdonságokkal bír kontakt és gyomorméreg hatásával, transzlamináris, valamint valódi tojás- és lárvaölő tulajdonságával, hosszú tartamhatása melletti rövid élelmezésügyi várakozási idejével. A Benevia® egy olyan pillanatban érkezett a magyar piacra, amikor a zöldségtermesztőknek a hatóanyag-kivonások miatt alig maradt érdemi védekezési lehetőségük egyes rovarkártevőkkel szemben. A készítmény elsősorban a szántóföldi zöldségtermesztők számára jelent segítséget, olyan nagy értékű kultúrák védelmében, mint a káposztafélék, a burgonya, a hagymafélék, vagy éppen a gyökérzöldségek. 
A Cyazypyr® hatóanyaggal más területen alkalmazható készítményekben is találkozhatnak 
a gazdálkodók. Az Exirel™ jelenleg szükséghelyzeti engedéllyel alkalmazható a foltosszárnyú muslica elleni védekezésre cseresznyében és meggyben. Ugyancsak e hatóanyag felhasználásával került kifejlesztésre a Verimark®rovarölő szer, amely a hajtatásos zöldségtermesztésben használható fel szívó kártevők, valamint szamócatermesztésben a bimbólikasztó kártétele elleni védekezésben. Káposztafélékben, a palántázás előtti „bemártásos” technológiában alkalmazva nemcsak rovarölő hatását használhatjuk ki, hanem azt az egyedülálló élettani hatását is, amely a kezelt növény vigorának javításában, egyben közvetlen termésnövelő hatásában mutatkozik meg.

A Benevia® rovarölő szer hatóanyaga az FMC által kifejlesztett, egyedülálló tulajdonsággal rendelkező Cyazypyr®, mely a szántóföldi zöldségtermesztők számára jelent segítséget, a nagy értékű kultúrák védelmében.

Rezisztenciatörésre 
fejlesztve

A burgonyater-mestés fontos ké-szítménye lehet a jövőben a Vendetta® gombaölő szer, amely a burgonya-vész és a burgonya alternáriás betegsége ellen engedélye-zett.

Két hatóanyagot (fluazinam+azoxistrobin) tartalmazó, egyedül-álló összetétele fontos eszköze lehet a rezisztenciamenedzsmentnek. 
Az opti-mális felhasználás időpontja a lombzáródás (virágzás) kezdetétől egészen addig tart, amíg a környezeti feltételek megfelelnek a kórokozók fertőzésének. Felhasználását a záró permetezésekre időzítve a fluazinam javítja a gumó mi-nőségét, eltarthatóságát, az azoxistrobin pedig a gombaölő hatáson túl zöldítő, juvenilizáló hatásával lassítja a lombozat öregedését, csökkentve ezzel az állomány kitettségét 
az alternáriás megbetegedésnek.

A jó indulás fél siker

Növényeink gyors és dinamikus kezdeti fejlődésének a biztosítása mindig fontos célja és feladata a gazdálkodónak, de ez a zöldségtermesztésben talán még inkább hangsúlyos kérdés. Itt ugyanis nem kizárólag azért kell ezt elérnünk, hogy a növényünk mielőbb kinőjön a kezdeti, nagyobb kockázatú időszakból vagy éppen a talajlakó kártevők „foga alól”. Itt a gyorsaság egyúttal a piacon való korábbi megjelenést is jelentheti, ami az akkor még minden bizonnyal magasabb átvételi árak miatt nagyobb jövedelmet fog eredményezni. Ezt a célt a Radistart® Gold biológiai hatású startertrágya és talajkondicionáló készítménnyel nagy biztonsággal érhetik el felhasználói. Mikrogranulátumai a növények számára fontos tápanyagokon túl zeolitot, valamint tengerialga-kivonatot is tartalmaznak. 
Az előbbi rendkívül nagy felületi aktivitása révén segíti a növény tápanyag- és vízellátását, míg utóbbi élettani összetevői révén valódi biostimulátor hatást biztosít.

Hatékony stresszkezelés – nagy termés

Az FMC mindig is nagy figyelmet fordított azon termékek fejlesztésére, amelyekkel mérsékelhetők a növényeket érő stresszhatások, javíthatók azok kondíciója. Ilyen készítmény a RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló, amely tápelemeinek, hozzáadott aminosav-tartalmának, valamint tengerialga-kivonatának köszönhetően kiemelkedő hatékonysággal bír a stresszhatásoktól szenvedő növények kezelésében. Származzanak ezek környezeti behatásokból, technológiai hibából vagy növényvédelmi problémákból, a RhizoMagic™ készítményre biztosan számíthatnak felhasználói. Segítségével a növényállomány gyorsabban „túljut” a már bekövetkezett stresszhatáson, mérsékelve ezzel a gazdasági kár mértékét. Felhasználása nem kizáró lagabiotikus stressztényezők ellen ajánlott. Kijuttatását a termesztéstechnológiába illesztve kihasználható erőteljes növénykondicionáló hatása is, ami nagyobb termésmennyiséget, jobb minőséget és sok esetben korábbi betakarítást tesz lehetővé. Felhasználása egyaránt lehetséges állománykezelés formájában a lombozatra kijuttatva, vagy csepegtető öntözéssel a növény gyökérzetén keresztül.

Az FMC ajánlata ültetvényekben

Az FMC-Agro termékkínálatában több olyan növényvédő készítményt is találhatnak a gazdálkodók, amellyel eredményesen óvhatják meg szőlőjüket vagy gyümölcsültetvényüket a gombabetegségektől, rovarkártevőktől. A Bordóilé+Kén Neo SC vagy Bordóilé Neo SC készítmények egyikével történő lemosó permetezés jó kiindulási alapot biztosíthat az egyes kórokozók ellen kialakított védekezési stratégiához, de az utóbbi készítmény akár a virágzásban fellépő tűzelhalás-fertőzés ellen is eredményesen alkalmazható. A Riza® 
250 EW magas tebukonazol-tartalma széles hatásspektrumot, valamint hosszú hatástartamot garantál 
a gyümölcsösökben – többek között – fellépő monília vagy almafa-varasodás fertőzésekkel szemben.

A molykártevők elleni védekezésben 
a Rynaxypyr® hatóanyagú Coragen® 20 SC már bizonyított, amely az engedélyokirat szerinti felhasználás esetén kezelésenként több – akár 2-3 – hét védettséget biztosít a molykártevők fertőzésével szemben. Ráadásul felhasználásakor méhpusztulástól sem kell tartani, nincs káros hatással a beporzó rovarokra. Elhúzódó rajzás, esetleg szükségessé váló további kezelésekkor alkalmazott Avaunt® 150 EC vagy a Steward® 30 DF készítményekkel az ültetvények molykártétellel szembeni biztonsága tovább fokozható.

A konferencián hallottak bebizonyították, hogy hiba lenne az FMC-t kizárólag „szántóföldi” növényvédőszer-gyártóként elkönyvelni, fejlesztései máris számos, a zöldség- és gyümölcstermesztésben jelentkező súlyos problémára nyújtanak megoldást.

A BIOFIX rendszer segít

A növényvédő készítmények kijuttatásánál a jó időzítés kulcsfontosságú a jó hatás eléréséhez. Az FMC-Agro ehhez az BIOFIX, hőösszegre alapozott előrejelzési rendszer működtetésével nyújt segítséget a gazdálkodók számára. 
A regisztrált partnerek e-mailben érkező üzenetben kapják meg a védekezés időzítésére vonatkozó információkat. Az érdeklődőknek ehhez csupán annyit kell tenniük, hogy megkeresik az FMC-Agro területi kollégáit.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio




Szerző: AgrárUnió

Címkék: gyümölcs, zöldség, stresszkezelés, rovarölő szer, rezisztencia , FMC-Agro Hungary Kft., BIOFIX
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 az innováció éve a növénytermesztésben!

Az előző évek változatos kihívásai után idén az agráriumban az innováció és a fenntarthatóság kerül előtérbe.