TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés

40 év alatt – Ha fiatal, ha gazda, ha tanyán él és technikus – esélyek 2015-ben

Állattenyésztés - 2015.05.28

Az sem elképzelhetetlen a szakemberek szerint, hogy a maximum ponthatár akár 85%-át is el kell érniük azoknak a fiatal gazdáknak, akik nyerni szeretnének a frissen kiírt pályázaton. A 10 milliárd forintos keretre óriási túljelentkezés várható, a beadási határidő pedig igen szoros: június 1-jéig minden papírt be kell szerezni.


20 és 40 ezer euró közötti összegre pályázhatnak a 40 év alatti, kezdő agrárvállalkozók mezőgazdasági vállalkozásuk beindításához. A várva várt kiírás fiatalok ezreit mozgatja meg ezekben a napokban, szó szerint véve is: a siker reményében ugyanis sokan sokféle vállalásokat tesznek, s szinte kivétel nélkül tanyára vagy 1000 főnél kevesebb lakosú településre költöznek. Pontosabban itt tartózkodnak majd, a pályázati esély növeléséhez ugyanis szakemberek szerint gyakorlatilag elengedhetetlen jó pár feltétel teljesítése. Ilyen például a tartózkodási hely „kedvezőbbé” tétele.

10 jelentkezőből 9 jogosult pályázni, de csak 1-nek van nyerési esélye

„Akinek nincs felsőfokú mezőgazdasági végzettsége, eleve nagy hátránnyal indul, ezért nagyon sokan kényszeredetten bevállalnak mindent” – magyarázza Somogyi Tibor, a Som-Tan Kft. ügyvezető igazgatója. A pályázatírással régóta foglalkozó társaság első embere sok mindent látott és tapasztalt már egy-egy pályázat kapcsán, és ahogyan fogalmaz: a fiatal gazda pályázat az egyik legnépszerűbb kiírásnak számít jelenleg. Ami nem csoda, hiszen a támogatás vissza nem térítendő, s a maximálisan elnyerhető kb. 12 millió forint 90%-át előre utalják. Nem meglepő tehát, hogy míg az első körben a maximális pontszám 54%-át is elegendő volt elérni a sikerhez, az idő haladtával a ponthatár egyre nőtt, s az idei kiírásnál a szakemberek akár 80–85%-os határral is számolnak. Somogyi Tibor azonban számos veszélyre is felhívja a figyelmet.
„Könnyen el lehet készíteni egy 8 (maximum) pontos pénzügyi tervet – részletezi a pályázatíró –, ám azt gondolom, egy egyéni vállalkozó esetében nem minden esetben reális a maximum pontot adó árbevétel vagy eredményesség bevállalása. De ebben a működési formában például 1 vagy 2 alkalmazott eltartása is jelentős teher, ha rövid ideig is. Márpedig a maximum ponthoz ennek a vállalása is szükséges. Azért is pluszpont jár, ha a jelentkező vállalja, hogy adott idő alatt felsőfokú mezőgazdasági végzettséget (diplomát) szerez, ám ez sem minden esetben reális elvárás vagy vállalás. Azt szoktam mondani: az első 2-2 és fél órás beszélgetés alkalmával felmérjük a lehetőségeket, és akinél úgy látjuk, hogy csak 70% körüli pontot ér el, annak nem javasoljuk, hogy induljon. Úgy fogalmaznék: 10 jelentkezőből 9 jogosult pályázni, de csak 1-nek van nyerési esélye. A mostani pályázati kiírás nagyon szoros: rövid a beadási idő (május 18-tól június 1-jéig), nem túl nagy a rendelkezésre álló keret (10 Mrd Ft), és igen nagy az érdeklődés. Ugyanakkor elképzelhető, hogy ezúttal is megtoldják majd a keretet, amire korábban volt már példa.” A mostani kiírás az előző uniós ciklus bennmaradt pénzeit igyekszik szétosztani, s egyben ez az utolsó lehetőség, amikor a fiatal gazdák még induló gazdasággal, vagyis a nulláról is pályázhatnak. Mégis, a szakember szerint a következő körben többen tudnak majd pályázni, és vélhetően jobbak lesznek a nyerési esélyek is. 
A június-júliusra ígért kiírásra ugyanis már csak meglévő (de kis) gazdasággal-állománnyal lehet pályázni, és olyanoknak is, akik korábban már részesültek valamilyen támogatásban az MVH-tól. Ugyanakkor a korábbi hírekkel szemben most azt hallani: az új uniós ciklus első kiírásában mégsem emelik meg az elnyerhető 40 ezer eurós maximumot 70 ezer euróra.
„Viszonylag nagy pontossággal kiszámolható előre, hogy ki hány pontot érhet el – tette hozzá mindehhez Somogyi Tibor –, bár egy minimális szubjektivitásra persze ez a pályázat is lehetőséget ad. A szöveges üzleti tervnél ezért érdemes mindent dokumentumokkal alátámasztani, hogy az egyes fejezeteken belül is megkapják a lehető legtöbb pontot az érintettek.”

Szankciók

A fiatal gazda pályázat nyerteseinek számtalan feltételt kell az 5 éves időszak alatt teljesíteniük. Amennyiben olyan feltételnek nem tesznek eleget, amelyik a pontozást érintette, akkor megnézik, hogy a nem teljesült feltétel pontjait kivéve a pontozási határ alá kerül-e a nyertes, akinek így akár a teljes elnyert összeget is vissza kell fizetnie. Nem árt tudni azt is, hogy az a győztes, aki a jogerőre emelkedés előtt visszavonta a pályázatát, indulhat a mostani kiíráson is, szemben azzal, aki ugyan nem vette igénybe az összeget, de nem is vonta vissza a pályázatát. 
Ő a jelenlegi fiatal gazda pályázaton már nem vehet részt.

 




Szerző: AgrárUnió ©

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A talajban élő kártevők elleni hatékony védekezés a jövedelmező ...

A tavaszi vetési szezon kezdetéhez közeledve érdemes végiggondolni azokat a technológiai lehetőségeket, amelyek ...