TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés

Testet, lelket erősítve – A görcsoldó gyömbér és a zsírégető ananász egész évben

Nem csak nőknek - 2015.03.26

Tisztít és gyógyít, igazi csodafűszer: a gyömbér hazánkban ma még méltatlanul 
keveset használt gyógynövény. Márciusi írásunk másik csodaszere a zsírégető, 
valódi fogyókúrás gyümölcs: a mézédes ananász. 

gyömbér


Migrén ellen
A trópusi Ázsiában már 3000 évvel ezelőtt termesztették a gyömbért. A IX. században egész Európában közkedvelt és mindennapi fűszerré vált. A gyömbér gumós gyökerű, trópusi évelő növény, minden évben 1 méter hosszú szárat hoz, s 
a félárnyékos helyeket szereti. Hegyes levelei, sárgás nyelvű virágai íriszre emlékeztetnek. Kemény, göcsörtös rizomái 
2-4 cm átmérőjűek. Friss fogyasztásra az 5-6 hónapos gyökerek, szárításra az ültetés után 8-10 hónappal felszedett gyökerek alkalmasak, amelyek ilyenkor rostosabbak és csípősebbek. Aromáját illóolaja, ízét pedig ingeroltartalma adja. Cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt is tartalmaz.
Az ókori indiaiak a gyömbért főzéshez és emésztési problémákra használták. Az ókori görögök emésztést elősegítő tulajdonsága miatt nagy étkezések után kenyérrel együtt ették. Később a gyömbért beledolgozták a kenyérbe, innen 
a gyömbérkenyér.

A gyömbér 11 különböző fekélyellenes hatású vegyületet tartalmaz.

A hagyományos indiai orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti. A kínai tengerészek gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen. 
A középkori Itáliában a gyömbér az időskori boldogság biztosítéka volt, mert fokozza a szexuális képességeket. Angliában, Amerikában gyomornyugtató italokat és sört készítették belőle, melyet ma is ajánlanak hasmenés, émelygés, hányinger ellen. Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatású. 
Az egyik legkiválóbb természetes görcsoldó és fájdalomcsillapító. A kellemesen csípős, kissé erősebbre főzött gyömbértea csökkenti a bélgázok kialakulását, mivel erjedésgátló hatással rendelkezik.
Fejfájás és migrén ellen rágcsálhatunk 2 teáskanál friss, reszelt gyömbért vagy szárított gyömbért tartalmazó kapszulát szedhetünk. Több mint 12 antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek a gyulladás előidézésében szerepet játszó szabad gyökök semlegesítésében. Csökkenti 
a fájdalmat, könnyíti az ízület mozgékonyságát. Olaj formájában is alkalmazhatjuk a fájó ízületeknél. Külsőleg a meleg reszelt gyömbéres borogatás enyhíti a hasi görcsöket, a fejfájást és az ízületi merevséget. Téli betegségek megelőzésére javasolt a gyömbértea fogyasztása. Nagyon jó memóriajavító, kiélesíti az érzékeket. Gyomorrontás esetén a teába 
2 g gyömbért kell tenni. Legfeljebb napi két csésze gyömbértea fo--gyaszt-ása javasolt. 
A gyömbér fekély kezelésére is alkalmas, 11 különböző fekélyellenes hatású vegyületet tartalmaz. Illóolaja gyorsítja a sebek és zúzódások gyógyulá-sát, a kínai orvosok szerint jó fogfájás, malária, hidegrázás, orrdugulás, orr- és homloküreg-gyulladás, hasmenés, vérhas, köhögés ellen is. 
A gyömbéres aromafürdő és masszázsolaj javítja a vérkeringést, melegít, ezért reumás panaszok és izomfájdalom esetén alkalmazható. Fürdő készítésénél három cseppet kell egy kiskanál mézben feloldani, majd a fürdővízhez adni. A masszázsolaj elkészítéséhez 4 csepp szükséges egy evőkanál mandulaolajban elkeverve. Ritkán használják bőrápoló termékekben, mivel nagyon jó vérbőségfokozó, segíthet a narancsbőr és a visszértágulatok kezelésében. A gyömbérolaj nem toxikus, de az érzékeny bőrt irritálhatja, és fényérzékenységet okozhat. A gyömbérolaj fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, görcsoldó, puffadásgátló, baktériumölő, köptető, lázcsillapító, hashajtó, emésztést segítő, izzasztó és tonizáló hatással rendelkezik.
Ételeinket csak a főzés utolsó fázisában ízesítsük vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni, mert túladagolva kellemetlen, kesernyés ízt ad az ételnek.
A gyömbér termesztése otthon igenis lehetséges. Termesztéshez olyan növényt válasszunk, amin már látszanak a duzzadt rügyek. Egy nagyobb cserepet megtöltünk földdel, beletesszük a gumót szemmel felfelé, és betakarjuk 4 cm vastagon. Alaposan meglocsoljuk és letakarjuk fóliával. A cserepet meleg, félárnyékos helyen tartjuk.
A szabadba is kiültethetjük, ha a hőmérséklet 10 fok fölé emelkedik éjjel is. Az ültetés után kb. egy hónappal már megjelenik az első nádszerű levél. A földben lévő szélső gumókat már júliustól fokozatosan szedhetjük. Amikor a levélzet nyár végén száradni kezd, hagyjuk teljesen leszáradni. Ezután felszedjük a földből és száraz, hűvös helyen tároljuk. Teszünk félre belőle a következő évi ültetéshez is. Ha cserépben neveljük, akkor egy kis gyömbér darabot a földben hagyunk, olyan helyre tesszük, ahol kb. 5 fok, van télen is. Március környékén fokozatos öntözéssel kezdjük felébreszteni.

ananász
A tisztítókúrák híveinek
A Paraguayból származó ananászt szokás Kolumbusz gyümölcsének is nevezni, ugyanis európai elterjedését második amerikai útjának köszönhetjük. Kolumbusz 1493-ban figyelt fel először az ananászra, amelyet nemcsak finom íze miatt fogyasztottak, hanem élénkítő, vízhajtó, emésztést segítő, tisztító hatása miatt is nagy becsben tartották.
Az ananász a citrusfélék családjának tagja. Az aromaanyagok mellett értékes ásványi anyagokat, cukrot, gyümölcssavakat és vitaminokat tartalmaz. Terméseit a levélrozetta közepén, mereven felálló száron hozza.
Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevű (fehérjebontó) enzimnek köszönhetően a legegészségesebb gyümölcsök egyike. Ez a bromelin nevű enzim csak a friss ananászban található meg, a konzervekben hőkezelés hatására megsemmisül. Ha hozzájutunk friss ananászhoz, sárgát és kellemes illatút válasszunk. Ha a közepe nagyon fás, távolítsuk el. Képes fedezni a napi C-vitamin- és mangánszükségletet, emellett rengeteg A-, B- és E-vitamin, kalcium, kálium, vas, magnézium és folsav található benne, így többek között erősíti az immunrendszert, serkenti az anyagcserét, szabályozza a vízháztartást, valamint biztosítja a gyomor egészséges működését. Mindemellett enyhíti a fájdalmat, leviszi a lázat, gyulladáscsökkentő hatású, és képes nagymértékben felerősíteni az immunrendszert. Leginkább jótékony hatását azonban az emésztésre gyakorolja, hisz segíti az emésztést, csökkenti a vér savtartalmát, illetve elősegíti a vér sav-lúg egyensúlyát. A tisztítókúrák hívei sem nélkülözhetik az ananászt, emésztést gyorsító hatása révén ugyanis gyorsabban ürülnek a szervezetből a méreganyagok. Fogyasztása javasolt a bélrendszer zavara esetén, súlyfeleslegnél, tüdőgyulladásnál, meghűlésnél, vérszegénység esetén is.
Az ananász erős, jellegzetes gyümölcs, erőteljesen hat az immunrendszer működésére, növeli a test ellenálló-képességét. Fogyasztásával hozzájárulunk a menstruációs zavarok rendezéséhez. Az anyagcsere-pörgető hatást az ananászban található rostok is segítik, emellett kitisztítják az emésztőrendszert és kiürítik a méreganyagokat is.

Gyömbértea

tea

Hozzávalók: 2 ek gyömbér (friss, reszelt), 1 db narancs, friss menta, 2 ek méz, 1 l víz (forró).

Elkészítés: A gyömbért egy kancsóba tesszük és leöntjük 1 liter forró vízzel. Hagyjuk 5 percig állni. A narancsot megtisztítjuk, kockára vágjuk, és a kancsóba tesszük a mentával együtt. Letakarjuk, még 5 percet állni hagyjuk, majd leszűrjük és mézzel édesítjük.

 

 

Gyömbéres sárgarépakrém-leves

répa

Hozzávalók: 700 g sárgarépa, 2 db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek olívaolaj, 1 tk gyömbér (őrölt), 1,5 l alaplé, só, bors, 1 citrom reszelt héja, tejföl.

Elkészítés: A hagymákat és a répákat megtisztítjuk, feldaraboljuk. Elkészítjük az alaplevet. Az olajat felmelegítjük, rádobjuk a hagymát és a répát, kis lángon pár percig kevergetés mellett pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért. Felöntjük az alaplével, majd belereszeljük a citrom héját. Addig főzzük, amíg a répa megpuhul. Kihűtjük, majd turmixoljuk. Tálalás előtt felmelegítjük, tejföllel kínáljuk.

 

Édes-savanyú csirkemell

édes-savanyú

Hozzávalók: 75 dkg csirkemellfilé, 25 dkg piros kaliforniai paprika, 1 db édes-savanyú szósz, 50 dkg ananász, 2 ek napraforgóolaj.

Elkészítés: A húst vékony csíkokra vágjuk. A wokban a húst kifehérítjük. Hozzáadjuk az édes-savanyú szószt, a kaliforniai paprikát. Később hozzátesszük az ananászt. Keverjük össze és süssük még 10 percig. Pirított tésztával tálaljuk.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A mikrobák szerepe a talajszerkezet és talajegészség ...

A termőtalajok romlása világviszonylatban, de Magyarországon is jelentős. Az Európai Unióban a legfrissebb ...